Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Морбили – същност, поява и разпространение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 163 прегледа на този пост

Съдържание на Морбили – същност, поява и разпространение


Морбили е детска инфекция, причинена от вирус. Преди много години морбили е било доста често срещано явление, но днес се предотвратява благодарение на задължителната ваксина.

Морбили се разпространява лесно и може да бъде сериозна или дори смъртоносна инфекция за малки деца. Въпреки че смъртността в световен мащаб е намаляла, тъй като все повече деца получават ваксина срещу морбили, болестта все още убива повече от 200 000 души всяка година, предимно деца.

Причини

Морбили е силно заразно заболяване. Това означава, че се разпространява много лесно сред хора. Това е заболяване, причинено от вирус, открит в носа и гърлото на заразено дете или възрастен. Когато човек с морбили кашля, киха или говори, заразени капчици се разпръскват във въздуха, където други хора могат да ги вдишват. Заразените капчици могат да останат във въздуха за около час, както и да се утаят на повърхност, където могат да останат активни и да се разпространяват в продължение на няколко часа. Ако докоснете устата или носа си с пръсти или разтриете очите си след докосване на заразена повърхност, можете да се заразите с вируса на морбили.

Какво е морбили и колко е заразно заболяването?Морбили е силно заразна от около четири дни преди до четири дни след появата на обрива. Около 90% от хората, които не са боледували от морбили или не са били ваксинирани срещу болестта, се заразяват, когато са изложени на контакт с вируса на морбили.

Рисковите фактори включват:

 • Няма поставена ваксина. Ако не сте ваксинирани срещу морбили, е много по-вероятно да се разболеете;
 • Пътуване в други страни. Ако пътувате до страни, където морбили е по-често срещана, вие сте изложени на по-висок риск от заразяване с болестта;
 • Недостатъчно количество витамин А. Ако вашето хранене не осигурява достатъчно витамин А, е по-вероятно да имате сериозни симптоми и усложнения, в случай на заразяване с морбили.

Симптоми

Инфекцията протича на етапи в продължение на 2 до 3 седмици. През първите 10 до 14 дни от заразяването вирусът на морбили се разпространява в тялото. През този период симптомите на морбили не се проявяват.

Признаците и симптомите на морбили се появяват след това и обикновено включват следното:

 • Температура и треска;
 • Суха кашлица;
 • Хрема;
 • Възпалено гърло;
 • Възпалени очи (конюнктивит);
 • Малки бели петна със синкаво-бял цвят от вътрешната страна на бузата, наричани още петна на Филатов-Коплик;
 • Обрив, който се състои от малки червени петна, някои от които са леко надигнати. Точките и неравностите карат кожата да изглежда цялата на петна и червена на цвят. Обривът се появява първо по лицето.

През следващите няколко дни обривът се разпространява по ръцете, гърдите и гърба, а след това по бедрата, прасците и краката. В същото време температурата се повишава рязко, често достигайки до 40-41°C.

Какви са симптомите на морбили и как изглежда обривът?Обривът от морбили може да продължи до седем дни, след което прогресивно намалява - първо изчезва от лицето и накрая от бедрата и краката. Въпреки че другите симптоми на заболяването изчезват, кашлицата и потъмняването или лющенето на кожата на мястото на обрива може да продължи до 10 дни.

Колко дълго човек може да разпространява вируса на морбили?

Човек с морбили може да предава вируса на други хора около осем дни, този период започва четири дни преди появата на обрива и завършва, когато обривът е наличен в продължение на четири дни.

Усложненията при морбили могат да са:

 • Диария и повръщане. Диарията и повръщането могат да накарат тялото да загуби прекомерно количество вода (дехидратация);
 • Инфекция на ухото. Едно от най-честите усложнения на морбили е бактериална ушна инфекция;
 • Бронхит, ларингит или т. нар. круп. Морбили може да причини дразнене и оток на дихателните пътища (круп). Може също така да причини възпаление на вътрешните стени, които покриват главните дихателни пътища на белите дробове (бронхит). В допълнение, морбили може да причини възпаление на ларинкса (ларингит);
 • Пневмония. Морбили често може да причини инфекция в белите дробове (пневмония). Хората с отслабена имунна система могат да получат особено опасна разновидност на пневмония, която понякога може да бъде фатална;
 • Енцефалит. Около 1 на 1000 души с морбили може да развият усложнение, наречено "енцефалит". Енцефалитът е дразнене и подуване (възпаление) на мозъка. Това състояние може да бъде особено опасно за хора с отслабена имунна система. Енцефалитът може да се развие много скоро след заразяване с морбили или след няколко месеца. Енцефалитът може да причини трайно увреждане на мозъка;
 • Проблеми по време на бременност. Ако сте бременна, трябва много да внимавате да не се разболеете от морбили, защото това заболяване може да причини преждевременно раждане, ниско тегло на бебето при раждане или мъртво родено дете.

Предотвратяване

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията препоръчва децата и възрастните да получат ваксина срещу морбили, за да предотвратят заболяването.

Ваксина срещу морбили при деца

Ваксината срещу морбили обикновено се прилага като комбинирана ваксина срещу морбили-паротит-рубеола (MMR). Децата  получават MMR ваксина между 12 и 15 месечна възраст и отново на 12 годишна възраст.

Двете дози от ваксината MMR са 97% ефективни за предотвратяване на морбили и предпазват тези, които са си ги поставили, за цял живот. Малкият брой хора, които се разболяват от морбили след ваксиниране, обикновено имат леки симптоми.

Бебетата, родени от жени, които са ваксинирани или които имат изграден имунитет, защото вече са боледували от морбили, обикновено са защитени срещу морбили за около 6 месеца след раждането.

Какви усложнения могат да настъпят при инфекция с морбили?Предпазни мерки

Ако някой във Вашия дом се разболее от морбили, за да защитите приятелите и семейството си, които нямат имунитет, е необходимо да предприемете следните мерки:

 • Изолация. Тъй като морбили е силно заразна от около четири дни преди до четири дни след появата на обрива, хората с морбили трябва да си останат вкъщи и да не се включват в дейности с други хора;
 • Тези, които не са ваксинирани, например братята и сестрите на заразеното лице, трябва да се държат далеч от заразеното лице;
 • Ваксинация. Уверете се, че всички хора, които са изложени на риск от морбили и нямат пълната ваксинационна схема, ще получат ваксината срещу морбили възможно най-скоро. Това включва бебета на възраст над 6 месеца и всички, родени след 1957 г. нататък, които нямат доказателства за изграден имунитет.

Диагноза

Личният лекар диагностицира морбили въз основа на характерния обрив на заболяването, а също и чрез малките синкаво-бели петна от вътрешната страна на бузата.

Въпреки това лекарите, които никога не са виждали морбили, могат да го объркат с много други заболявания, затова е необходимо да направят кръвен тест, който да потвърди дали обривът е от морбили. Вирусът на морбили може да бъде потвърден и с тест, който обикновено включва взимане на проба от гърлото или изследване на урина.

Лечение

Няма специфично лечение за инфекция с морбили, след като се появи. Лечението се състои от предприемане на мерки за облекчаване на симптомите, като почивка и лечение или предотвратяване на усложнения.

Въпреки това могат да се предприемат някои стъпки за защита на хората, които не са имунизирани срещу морбили, след като са били изложени на вируса.

Ваксина срещи морбили за бебета, деца и възрастни - кога се поставя?Ваксинация след излагане на вируса

Хората, които не са имунизирани срещу морбили, включително бебета, могат да получат ваксина срещу морбили в рамките на 72 часа след излагане на вируса на морбили, за да се предпазят от болестта. Ако морбили все пак се появи, обикновено има по-леки симптоми и продължава по-кратко време.

Имуноглобулинов концентрат

Бременни жени, бебета и хора с отслабена имунна система, които са изложени на вируса, могат да получат инжекция от протеини (антитела), наречени серумен имуноглобулин. Когато се дават в рамките на шест дни след излагане на вируса, тези антитела могат да предотвратят морбили или да помогнат за намаляване на тежките симптоми.

Лечението на инфекция с морбили може да включва следното:

 • Понижаване на температурата. Ако Вие или Вашето дете се чувствате зле от високата температура, можете да приемате лекарства без рецепта като парацетамол и ибупрофен, за да помагат за понижаване на температурата;
 • Бъдете внимателни, когато давате аспирин на деца или юноши. Въпреки че аспиринът е одобрен за употреба при деца на възраст над 3 години, деца и юноши, които се възстановяват от варицела или грипоподобни симптоми, никога не трябва да приемат аспирин. Това е така, защото аспиринът е свързан със синдрома на Рей, рядко, но животозастрашаващо състояние при тази група деца;
 • Антибиотици. Ако бактериална инфекция, като пневмония или ушна инфекция, възникне, докато Вие или Вашето дете имате морбили, най-вероятно е лекарят да предпише антибиотик;
 • Витамин А. Децата с ниски нива на витамин А са по-склонни да имат по-тежко боледуване при заразяване с морбили. Даването на витамин А може да намали тежестта на инфекцията с морбили.

Мерки за подобряване на състоянието на болния:

 • Спокойствие. Почивайте и избягвайте натоварващи дейности;
 • Пийте много течности. Пийте много вода, плодов сок и билков чай, за да замените течностите, загубени от треската и изпотяването. Ако е необходимо, можете да закупите рехидратиращи разтвори без рецепта. Тези разтвори съдържат вода и соли в определени количества за възстановяване на течности и електролити;
 • Овлажнете въздуха. Овлажняването на въздуха също може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Използвайте овлажнител за облекчаване на кашлицата и възпаленото гърло;
 • Почиствайте носа. Спрейовете за нос с физиологичен разтвор могат да облекчат раздразнението, като поддържат вътрешността на носа влажна;
 • Почивка за очите. Ако ярката светлина притеснява Вас или Вашето дете, дръжте осветлението изключено или носете слънчеви очила. Освен това избягвайте да четете или гледате телевизия, ако светлината от лампа за четене или телевизор Ви дразни;
 • Студени компреси. Прилагат се върху очите при конюнктивит и същевременно за понижаване на температурата.

Природни средства, облекчаващи състоянието:

 • Джинджифил - дъвчете корена или правете компреси с него за облекчаване на болката и сърбежа;
 • Лайка - пригответе запарка от няколко стръка лайка, за да я нанесете върху петната, и особено при сърбеж или парене;
 • Розово масло, вечерна иглика и алое вера - нанесете върху пъпките, за да предотвратите белезите от кожните обриви;
 • Зеленчуци и плодове – те подхранват организма чрез своите витамини и минерали и така спомагат за по-бързото възстановяване;
 • Розмарин - направете инфузия с листа от розмарин и поставете компреси върху кожата за дезинфекция и намаляване на възпалението на обривите;
 • Лук – помага за облекчаване на сърбежа. Разрежете го на парчета, след това го затоплете и директно го поставете върху петната;
 • Портокал - пийте чаша портокалов сок всяка сутрин, това ще помогне за облекчаване на симптомите, и също така съдържа витамин С;
 • Репей, магданоз и бял равнец - облекчават симптомите. Сварете ги в 1 литър вода в следното съотношение: 5 супени лъжици корен от репей, 3 супени лъжици магданоз и 5 броя бял равнец – отварата се остава да изстине, прецежда се и се пие през целия ден;
 • Вода и сол – добавя се 1 супена лъжица сол в чаша вода, след това поставете в капкомер, за да накапвате в очите при конюнктивит.
Морбили – същност, поява и разпространение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™