Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Преждевременен пубертет – всичко по темата

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 207 прегледа на този пост

Съдържание на Преждевременен пубертет – всичко по темата


Пубертетът се определя като наличие на вторични полови белези - развитие на гърдите при момичета, окосмяване в срамната област и уголемяване на тестисите и пениса при момчетата. За преждевременен пубертет се говори, когато началото на пубертета е преди 8-годишна възраст при момичетата и преди 9-годишна възраст при момчетата.

Какво е преждевременен пубертет и в коя възраст на детето може да се появи?Пубертетът включва ускорен растеж на костите и мускулите, промяна на формата и размера на тялото и развита репродуктивната способност.

В определени случаи не е възможно да се открие какво причинява преждевременния пубертет. В редки случаи някои състояния като инфекции, хормонални нарушения, туморни образувания, наранявания и мозъчни аномалии могат да предизвикат преждевременен пубертет. Принципно, лечението на преждевременния пубертет се състои в приемане на лекарства, които забавят развитието.

Причини

Преди да се спрем на причините за преждевременния пубертет, е полезно първо да разберем какво стои в основата на началото на пубертета.

Мозъкът стартира процеса с производството на хормон, наречен гонадотропин - освобождаващ хормон (GnRH). Когато конкретният хормон достигне до хипофизата, която е малка жлеза в основата на мозъка, се предизвиква производството на повече хормони в яйчниците при жените (естроген) и в тестисите при мъжете (тестостерон). Естрогенът участва в растежа и развитието на полови белези при жените, а тестостеронът е отговорен за растежа и развитието на полови белези при мъжете.

Понякога пубертетът започва рано поради аномалия в главната жлеза (хипофизата) или частта от мозъка, която контролира хипофизата (хипоталамуса). Тази форма на преждевременен пубертет се нарича централен преждевременен пубертет.

Понякога пубертетът се появява по-рано, защото жлезите, които произвеждат полови хормони, яйчниците при момичетата и тестисите при момчетата, започват да работят сами по-рано от нормалното. Това състояние се нарича периферен преждевременен пубертет.

И при момчетата, и при момичетата надбъбречната жлеза, малката жлеза, която се намира над бъбреците, може да започне да произвежда мъжки хормони, наречени надбъбречни андрогени, в ранна възраст, причинявайки растеж на пубисни косми или косми под мишниците и телесна миризма.

Употребата на кремове или лекарства, които съдържат естроген или андроген, независимо дали са предписани, или отпускани без рецепта, като добавки, може да причини ранен пубертет.

Симптоми

 • Ускорено съзряване на костите и следователно ранно затваряне на растежните пластини и ниска крайна височина;
 • Ранно начало на менархе - първа менструация при момичетата и растеж на гърдите;
 • Тестисите и пенисът при момчетата се уголемяват и се появява окосмяване по лицето и повишено усилване на гласа;
 • Косми по пубиса или под мишниците;
 • Акне;
 • Миризма на тялото като на възрастен.

Рискови фактори

Някои фактори, които увеличават риска детето да има преждевременен пубертет, са:

 • Пол: Момичетата са много по-склонни да имат преждевременен пубертет;
 • Раса: Преждевременният пубертет засяга афроамериканските деца повече от другите раси;
 • Затлъстяване: Момчетата или момичетата със значително наднормено тегло са изложени на по-голям риск от развитие на преждевременен пубертет;
 • Излагане на полови хормони: Влизането в контакт с крем или мехлем с естроген или тестостерон, или с други вещества, които съдържат тези хормони (като лекарства за възрастни или хранителни добавки), може да увеличи риска от преждевременен пубертет на детето;
 • Наличие на други заболявания: Преждевременният пубертет може да бъде усложнение на синдрома на McCune-Albright, или вродена надбъбречна хиперплазия, състояния, които включват необичайно производство на мъжки хормони (андрогени). В редки случаи преждевременният пубертет може да бъде свързан и с хипотиреоидизъм;
 • Подложени на лъчетерапия на централната нервна система: Радиационното лечение на тумори, левкемия или други заболявания може да увеличи риска от преждевременен пубертет.

Кога трябва да посетите лекар?

Уговорете среща с лекаря на детето си за оценка, ако тоима някой от признаците или симптомите на преждевременен пубертет.

Диагностициране, изследвания и рискови фактори за преждевременен пубертет при малки деца.За да диагностицира преждевременен пубертет, лекарят:

 • Запознава се с медицинската история на детето и семейството;
 • Прави физически преглед;
 • Прави кръвни изследвания за измерване нивата на хормоните;
 • Рентгеновите снимки на ръцете и китките също са важни за диагностицирането на преждевременния пубертет при децата. Тези рентгенови снимки могат да помогнат на лекаря да определи възрастта на костите на детето, което показва дали костите растат твърде бързо.

Определяне на типа преждевременен пубертет

Лекарят на Вашето дете също ще трябва да установи какъв тип преждевременен пубертет има то. За да направи това, той или тя ще направи тест, наречен "тест за стимулиране на гонадотропин-освобождаващ хормон“.

При този тест лекарят ще взима кръвна проба и след това ще постави на детето инжекция, която съдържа хормона GnRH. След това се вземат повече кръвни проби за определен период, за да се провери как реагират хормоните в тялото на Вашето дете. При момчетата с централен преждевременен пубертет хормонът GnRH ще доведе до повишаване на нивата на други хормони. При деца с периферен преждевременен пубертет другите хормонални нива остават същите.

Други тестове за централен преждевременен пубертет

 • Магнитен резонанс. По принцип ЯМР на мозъка се прави при деца с централен преждевременен пубертет, за да се види дали промените в мозъка причиняват ранно начало на пубертета;
 • Анализ на щитовидната жлеза. Лекарят може също така да изследва щитовидната жлеза на Вашето дете, ако то показва някакви признаци на намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) като умора, отпуснатост, повишена чувствителност към студ, запек, намалена успеваемост в училище или бледа, суха кожа.

Децата с периферен преждевременен пубертет се нуждаят и от други изследвания, за да се открие причината за заболяването. Например лекарят може да назначи допълнителни кръвни изследвания, за да провери нивата на хормоните, или при момичетата, може да направи ултразвук, за да провери за кисти или тумор на яйчниците.

Лечение

Основната цел на лечението е да позволи на детето да порасне до нормален ръст за възрастен. Лечението на преждевременния пубертет зависи от причината. В някои случаи обаче няма установена причина за преждевременен пубертет. В този случай лекарят на Вашето дете може да иска да го наблюдава няколко месеца, за да види как се развива то.

Лечение на централен преждевременен пубертет

Повечето деца с централен преждевременен пубертет, при които няма основно заболяване, могат да бъдат ефективно лекувани с лекарства. Това лечение, наречено „аналогова терапия с GnRH“, обикновено се състои от месечно инжектиране на лекарство, като леупрорелин ацетат и трипторелин, които забавят развитието. Някои по-нови форми могат да се прилагат на по-дълги интервали.

Детето продължава да получава това лекарство, докато достигне нормалната възраст на пубертета. Средно 16 месеца след спиране на приема на лекарството процесът на пубертет започва отново.

Лечение и психологическа терапия при преждевременен пубертет при момичета и момчета.Друга възможност за лечение на централен преждевременен пубертет е хистрелинов имплант. Това лечение е ефективно за централен преждевременен пубертет без болката и дискомфорта от редовните инжекции, но изисква лека хирургична процедура. Имплантът се поставя под кожата на детето чрез разрез от вътрешната страна на горната част на ръката. След една година имплантът се отстранява и при необходимост се заменя с нов.

Лечение на основното заболяване

Ако има друго заболяване, което да предизвиква появата на преждевременен пубертет, е необходимо да се лекува, за да се спре процесът на пубертет. Например, ако едно дете има тумор, който причинява производството на хормони, които причиняват преждевременен пубертет, този процес ще спре, когато туморът бъде отстранен хирургически.

Потенциалните усложнения на преждевременния пубертет:

 • Нисък ръст. Децата с преждевременен пубертет може да растат бързо в началото и да бъдат по-високи от връстниците си. Въпреки това, тъй като костите узряват по-бързо от нормалното, те също спират да растат по-рано от обикновено. Това може да ги накара да бъдат по-ниски от другите, когато са възрастни. Ранното лечение на преждевременния пубертет, особено когато се появи при много млади момчета или момичета, може да им помогне да станат по-високи, отколкото биха били без лечение;
 • Социални и емоционални проблеми. Момичетата и момчетата, които започват пубертета много преди връстниците си, могат да бъдат изключително сдържани относно промените, настъпващи в телата им. Това може да повлияе на самочувствието им  и да увеличи риска от депресия или употреба на наркотици.

Предотвратяване

Някои от рисковите фактори за появата на това състояние, като пол и раса, не могат да бъдат избегнати. Все пак има някои неща, които можете да направите, за да намалите шансовете детето Ви да има преждевременен пубертет:

 • Пазете детето си от външни източници на естроген и тестостерон, като лекарства, предписани за възрастни, или хранителни добавки, които съдържат естроген или тестостерон;
 • Насърчавайте детето си да поддържа здравословно тегло.

Стратегии за справяне и подкрепа

Децата, които започват пубертета рано, може да се чувстват различни от своите връстници. Въпреки че проучванията върху емоционалните ефекти от преждевременния пубертет са малко, възможно е чувството за различност да причини социални и емоционални проблеми, включително ранни сексуални експерименти.

Ако детето, член на семейството, или Вие имате проблеми със справянето, трябва да потърсите съвет. Психологическото консултиране може да помогне на Вашето семейство да разбере и управлява емоциите, проблемите и предизвикателствата, които съпътстват ранния пубертет.

Вероятно първото нещо, което ще направите, е да се консултирате с педиатъра или семейния си лекар. Може също така незабавно да бъдете насочени към лекар, който е специалист по лечение на хормонални нарушения при деца (педиатър ендокринолог).

Преждевременен пубертет – всичко по темата Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™