Защо ядем толкова много?

Според много изследвания нашите схващания относно храненето и големите порции са основни причини да ядем толкова много. Ние позволяваме на инстинктите си да диктуват хранителните ни навици. Храним се бързо, избираме големи порции, купуваме неправилната храна и често се чувстваме задължени да опразним всичко в чинията, защото така сме възпитавани. Има и други емоционални или психологически причини, които могат да повлияят на навиците ни на хранене, като например стресът.

Как да ядем по-малко?

Има различни малки трикове да ядем по-малко, като например да използваме по-малки чинии за нашите порции. Но тези трикове не са достатъчни и се изисква доста по-сериозна дисциплина, за да можем успешно да намалим в дългосрочен план количеството храна, което приемаме.

Ето и някои много ефикасни съвети как да консумираме по-малко и по-качествена храна:

  • Битката започва още в хранителния магазин. Не купувайте храни, които знаете, че не би трябвало да ядете. Има голяма разлика между кошница, пълна със сладки, и такава, пълна със зеленчуци. Ако преядете със зеленчуци, не е голям проблем. Те са нискокалорични, съдържат много фибри и са богати на ценни витамини и минерали.
  • Избирайте разумно размера на порциите. Знаейки, че хората сме склонни да изяждаме всичко, което е пред нас, вземете си по-малко, отколкото си мислите, че Ви е нужно. Ако сте гладни, вземете си дори още по-малко, защото гладът винаги ни кара да вземаме повече, отколкото имаме нужда.
  • Ако трябва да купувате снаксове, чипсове или сладки, дръжте тези храни далеч от Вашия поглед, за да не Ви съблазнят. Това са храни, които често ядем импулсивно, след което съжаляваме.

  • Мислете внимателно, преди да вземете решение какво да ядете. Така постепенно ще започнете да избягвате вредните, ненужни храни. Това не изисква много усилия и с времето ще предизвика огромна промяна в качеството Ви на живот.
  • Превърнете здравословното хранене в навик. Защо да изядете бисквита вместо ябълка ? Във второто има по-малко калории и ценни за организма хранителни вещества.
  • Не се чувствайте задължени да изядете всичко, което е в чинията Ви. Това е ужасна традиция, предавана през поколенията, и е част от българската култура. Не би било проблем, ако сервираната порция не е прекалено голяма. Но ако е голяма, няма нищо лошо храната да се раздели на две порции и втората да се изяде по-късно. По-добре повече хранения на по-малки порции.
  • Японците са популяризирали правилото "яж, докато се заситиш на 80%“. Това е един страхотен съвет и всеки, който опита да следва това правило, веднага ще усети колко мощно и ефикасно е то.

Опознайте своето тяло

Изключително полезно е да разберем защо тялото ни реагира по начина, по който го прави. Тялото ни знае, че има нужда от храна, за да оцелее. То складира неизразходената енергия под формата на мазнини, защото не знае кога ще е следващото хранене. Този механизъм е бил жизненоважен за оцеляването на човека през вековете, но днес при изобилието от леснодостъпна храна, особено в западния свят, ние почти постоянно консумираме повече, отколкото имаме нужда, и така затрудняваме храносмилането.

Нашето тяло знае как да ни насочи към действията, които е необходимо да предприемем:

  • Ние се изморяваме, когато тялото ни има нужда от сън
  • Огладняваме, когато тялото ни има нужда от енергия и жизненоважни хранителни вещества
  • Ожадняваме, когато тялото ни има нужда от хидратация
  • Имаме болки, когато се нараним и е необходимо да предприемем действия.

Поради тези причини ние по естествен път се доверяваме, че тялото ни ще ни подскаже кога да спрем да ядем. Но инстинктите в случая не са достатъчни. Конете например могат да умрат само от едно преяждане със зърно. Това е така поради интересния факт, че те не могат да повръщат. Ние хората можем да излъжем инстинктите си, когато се храним прекалено бързо, тъй като са необходими около 15-20 минути, докато до мозъка ни достигне информация, че сме сити. Излишното количество храна ни вреди. Трябва да дадем на тялото си достатъчно храна, но не и прекалено много.

Как да живеем по-дълго?

Ограничаването на калориите е в общи линии единственото нещо, за което знаем, че не само предотвратява болести, но също така увеличава продължителността на живота. Бихте ли повярвали, че ключът към по-дългия живот е да ядем по-малко? Според много изследвания консумирайки по-малко храна, дори до момент в който сме още гладни, всъщност ни помага да сме по-здрави и да живеем по-дълго. Което е още по-изненадващо, данните от изследванията показват, че това е по-ефективно от това да се храним умерено и да спортуваме. Разбира се, не трябва да гладуваме, тъй като ако не си набавяме необходимите хранителни вещества, може да се получи обратен ефект и да застрашим здравето си.