Какво знаем за карамфила?
Всеки е чувал за супер храните. В тази статия ще Ви запознаем с още една супер храна – карамфилът. Това е много известна подправка в кухнята, но също така може да се използва за предотвратяване на развитието на много опасни заболявания. Много изследвания са доказали, че в състава на карамфила има мощен набор от антиоксиданти. Испанските изследователи наричат карамфила най-добрият в света на хранителните антиоксиданти заради това, че съдържа много високи нива на фенолни съединения.
Карамфил за удължаване на живота и младостта
Антиоксидантите имат много важна роля и освен това гарантират, че храната остава прясна за известно време. В хранително-вкусовата промишленост това откритие може да изиграе много важна роля. Но по-важното е, че карамфилът може да има огромно значение като превантивно средство за защита. Тялото ни се нуждае от антиоксидантите, за да избегне развитието на редица заболявания, включително рак, смущения на сърцето, черния дроб и бъбреците. Приемът на антиоксиданти има благоприятен ефект върху външния вид на лицето и кожата, като запазва младостта за по-дълго време.
Проучване на изследователи от Испания показва, че карамфилът може да запази храната свежа за по-дълго време в сравнение с понастоящем използваните синтетични антиоксиданти. В допълнение към това твърдение, те казват, че карамфилът може да бъде страхотна универсална подправка.
Професор Хуан Фернандес Лопес от испанския университет Мигел Ернандес казва, че относно карамфила са били тествани 5 общи показатели за антиоксиданти. Установено е, че карамфилът има максимална "мощност" за отделянето на водород и за намаляване на липидната пероксидация. Освен всичко друго той по-добре от всички други антиоксиданти възстановява нивата на желязо.
Тези проучвания са публикувани в списанието Flavour and Fragrance. Тук карамфилът е наречен най-добрият естествен антиоксидант в света. Припомнете си, че карамфилът е традиционна съставка на много ястия от средиземноморската кухня. A средиземноморската диета, според някои учени, лекари и експерти в областта на храненето, допринася максимална полза за здравето на човека. Тази диета се състои предимно от плодове, зеленчуци и морски дарове.
За полезното действие на карамфила
Карамфилът е много добър антиоксидант и антисептик, които има и газогонни и болкоуспокояващи свойства. Тази подправка е богата на етеричното масло евгенол, което има приложение в стоматологията. На българските лечители той е познат като помощник при проблеми с храносмилането, болки в корема, образуване на газове. Карамфилът има благоприятно действие при отделянето на храносмилателни сокове и подсилва перисталтиката на червата – всичко това елиминира дискомфорта и балансира работата на вътрешните органи.
Вече стана ясно, че карамфилът действа като силен антиоксидант, Това е благодарение на богатото съдържание на витамини А и С и бета-каротини. Продуктите с карамфилови екстракти се прилагат за подобряване еластичността и здравината на клетъчните обвивки. Имат положителен ефект върху регенерацията на епителните клетки, подобряват състоянието на зрението, връщат блясъка и свежестта на лицето.
Важно за характеристиката на карамфила е, че той съдържа минерали като манган, желязо, селен и магнезий, които подобряват работата на мускулатурата. Лечебните въздействия са подкрепени от съдържащите се в продукта витамини К, В1 и В6.
Карамфилът има антивирусен и антибактериален ефект. Може да се използва при настинки, кашлица и дори грип.
Вижте Ground Cloves на Simply Organic – продукт, които има успокояващо действие и може да помогне при зъбобол. Намалява негативното влияние на богатите на мазнини храни върху организма. Може да помогне при газове и лошо храносмилане. Премахва дискомфорта и симптомите за подут стомах.