Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Ако детето Ви се оплаква от умора?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Ако детето Ви се оплаква от умора?


Децата често се оплакват от умора. Това обикновено се случва по прости причини - защото е краят на натоварения ден, или защото не са спали добре снощи, или защото се опитват да се измъкнат от нещо, което не искат да правят. Когато децата се разболеят, те обикновено се уморяват и се нуждаят от повече почивка, за да се оправят. Но когато детето постоянно се оплаква и умората започне да пречи на това, на което обикновено се радва, това може да е признак за проблем.

Ако детето:

 • Ако детето започва да плаче без видима причина, ако се държи буйно и агресивно и това не е типично за него, може би говорим за преумора. започва да плаче изведнъж без видима причина;
 • си търка очите и активно да се прозява;
 • показва общо двигателно безпокойство - детето много развълнувано тича, безцелно се катери, докосвайки деца и предмети по пътя;
 • проявява агресивни реакции (отказва да подаде ръка, отнема играчките и ги хвърля гневно);
 • показва нарушена координация на движенията, особено движенията на ръцете;
 • показва обща летаргия на фона на спад в настроението;
 • проявява повишена разсеяност, честа смяна на позицията.

Защо се появява преумора при децата?

Умората възниква поради прекомерен стрес върху нервната система на детето, нарушаване на ежедневния режим, недостатъчно излагане на чист въздух, повишена температура или повишен шум в помещението. Умората първо настъпва в нервните клетки на тялото, а след това отива в мускулната система. За справяне с умората е важно да се проследят условията на живот на детето - домашна среда, атмосферата в училище, в детската градина и да се направят корекции в процеса на обучение и възпитание.

Как да разпознаем това състояние и да помогнем да се справим с него?

Доскоро се смяташе, че хроничната умора е бичът само на възрастните, които са изложени на стрес по време на работа. Днес диагнозата на синдрома на хроничната умора започва да изпреварва децата, особено в училищна възраст. Уви, животът им също е пълен със стрес, емоционален стрес, нестабилност в отношенията с родители и връстници.

Кога се появява хроничната умора?

Хроничната умора при детето може да възникне както след преживяван стрес, така и заради прекалено претоварен график, нередовен сън или лоша храна, липса на енергия. Синдромът на хроничната умора за мнозина не звучи като диагноза, а като „оправдание“. Но всъщност психолозите и невролозите отдавна са признали сериозността на това състояние, въпреки че то не може да се нарече болест в пълния смисъл на думата. Синдромът на хроничната умора може да се характеризира като ниска устойчивост на нервната система към психо-емоционално и физическо претоварване.

Най-често това състояние се появява след период на преумора, както нервна, така и физическа. С други думи, хроничната умора може да възникне както след силно преживяване на стрес, така и в резултат на натоварен ритъм на живот, за който детето не е било готово. Прекомерната работа, по един или друг начин, се сблъсква с всяко съвременно дете: уроци, допълнителни часове, телевизия, компютър, телефон, взаимоотношения с връстници - всичко това лесно надхвърля допустимите граници на натоварването върху психиката на детето. Въпреки че понякога причината за хроничната умора може да се крие в обикновена настинка, която да отслаби тялото на детето и да остави такъв "страничен ефект".

Защо някои деца се уморяват по-бързо?

Всяко дете реагира различно на умората. Някои деца са склонни да се сгушват в ъгъла с наведени глави, докато други проявяват ярки емоционални реакции. Трябва внимателно да наблюдавате детето, за да разберете истинската причина за поведението му.

Защо някои деца спокойно издържат на неудобни условия, докато други трудно се адаптират към тях? Нека разгледаме този въпрос, като определим от какво зависи издръжливостта на децата.

Първо, нивото на издръжливост се определя от възрастта на детето. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да свикне с променящите се условия, тъй като нервната система все още е нестабилна.

На второ място, от темперамента, присъщ на природата. Децата с меланхоличен и холеричен тип темперамент се уморяват много по-бързо от сангвиничните и флегматичните деца.

На трето място, върху състоянието на физическото здраве и силата на имунната система. Слабите деца по-бързо се уморяват след заболяване.

Четвърто, от опита на детето, неговата фитнес форма. Така че, ако детето води активен начин на живот, посещава различни тренировки или уроци, участва в развлекателни дейности (театър, цирк и др.), За него е много по-лесно да понесе променените условия.

На пето място, доколко хората около тях използват образователни мерки като похвала и одобрение.

Важно е да запомните, че умората възниква както поради интелектуално претоварване на невропсихичната дейност, така и поради обща физическа умора и липса на дневен режим. Във всяка възраст продължителността на умствената и интелектуалната дейност е различна.

Липса на витамини и хранителни вещества. В този случай детето може да бъде обезпокоявано от главоболие, нарушения на съня, може внезапно да стане капризно, раздразнително, да се появят болки. Родителите трябва да осигурят на детето си правилно хранене: закупуване на необходимите продукти, правилен режим на хранене. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да започне детето да приема допълнително витамини!

Прекомерна впечатлителност. Ако вашето дете се тревожи за всяка лоша оценка, която получи в училище, това говори не само за желанието му да учи добре. Повишената психическа възбудимост може да бъде свързана с липсата на самочувствие. Претоварването на нервната система води до бърза умора и невъзможност за концентрация. В този случай е по-добре да разговаряте с детски психолог за детето.

Признаци на хронична умора:

Всяко нарушение на съня може да повлияе на детето негативно и да се отрази на дневните му занимания. Синдромът на хроничната умора се проявява не само от апатия и летаргия. Той има и други признаци, които забележимо пречат на нормалното учене и просто се наслаждават на живота.

Нарушение на съня. Трябва да бъдете предпазливи, ако детето внезапно е започнало да заспива по-дълго от обикновено, събужда се по-често посред нощ или, напротив, постоянно иска да спи.

Загуба на апетит. Хроничната умора често води до факта, че детето отказва да яде. Например изведнъж без причини отказва да яде от любимата си храна.

Променливо настроение. Настроението и сълзливостта през деня могат да се променят драстично до раздразнителност или апатия.

Физически болки, като главоболие и повишена чувствителност към метеорологичните промени.

Намалено представяне и концентрация. За съжаление родителите понякога не разбират какво е причинило подобни промени в поведението на детето и започват да се ядосват на „лошия му характер“, изостряйки ситуацията. Въпреки че е в такива случаи, е необходимо да се потърси съвет от невролог или детски психолог, за да се анализират симптомите и да се получат препоръките на компетентен специалист.

Борба с хроничната умора

Има много прости техники, които ще работят ефективно, ако родителите ги прилагат редовно. На първо място, трябва да установите графика на съня на детето. Проследете времето, когато детето си ляга.

В случай, че заспи неспокойно, останете с него, така че детското чувство на безпокойство да отстъпи. Дори през почивните дни не позволявайте на детето да стои късно и да гледа телевизия, тъй като това снизхождение може да промени целия график на съня.

Насърчавайте ежедневните разходки на чист въздух. Не забранявайте на детето си да се среща с приятели на детската площадка след училище поради необходимостта да прави домашни, защото ако не се чувства добре, пак няма да може да учи пълноценно.

Не забравяйте да разтоварите графика на детето за извънкласна програма. Обсъдете с детето си и изберете тези, от които той наистина се нуждае, и тези, които могат да бъдат пропуснати. Ако е възможно, направете удобен график, така че да има поне един напълно безплатен делничен ден. В същото време е препоръчително да добавите нещо ново към рутината на ежедневните дела - именно този ход помага да се справите с хроничната умора. Гледането на телевизия отново може да бъде заменено с гледане на филм в кино, разходка в зелена зона или в увеселителен парк.

Намалете времето, което детето Ви прекарва пред компютъра и телевизора. Постоянното напрежение на очите, съчетано с непрекъснат поток от информация, не позволява нормална почивка, въпреки че самото хлапе е сигурно, че компютърните игри са начин да разпусне.

Не насилвайте детето си да прави едно и също дълго време без прекъсване. След 45 минути писане на домашни работи, определено си е необходима една 15-минутна почивка. Правилната организация на работа и почивка, намаляване на стреса, положителни емоции и приятни впечатления ще се отрази положително на нервната система на децата. Синдромът на хроничната умора може да бъде преодолян, най-важното е да се осигури на децата помощ и подкрепа навреме.

Да премахнем причините за висока умора!

Прилагането на тези препоръки ще помогне да се справите с появата на умора при детето.

 • Спазвайте ежедневния режим на детето.
 • Разходки на чист въздух всеки ден.
 • Проветрявайте стаята, в която детето остава през деня.
 • Разнообразете дейностите на детето - включете се в различни игри, запознайте се с връстници;
 • Спазвайте ежедневната рутина на съня - по време на сън жизнеността на детето се възстановява. Но не насилвайте детето да спи, достатъчно е просто да легне на леглото и да си почине или да му почетете на глас.

Редувайте умствени и физически дейности. Така например, ако детето активно нарежда пъзел, е необходимо след това да смените тази дейност с игра на открито, например, игра на топка, каране на колело и др.

Не се препоръчва рязкото откъсване на детето от неговите дейности. Ако например детето Ви рисува, но е време да вечеряте, трябва да го предупредите и да му дадете време да довърши рисунката си, и след това да дойде да вечеря.

Необходимо е да се дозира достъпа на детето до телевизора, компютъра и различни игрови конзоли, като се заменят с други вълнуващи игри.

Важно е да се извършва разнообразно свободно време на детето - ако е възможно, посещавайте развлекателни и спортни клубове, тренировки, представления, посещавайте цирка, зоологическата градина и т.н.

Ако умората се появява твърде често, състоянието може да доведе до сериозни поведенчески нарушения, намалена успеваемост в училище и дори умствена изостаналост. При редовна умора може да се появи синдром на хронична умора, който не изчезва дори след сън. Такива синдроми са придружени от загуба на интерес към игри или училище, оплаквания от главоболие и загуба на апетит. Ако умората трае повече от две седмици, детето има тъмни кръгове под очите, затруднява се да заспи или, обратно, сънят е много дълъг и чест, тогава е необходимо да се потърси съвет от детски психолог или терапевт.

Ако детето Ви се оплаква от умора? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™