Обилното хранене, пържената храна и алкохолът стимулират появата на стомашни киселини.  В следващите редове ще Ви кажем какво представляват и какво можете да направите, за да не се появят по време на предстоящите празници.

Какво представляват стомашните киселини?

Това неприятно усещане, което се появява след прием на определени храни, е известно като стомашни киселини. Киселината в стомаха е необходима за разграждането на храната, която ядете. Това е една от функциите на стомаха. Тази киселинност обаче дразни хранопровода. Причината за усещането на това състояние е, че малкият пръстен, който свързва хранопровода със стомаха, се отпуска и киселините, които са в стомаха, не остават в него, а се качват нагоре по хранопровода.

Симптоми

За да можете да различите дали имате киселини по време на предстоящите празници, ние обясняваме кои са основните симптоми:

Какви са причините за киселини?

Киселини се появяват, когато стомашната киселина преминава от стомаха в хранопровода. Когато се храним, долният езофагеален сфинктер, вид мускулна лента около дъното на хранопровода, се отпуска, за да позволи на храната и течностите, които ядем, да достигнат до стомаха. Веднъж попаднали там, споменатият мускул отново се напряга. Ако долният езофагеален сфинктер не работи както трябва, стомашната киселина се придвижва в хранопровода и причинява киселини. Големите хранения, злоупотребата с определени храни и затлъстяването също са причини, които трябва да се вземат предвид за появата на това неразположение.

Какви храни могат да причинят киселини?

Въпреки че зависи от всеки човек, има серия от храни, които засилват киселините. Има и определени напитки, които помагат за появата им. Трябва да имате предвид, че ако често ядете тези храни, може да имате проблеми със стомашните киселини. Това е списъкът:

  • Пикантна храна или сосове;
  • Лук;
  • Цитруси;
  • Домат или сосове, които съдържат домати, като кетчуп;
  • Вредни храни – пържени, шоколад, чипс, алкохолни напитки и много други;
  • Газирани напитки;
  • Кафе и кофеинови напитки;
  • Обилно хранене.

Храни, които причиняват стомашни киселини

По-чести ли са киселините по време на бременност?

Да, киселините могат да се превърнат в често срещан симптом по време на бременност. Причината е много проста: дължи се на хормоналните промени, които настъпват по време на бременността, и промените в тялото на бременната жена. Тези два фактора оказват влияние върху появата на гастроезофагеален рефлукс и киселини по време на бременност.

За да направите киселините по-поносими по време на бременност, Ви предлагаме да се запознаете със следните препоръки:

  • Намалете количеството храна, която се приема по време на всяко хранене, и яжте повече пъти на ден, но по-малко;
  •  Дъвчете добре и яжте бавно;
  • По-добре е да се пие вода между храненията, отколкото по време на хранене;
  • Избягвайте, доколкото е възможно, да ядете пържени, пикантни или мазни храни;
  • Цитрусовите плодове не са препоръчителни, защото могат да обострят киселините;
  • Ограничете консумацията на кофеин или напитки, които го съдържат;
  •  По време на хранене е по-добре да седите добре, с изправен гръб;
  • Избягвайте да ядете преди лягане. Важно е да минат няколко часа след вечеря. Вечерята трябва да е лека и да не съдържа храни, споменати по-горе, които повишават киселинността;
  • Преди заспиване дръжте главата на леглото по-високо от краката, за да предотвратите издигането на стомашна киселина нагоре по хранопровода.

Препоръки за избягване на киселини по време на предстоящите празници

По време на празниците сме склонни да ядем повече и по-нездравословно, което насърчава прекомерната употреба на пържени храни, пикантни храни, бързо хранене, което може да окаже влияние върху храносмилането ни. За да направите киселините по-поносими, предлагаме да включите определени храни в храненето си. По този начин можете да се поглезите от време на време, без да раздразните стомаха си.

Храни, богати на фибри

Те засищат повече и Ви е по-лесно да не ядете толкова много. По този начин намалявате шансовете за поява на киселини след обилно хранене.

Можете да изберете между следните:

  • Пълнозърнести храни като овес, кус-кус и кафяв ориз;
  •  Кореноплодни като картофи, моркови и цвекло;
  •  Зелени зеленчуци като аспержи, броколи и зелен фасул;
  • Алкални храни, които имат по-високо pH и могат да помогнат за компенсиране на стомашната киселина. Тези храни включват банани, пъпеши, карфиол и ядки;
  • Храни с вода. Те помагат за разреждане и отслабване на стомашната киселина. Сред храните с вода са почти всички летни плодове и зеленчуци като пъпеш, диня, маруля, целина, краставица. Изберете тези, които харесвате най-много, ако успеете да ги намерите по време на зимния сезон, ги включвайте винаги, когато можете в ястията си.

Домашни хитринки за контролиране на киселинния рефлукс

Ако се опитвате да избегнете киселинен рефлукс или бързо да се отървете от киселините, ето няколко начина за облекчаване и дори предотвратяване на симптомите:

  • Дъвчете дъвка без захар. Дъвката увеличава производството на слюнка. Това помага за намаляване на киселините, тъй като слюнката може да помогне за насърчаване на преглъщането, което може да играе роля в поддържането на киселинността и неутрализиране на стомашната киселина обратно в хранопровода;
  • Носете широки дрехи. Ако сте склонни към киселини, избягвайте тесни колани и дрехи, които притискат корема Ви, тъй като те може да допринесат за симптомите Ви;
  • Вземете мерки да отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху стомаха, увеличавайки риска от киселинен рефлукс и киселини. Поддържането на балансирана диета и извършването на 150 минути физическа активност на седмица са първите две стъпки към поддържане на здравословно тегло и дори към елиминиране на наднорменото тегло;
  • Спрете да пушите (ако пушите). Пушенето намалява количеството произведена слюнка и влияе отрицателно върху ефективността на клапата, която предотвратява навлизането на стомашна киселина в хранопровода. Спирането на тютюнопушенето може да намали честотата и тежестта на киселинния рефлукс и в някои случаи дори да го премахне;
  • Намалете стреса. Хроничният стрес оказва физическо влияние върху тялото Ви. Това Ви прави по-чувствителни към болка и забавя храносмилането. Колкото по-дълго храната остава в стомаха, толкова по-вероятно е стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода. И като имате по-голяма чувствителност към болка, ще почувствате повече дискомфорт от паренето на киселини. Предприемането на стъпки за намаляване на стреса може да помогне за предотвратяване или облекчаване на ефектите от киселинен рефлукс и киселини.

Какво да направите, ако киселините са силни или чести?

Продаваните без рецепта антиациди и хистаминови блокери могат да помогнат за облекчаване на симптомите на киселини. Важно е да прочетете етикета на тези антиациди. Никога не приемайте по-висока доза или по-чести дози от посочените.

Как да лекуваме силни киселини?