Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Как празнуват Свети Валентин по света?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини | Все още няма коментари. | 1628 прегледа на този пост

Съдържание на Как празнуват Свети Валентин по света?


Как празнуват Свети Валентин по света

Как празнуват в другите страни Св. Валентин?„Любовта е всичко, което имаме единственият начин да си помогнем един на друг.”

                                                                                                                         Еврипид

В Западна Европа празникът на Свети Валентин се отбелязва от 18 век, в САЩ – от 1777 година, а у нас – след 1990 година. С течение на времето празникът утвърждава своите традиции и някои от тях се запазват и до ден днешен. Придворният летописец на английския двор Самюел Пепис в края на 17 век е записал, че влюбените могат да си разменят подаръци – ръкавици, пръстени и бонбони.

По колко се харчи за Св. Валентин?

В страни като САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Австралия и Мексико празнуват Св. Валентин като национален празник. В САЩ около 60 на 100 от хората празнуват празника. Само миналата година в САЩ са били похарчени близо 19 млрд. долара за подаръци. За сравниние ще кажем, че през 2012 г. сумата е била около 17 млрд. долара. За традиционните шоколадови валентинки американците харчат около 1,6 млрд. долара, за цветя – около 1,9 млрд. долара, а за бижута и украшения – по 4,4 млрд. долара. Статистиката показва, че мъжете в САЩ заделят по 170 долара за половинките си, а жените – по около 100 долара.

Ето как празнуват и по другите държави:

Американците не пропускат възможност да покажат любовта си, макар да се твърди, че те са сред най-скараните с романтиката народи.Американците не пропускат възможност да покажат любовта си, макар да се твърди, че те са сред най-скараните с романтиката хора.

В Германия празникът не е на особена почит. Германците не са претенциозни и не издигат на пиедестал този празник, но пък по-голямата част от тях и не го подминават и не се срамуват да демонстрират любовта си с обичайните „сърцати” сувенири. Там влюбените си разменят сърца и подаръци по всяко време на годината, стига да имат желание за това.

Във Великобритания и Уелс традиционни подаръци са дървените "любовни лъжици", с които всеки трябва да подслади живота на половинката си. На този ден повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника. Освен сърца на Острова се подаряват ключове и ключалки, като подтекстът е: "Отключи сърцето си за мен!"

И докато те отключват сърца, шотландците в съседство си организират цял фестивал, на който се теглят листове с имена и се „съчетават” двойки.  По този начин много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци и с размяна на подаръци.

В Дания са на мода "невидимите картички", но текстът им се появява само когато се доближат до топлина. Обяснението е, че интимните отношения между двама души са деликатен момент и не трябва да се излагат на публичност.

В Япония започнали да празнуват празника на свети Валентин през 30-те години. Главно действащо лице тогава станала една голяма фирма за производство на шоколад. И досега шоколадът си остава най-разпространеният подарък в този ден.

В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай – ако някой открие злато в деня на Св. Валентин, трябвало да плати „валентинките“ на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички – коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли още не.

В Турция на този ден е практика да се сключват по 8 брака на 1000 души, в Кипър и Хърватия – по 7, в Литва и Малта – по 6.

В Русия на празника на Св. Валентин си приготвя романтична вечер, подаряват се цветя и си разменят валентинки. Руските мъже са винаги традиционно по-влюбени от жените – 55 на сто за силния пол срещу 45 на сто за дамите. Годишно в Русия се сключват около 1,3 милиона брака, като според тамошната статистика руснаците са на водещо място на Стария континент по брой сключени бракове на 1000 души – 9,2.

Най-малко бракове на този ден според руската статистика се сключват в България, Люксембург, Словения и Испания – по около 3 на 1000 души.

Кои са по-романтичните нации?

Испанците са абсолютно задължени да изпратят на любимата си букет червени рози, без значение колко далече са един от друг. В Италия мъжете носят славата на най-големи романтици, но макар и такива, те нямат някакви специални традиции за празника. Наблягат предимно на подаръците, с които могат да подсладят небцето си. Италианците обсипват трапезите си със сладки и бонбони под формата на сърца, тъй като празникът там е особено почитан и има вековна история. Съществува друг обичай и често влюбените правят годежите си точно на този ден.

Французите се нареждат на второ място по романтичност. Във Франция обаче имат един много интересен обичай: необвързаните закачат снимките си на вратите на своите възлюбени и очакват отговор. Ако не бъдат харесани, снимката им трябва да бъде изгорена до залез слънце.

Англичаните са на трето място. Голяма част от тях не пропускат да си изпратят любовното послание, написано на Валентинка. Англичаните си изпращат любовни послания, но не само на приятели и познати, а и на своите домашни животни – кучета или коне. Там има обичай, според който неомъжените дами хвърлят в реките и езерата листчета с написани мъжки имена. Първото изплувало „познава” и името на бъдещия младоженец.

Испанците са абсолютно задължени да изпратят на любимата си букет червени рози, без значение колко далече са един от друг. В Дания пък се предпочитат белите цветя. Датчаните подаряват предимно изсушени бели цветя, както и т.нар. невидими картички, чиито послания се появяват само когато се доближат до топлина.

В Австрия обикновено точно на този ден мъжете представят възлюбената пред близките си.

В Полша най-масовото явление е посещението на Познанската митрополия, в която се намират мощите на Свети Валентин. Тук всички се молят за любов.

На този ден финландците показват любовта си не само пред половинките си, ами и пред най-близките приятели – на тях също се подаряват картички и подаръци.

Всяка година на 14 февруари се продават приблизително 40 милиона шоколадови „валентинки” и около 50 милиона рози. Дори и само за един ден, ако можем да направим някои щастлив, то не виждам причина да бягаме от идеята за този ден. 

Как празнуват Свети Валентин по света? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™