Две в едно – здравословно и вкусно

Обичате ли да похапвате авокадо? Вкусът му е много характерен и може би често се чудите точно как да го приготвите. Имаме отговор за Вас: както и да поднесете авокадото, няма да сбъркате. То е достатъчно апетитно и в сладки, и в солени ястия. Ето и нашите изкушаващи предложения, които можете да приготвите за обяд или вечеря.

Няма как да минем без една напълно класическа рецепта с авокадо:

Гуакамоле

  • Гуакамолето е традиционна разядка с авокадо.2-3 бр. узряло авокадо
  • 1 люто чушле
  • 1 глава червен лук
  • Няколко стръка зелен лук
  • Лимонов сок
  • Домат – по желание
  • 1 червена чушка
  • 1-2 скилидки чесън
  • Черен пипер
  • Кориандър

Премахнете семката от разрязаното на две авокадо с въртеливо движение. Обелете плода и го намачкайте с вилица или го нарежете на много ситно. Лютата чушка можете да изпечете и след това да пасирате. Ако желаете, може и да не я печете, а направо да я нарежете към авокадото. Лукът също може да се пасира заедно с чесъна, за да стане дипът по-фин. Зависи от предпочитанието Ви – дали искате да усещате парченцата в гуакамолето, или предпочитате то да е по-кремообразно. Нарежете на ситно червената чушка и домата. Добавете и подправките. Объркайте всичко много добре. Изстудете в хладилник, след което сервирайте с арабска питка, брускети, начос или чесново хлебче.

Панирано авокадо с млечен сос

Панирано авокадо

  • 2-3 бр. авокадо
  • 2 яйца
  • ¼ ч. ч. брашно
  • Шепа галета
  • Черен пипер
  • Сол
  • Зехтин
  • Кимион
  • Чесън

Сложете тиган с незалепващо покритие на котлона. Смесете галетата със сол, черен пипер и кимион. Добавете и чесън по желание. Объркайте добре. Загрейте в тигана съвсем малко зехтин. Нарежете авокадото на дълги резенчета. Потопете всяко резенче първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете авокадото до хрупкава коричка. Сервирайте с млечен сос с горчица и чесън.

Студена крем супа от авокадо

  • Крем супа от авокадо2-3 бр. авокадо
  • 1 голяма краставица
  • 2 скилидки чесън
  • 1 кофичка кисело мляко
  • Магданоз
  • Свеж джоджен
  • Свеж босилек
  • Шепа настърган кашкавал или друго сирене за поръсване
  • 50 гр. белен слънчоглед

Пасирайте нарязаното авокадо, чесъна и краставицата много добре. Разбийте киселото мляко с вода до желана гъстота. Смесете с авокадото, разбъркайте много добре и отново пасирайте. Нарежете на ситно подправките и ги добавете. Сервирайте супата изстудена, поръсена с белен слънчоглед и сирене.

Салата с риба тон и авокадо

Салата с авокадо, скариди и риба тон

  • 1 салата айсберг
  • 1 консерва риба тон
  • Шепа скариди
  • 2 бр. авокадо
  • 1 сварено яйце
  • Горчица
  • Зехтин
  • Оцет балсамико
  • Мед
  • Зелен лук
  • Чесън
  • Няколко листа мента

Накъсайте салатата айсберг. Нарежете авокадото. Запечете леко скаридите на грил тиган с малко чесън и зехтин. Добавете ги към салатата, както и рибата тон и зеления лук. Разбъркайте. Направете дресинг от горчицата, зехтина, меда и оцета балсамико. Залейте салатата с него. Поръсете с нарязана мента по желание. Украсете с яйцето.

Съвсем скоро очаквайте и нашите неустоими предложения за вкусни десерти с авокадо.