Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Джогингът – защо да го включим в тренировъчния си план

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 1489 прегледа на този пост

Съдържание на Джогингът – защо да го включим в тренировъчния си план


Джогингът засилва имунната система и предпазва от настинки. Той е една лесна и бързоефективна алтернатива да поддържаме както теглото си, така и здравето си. Освен това е тренировка, която можем да извършваме както лятото в паркове, на стадиони или в планината, така и зимата с подходяща екипировка отново навън или на закрито – на фитнес пътеката. Бягането е спорт, при който цялото тяло се включва, тоест стягаме по-голямата част от мускулните групи. Като кардио активност джогингът разтоварва и ума, особено след тежък ден. Редовното бягане не само засилва издръжливостта и подобрява общото състояние на организма, но и защитава сърдечно-съдовата система от заболявания.

Джогингът засилва имунната система и предпазва от настинки.

За начинаещи

Ако не сме бягали от дълго време, началото със сигурност ще е трудно, но това не трябва да ни отказва. Най-добре е да се стартира с 2-3 минути бягане, последвани от бързо ходене и повторение на интервалната серия около 5 пъти. При повторение около 3 пъти в седмицата скоро напредъкът в издръжливостта ще е очевиден – само след месец.

Стойка на тялото

Горната част на тялото леко се навежда напред, раменете са стабилни, ръцете са свити в лактите, а пръстите отпуснати. Гърбът трябва да е стабилен, а погледът да е отправен напред.

Разчет на крачките

Грeшка при начинаещите са твърде големите крачки. Те трябва да са премерени и не особено широки, тъй като широките крачки напрягат ставите. С течение на тренировките обикновено всеки намира своя стил на бягане и съответно тренировката става максимално ефективна.

Интензивност на тренировките

За начало и за повече мотивация бихме могли да намерим приятел, с когото да тренираме. Така по време на джогинга ще можем да говорим, което ще спомогне за по-бързото преминаване на хриптенето и задъхването по време на бягане – проблем, който съпътства повечето начинаещи. С времето и с правилната интензивност задъхването, разбира се, изчезва. Но в повечето случаи стартът е съпроводен от проблеми с дишането. Особено важно е напредъкът да става от само себе си и човек да не пренапряга тялото си. Демотивиращо е да си поставяме високи цели, с които организмът ни не може да се справи. Освен това никое тяло не е готово за ежедневни високи постижения, затова трябва да си правим и почивки от тренировките. Особено полезен при джогинга е часовник, който отчита пулса. Като всеки кардио-спорт, бягането води до забавяне в пулса. Затова и ако бягаме все по-бързо, а часовникът отчита еднакъв пулс, напредъкът е налице.

Джогинг-екипировка

Екипировката е важна, за да се избегнат наранявания. Спортните обувки, с които бягаме, не само че ще осигурят комфорт на крака ни, но и могат да направят постиженията ни по-големи. Така че правилните такива са задължително условие. Важно е да се знае, че маратонки, предназначени за тичане по различни настилки, са и различно направени (например за мека настилка и за асфалт). Зимните и летните модели са също различни и трябва да се съобразяваме с това, за да не се стига до наранявания. Облеклото при джогинг навън е също важно и е най-добре да се състои не от една дебела дреха – например от вълна, а напротив – от няколко по-тънки дрехи. Трябва да се има предвид, че при кардио активността на тялото температурата му се покачва за около 10-15 минути. През зимните месеци бягането навън трябва да е много съобразено, но за сметка на това носи още по-големи ползи на организма.

Екипировката е важна, за да се избегнат наранявания.

Плюсовете на редовния джогинг:

  • Повишават се нивата на „добрия” холестерол и се намаляват нивата на „лошия”
  • Намалява се кръвното налягане и като цяло се подобрява кръвообращението
  • Повишава се плътността на костите
  • Засилва се имунната система и организмът се предпазва от възпаления
  • Намалява се склонността за качване на тегло
  • Действа антидепресивно
  • Увеличава се средната продължителност на живот. Около половин час гладко бягане на ден значи за жените 5,6 години повече живот, а за мъжете – 6,2 години.
  • Бягането е идеален спорт за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система
Джогингът – защо да го включим в тренировъчния си план Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™