Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Сезонът на слънчевите алергии е тук – какво трябва да знаем за тях?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 213 прегледа на този пост

Съдържание на Сезонът на слънчевите алергии е тук – какво трябва да знаем за тях?


По това време на годината, когато излагането на слънце достига своя максимум, е подходящо да се информираме за т.нар. „слънчеви алергии“. Това име обхваща различни изменения на кожата, които имат като общ фактор нейната реакция към слънцето, въпреки че е объркващо, тъй като нито една от тях всъщност няма алергичен механизъм, въпреки това, дерматологични промени са описани във връзка с излагането на слънчева светлина.

Ето едни от най-разпространените заболявания, свързани с излагането на кожата на слънчева светлина:

Полиморфно слънчево изригване

Това е най-честото заболяване, наречено "слънчева алергия". Появява се най-често при млади жени през пролетта и началото на лятото. Засяга най-вече лицето и деколтето - зоните, които са изложени на пряка слънчева светлина в ежедневието, въпреки че понякога се появява и по ръцете и краката, ако се носят сандали. Лезиите обикновено са малки и се появяват в рамките на няколко часа след излагане на слънце, обикновено след слънчеви бани на басейна или на плажа, но могат да се появят и ако вървим дълго време по улицата на слънце. Те могат или не могат да бъдат свързани със сърбеж и когато се почешат, не оставят белег.

Незабавното лечение за разрешаване на това състояние е антихистамини, които обикновено действат бързо, и кортикостероиди в случай на интензивно зачервяване и възпаление.

За предотвратяване на появата на този обрив е от съществено значение използването на кремове с висок защитен фактор. Могат да се използват и добавки, които осигуряват допълнителна слънцезащита, защото повишават способността на меланоцитите да абсорбират светлина.

Обрив по кожата след излагане на слънце - слънчева алергия.

Меланоцитите са клетките, които образуват меланин. Понякога, въпреки превенцията, тези огнища могат да се появят и някои дерматолози препоръчват терапия за „десенсибилизация (метод за намаляване или премахване на отрицателната реакция на организма към вещество или стимул) с фототерапия“, която се основава на постепенното привикване на кожата ни към излагане на слънце, в безопасно време, на серии от по 20-30 минути всеки ден.

Слънчева уртикария

Слънчевата уртикария е рядка алергична реакция към излагане на слънце. Състоянието причинява сърбящ обрив или копривна треска, които се появяват на всяка кожа, която е била изложена на слънце. Среща се по-рядко от полиморфното слънчево изригване и лезиите са различни, по-големи (подобни на ухапване). Засяга както мъжете, така и жените, и може да се случи по всяко време на лятото във връзка с излагането на слънце.

Лезиите се появяват в началото на излагане на слънце, за минути. Няма лечение, но за облекчаването на симптомите и за предотвратяване на появата му се използват антихистамини и слънцезащитни продукти с висок фактор.

Актинично пруриго

Множество епидемиологични, географски, клинични и имунологични фактори се намесват в неговата етиология. Диагнозата се поставя основно от клиничния аспект и както от личната, така и от фамилната история на засегнатия пациент.

Това е хронична и рядка фотодерматоза, предизвикана главно от слънчева светлина. Кожните лезии са полиморфни и сърбящи, като засягат предимно изложените на слънце части на тялото, но и лигавицата на очите (конюктива) и на устната кухина.

Обикновено се проявява в детска възраст (средно от 10-годишна възраст) и е по-често при момичетата. В много случаи патологията се контролира в юношеството, но може да продължи и до зряла възраст.

Лечението включва мерки за фотозащита и локални кортикостероиди за намаляване на сърбежа и възпалението на активните лезии.

Кожни порфирии (Синдром на вампира)

Признаците и симптомите на порфирия варират в зависимост от конкретния тип и тежест. Порфирията обикновено се наследява: единият или двамата родители предават анормален ген на детето си. Кожните промени при порфирията са причинени от високи нива на порфирини в кръвта, които пречат на правилното производство на хемоглобин и миоглобин.

Като следствие от излагането на слънце може да изпитате следното:

  • Чувствителност към слънце и понякога изкуствена светлина, което причинява пареща болка;
  • Внезапно, болезнено подуване (оток) и зачервяване (еритема) на кожата;
  • Мехури по откритата кожа, обикновено по ръцете, дланите и лицето;
  • Тънка, крехка кожа с промени в цвета на кожата (пигмент);
  • Сърбеж;
  • Прекомерно окосмяване в засегнатите области;
  • Червена или кафява урина;
  • В някои случаи може да причини гърчове и коремна болка.

Лечението изисква непрекъсната защита от слънчевите лъчи не само със слънцезащитен крем, но и с физически средства като шапки, дрехи с дълги ръкави.

Hydroa vacciniforme

Това е рядко заболяване, което се среща при деца и обикновено отзвучава до достигане на юношеска възраст. Най-често се среща по места, които са най-изложени на светлина - по носа, бузите, ушите, гърба и ръцете. Кожните лезии се появяват дори през зимата, въпреки че са по-чести през лятото, и се характеризират с мехурчета, пълни с течност, които могат да прераснат в белези, върху зачервена основа.

Как да се предпазим от слънчева алергия и какви видове слънчеви алергии има?

В допълнение се наблюдава и конюнктивит или чувствителност и дискомфорт към слънчева светлина. Превенцията включва избягване на излагане на слънце и в тези случаи трябва да се консултирате с дерматолог.

Фотодерматози в резултат на употребата на лекарства

Фотодерматозите обединяват всички кожни заболявания, чийто произход е свързан с излагане на слънце. Те се появяват при прием на определени лекарства, едновременно с излагането на слънце.

Те се изразяват в остра възпалителна реакция, известна като фототоксичност, или в особен вид забавена свръхчувствителност, наречена фотоалергия. Диагнозата на фотодерматозата се основава на подробна история и физически преглед, като завършва с хистологично и биологично изследване, които потвърждават хипотезите, извлечени от клиничната оценка.

Наблюдават се най-често след прием на повече лекарства или при хора в напреднала възраст - предизвикват лезии, подобни на изгаряния, в резултат на токсични агенти, активирани от слънчева светлина. Понякога дори могат да се появят мехури.

Лекарствата, с които трябва да внимаваме и след чиято употреба се появяват фотодерматози, са: антибиотици, противовъзпалителни средства, антидепресанти, диуретици и някои психосадативни лекарства.

Лечението се състои в избягване на излагане на слънце, защита с подходящо облекло, слънцезащитни продукти, синтетични средства срещу малария, различни имуносупресори и фототерапия (дерматологична терапия, която използва UV- лъчи по контролиран начин).

Във всеки един случай при поява на някои от споменатите по-горе симптоми по кожата е препоръчително се посети дерматолог. Препоръчително е със започване на летния сезон да се подготви кожата за излагане на слънце със специфични добавки за нейното подхранване поне 1 месец преди това и винаги да се използва слънцезащита със SFP според фототипа на кожата  поне 30 минути преди излагането на пряка слънчева светлина.

Сезонът на слънчевите алергии е тук – какво трябва да знаем за тях? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™