Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Какво знаем за Берберин и какви ползи има?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3942 прегледа на този пост

Съдържание на Какво знаем за Берберин и какви ползи има?


В тази статия ще Ви запознаем с ползите от приема на Берберин, както и какво представлява той. За какво се използва и какво действие има?

Берберин се справя добре с бактериите, вирусите и инфекциите в организма.Какво знаем за Берберин?

Берберинът е много популярно средство за лечение в Аюрведа, както и в китайската народна медицина. Представлява алкалоид, типичен за много известни билки. Приготвят се отвари от кората на стъблата и корените на билите, които съдържат берберин, и са се използвали при треска, диария, възпалено гърло, жълтеница и други.

Като изокинолен алкалоид има способността да образува комплекс от други компоненти. Такива са байкалин и глициризиновата киселина. Тези комплекси може да подобрят мастната разтворимост, както и помагат за по-бързото усвояване на веществата. Такива комбинации най-вече са известни в китайската народна медицина.

Много рядко се среща и другата форма на Берберина, а тя е дихидроберберин. Дихидроберберинът се намира в растенията Coptidis chinensis и Arcangelisia flava. Някои изследвания сочат, че 100 гр. от дихидроберберина се равняват на 560 мг. берберин. Разликата обаче е, че дихидроберберинът може да стигне до кръвната плазма.

Берберин регулира хранителните функции и помага при запек.В тялото на човек берберинът може да се свърже с албумините в хрущялите и с хемоглобина. Когато премине през тънките черва, част от него се метаболизира в 4 метаболита. Много лесно се извежда чрез урината, като в нея могат да се намерят неговите метаболити. Това, от своя страна, означава, че той се метаболизира напълно, след което бива изведен от организма.

Има пряко действие върху много ензими в организма, като някои от основните ензими са CYP2D6, CYP3A4 и CYP1A2. Тези ензими в съчетание с берберин могат да доведат до увеличаване на тяхното действие. Освен това той може да потисне тези ензими, чиято активност се повишава при диабет.

Как действа Берберин?

Има много добро действие върху организма, като се справя със завишените нива на кръвна захар. Берберинът е много добро средство при гъбички, вируси, бактерии и паразити. Използва се при проблеми с лигавицата на червата. Има жлъчегонно свойство и може да стимулира секрецията на жлъчката.

Берберин предотвратява повръщането и гаденето. Може да има и слабителен ефект, което помага при проблеми с храносмилането и при запек. Има благоприятно действие върху сърдечната система, ефективен е при камерни аритмии, които се дължат на исхемия на миокарда.

Различно приготвени отвари от билки, които съдържат берберин, се използват при сърбежи по кожата, конюнктивит, инфекции на пикочните пътища. Също така има много добро кръвоспиращо действие. Ползите от Берберин са много. Той може да намали и кръвната захар, като помага при диабет тип 2 и на хора, които страдат от метаболитен синдром. Защитава клетките на черния дроб и може да регулира чернодробните ензими. Берберин регулира теглото и може да помогне при затлъстяване.

Наблюдава се и противораков ефекти при приемането на берберин. Може да помогне при тумори на мозъка. Възпира растежа на клетките. Освен това е и цитотоксичен за раковите клетки при рак на шийката на матката.

Berberis aristata е добър източник на БерберинКомбинации на Берберин за по-добро усвояване:

Берберин може да се комбинира с други вещества, които потискат действията на протеина P-гликопротеин. С подобни ефекти са веществата: линганините в шизандрата, каприковата киселина в кокосовото масло, силимарина и хризина. Ако към берберин се прибави натриев карпат, усвояването се подобрява изключително бързо. Натриевият карпат е естерна форма на каприковата киселина.

Източници на Берберин:

  • Tinospora cordifolia (гудучи)
  • Коптис
  • Berberis aristata (куркуминово дърво)
  • Орегоново грозде
  • Goldenseal (хидрастис)
  • Phellodendron amurense (кадифено амурско дърво).
Какво знаем за Берберин и какви ползи има? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™