През зимата включваме сухи подправки в менюто си и истината е, че трябва да го правим възможно най-често. Подправките не само че овкусяват храната и напитките ни, но и имат незаменими ползи за организма. Подправките са незаменим помощник срещу възпаленията, а възпаленията често имат като следствие наднормено тегло, сърдечно-съдови и други заболявания.

Канела

Видове подправки.

Деликатният и сладък вкус на канела се асоциира със зимата. Подхожда както на зърнени ястия, ястия с ябълки, кисело мляко, така и на чай и кафе. Само половин чаена лъжичка на ден се бори с диабета и намалява нивото на кръвната захар и холестерола. Канелата се бори с лошия дъх и спомага намаляване на теглото.

Карамфил

Една не толкова известна подправка, но за сметка на това с уникален пикантен вкус. Използва се най-често при приготвяне на пайове и пудинги. Незаменими са ползите на карамфила: подобрява кръвообращението през зимата, когато то се забавя, прочиства дихателните пътища, поддържа храносмилателната система здрава. Карамфилът може да се прибавя към ястия, причиняващи газове, като варивата, така стомахът няма да бъде раздразнен.

Кардамон

Лекува дихателните пътища, затова е и много често срещан в по-екзотични чайове и използван при настинки. Освен това може да се добавя към ястия с ориз и тиквички.

Джинджифил

Джинджифилът има пикантен и различим вкус. Използва се често при приготвянето на различни сосове и като добавка към супи, също така е много подходящ за добавка към риба и месо. Съдържа едни от най-добрите противовъзпалителни съставки. Чаят от джинджифил, освен че е известно използвано средство при борба с наднормено тегло, се използва при лечение на остър артрит, световъртеж, мигрена, главоболие, храносмилателни проблеми.

Черен пипер

Подправките са изключително полезни.Една от най-използваните подправки в ежедневието е безспорно черният пипер. Той притежава и редица уникални свойства: подпомага храносмилането, бори се с подуването на корема, унищожава вредните бактерии в него. Чрез ускоряването на метаболизма черният пипер е помощник в борбата с килограмите. Съдържа антиоксиданти и помага на тялото да се бори срещу образуването на ракови клетки. Също така подпомага отделянето на излишната вода от организма.

Анасон

Анасонът представлява червеникаво-кафяви "звездички" (зърна), които са една от последните подправки, пренесени от Китай, Индия и Виетнам. Подхожда на пресни и консервирани плодове, супи, свинско месо. Прибавя се в края на готвенето, за да се запази уникалният му вкус.

Индийското орехче

Индийското орехче по своята същност е сладка подправка, но често го свързваме с пикантния му вкус. Орехчетата трябва да са кафяви на цвят, без да са набраздени и с богат аромат. Ароматът е знак и за богат вкус. Индийското орехче е полезно за стомаха и стимулира кръвообращението.

Чили

Чилито или лютите чушки са едни от любимите пикантни поправки през зимата. Съдържат Витамин А и бета-каротин, които са особено важни при защитата на организма срещу микроби. Лютите чушки могат да се използват сурови, консервирани, сухи или смлени.

Освен в редица ястия, по-нетрадиционна употреба на подправките е в напитки. Зимата е особено подходяща за това, тъй като подправките са силно стимулиращи кръвообращението, което моментално ги прави подходящи за сгряващи напитки. Със следващите предложения ще впечатлите своите гости.

Пикантен горещ шоколад

Пикантен горещ шоколад

Необходими продукти за 4 порции:

  • 200 мл. прясно мляко
  • 400 мл. бита сметана
  • 200 гр. черен шоколад
  • 1 пакетче ванилова захар
  • ½ ч. л. канела
  • ¼ ч. л. лют червен пипер

Млякото и битата сметана се кипват. Към тях се прибавят ваниловата захар и канелата. Сместа се дръпва от огъня, прибавя се шоколадът, нарязан на парченца, и се разбърква. Налива се в подходящи стъклени чаши, всяка от които се поръсва с лют червен пипер и се сервира веднага.

Мляко с ром и кардамон

За две чаши са необходими:

  • 500 мл. прясно мляко
  • 100 мл. светъл ром
  • 3 с. л. захар
  • ¼ ч. л смлян кардамон
  • какао за поръсване

Захарта се карамелизира, като се слага в съд и се загрява на водна баня. В същото време затопленото мляко се налива внимателно, докато силата на огъня се увеличава постепенно. Прибавя се кардамонът и се оставя да ври за кратко. След като сместа се дръпне от огъня, сипва се ромът и се разбърква. Напитката се поднася топла, поръсена с какао.

Сок от портокал с канела и ром

Пунш с компот

Необходими продукти:

  • 2 големи круши
  • 1 см. корен от джинджифил
  • 40 гр. захар
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 1 пръчка канела
  • сок от половин лимон
  • 100 гр. бял шоколад

Обелените и почистени круши се режат на тънки резени, поставят се в подходяща касерола и се заливат с 500 мл. вода. Прибавят ваниловата захар, канелата и нарязаните резенчета джинджифил и съдът се слага на котлона. Вари се 10 минути, дръпва се от огъня и се добавя лимоновият сок. Пръчката канела се изважда и сместа се смила с пасатор. Връща се на огън само докато заври. За финал се добавя белият шоколад и се бърка, докато се разтопи, сервира се веднага.

Сок от портокал с канела и ром

Необходими продукти:

  • 500 мл. прясно изцеден сок от портокал
  • 2 с. л. мед
  • ½ ч. л. канела
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 100 мл. светъл ром
  • 100 мл. прясно мляко
  • 2 с. л. пудинг ванилия на прах
  • Канела за поръсване

Портокаловият сок се сипва в подходящ за варене съд, прибавят се канелата и ваниловата захар и сместа се поставя на котлона. След като заври, се дръпва от огъня и се прибавя разтвореният в мляко пудинг. Вари се още 2-3 минути, докато заври. Дръпва се огъня и се добавят медът и ромът. Сметана се разбива, докато стане пухкава. Напитката се разпределя в чаши и се поднася, поръсена с канела. Наздраве!