![Силата на протеина Силата на протеина](https://biomall.bg/image/cache/catalog/interesno-2015/silata-na-proteina/silata-na-proteina-900x200w.jpg)
Протеините (или още т.нар. белтъчини) са едни от основните градивни елементи на здравословната диета, помагащи за възстановяването на тялото и за зареждането му с енергия. Но не всяка богата на белтъчини храна е добър избор.
Защо се нуждаем от протеин?
Разбира се, няма съмнение, че повечето богати на белтъчини храни имат добър вкус, но защо протеинът е толкова добър за тялото ни? Според Ан Улф, известна диетоложка и изследователка от Медицинския университет на Вирджиния, протеините са много важен хранителен елемент. "Те служат за изграждане на клетките и тъканите в цялото ни тяло. Ние се нуждаем от тях за всяка една функция, която се извършва в нашето тяло – за лечебни цели и за изграждане на мускулите“, обяснява Улф.
Трябва да се уверим, че даваме на тялото си това, от което има нужда, но да не прекаляваме с белтъчините и да не се осланяме на тях като основен източник на храна. Важно е да помним, че правилният баланс на храните е най-добрият залог за всяка здравословна диета. Ан Улф смята, че жените се нуждаят само от 50 гр. протеин на ден, докато за мъжете са достатъчни от 60 до 70 грама и то в рамките на 3 хранения. Спортистите, пенсионерите и бременните жени се нуждаят от малко повече белтъчини дневно. Диетоложката отбелязва, че повечето хора изяждат над 120 грама протеин на ден, което е двойно повече от нужното количество.
Интересно за месото![](https://biomall.bg/image/catalog/interesno-2015/silata-na-proteina/chist-iztochnik-na-protein.jpg)
Въпреки, че тялото ни има нужда от протеин, не всички богати на белтъчини храни са полезни. Източниците на белтъчини трябва да се оценят според някои нездравословни фактори като наситените мазнини (нездравословни мазнини) и холестерола. Улф посочва, че пилешките гърди без кожа са изключително чист източник на протеин. Червените меса са чудесен източник на белтъчини, но те също така съдържат холестерол и понякога доста наситени мазнини, така че трябва внимателно да подбираме какво месо ядем. Според диетоложката трябва да избираме възможно най-изчистеното откъм мазнини свинско и говеждо. Преработените меса като колбасите трябва да се избягват, тъй като обикновено съдържат прекомерни количества сол и мазнини.
Кои храни са най-полезният източник на протеини?
За да е ефективна нашата диета, трябва да подбираме по-здравословни протеинови храни, по възможност с по-ниско съдържание на мазнини. За щастие, има много здравословни източници на белтъчини, включително бобови храни, ядки, риба и нискомаслени млечни продукти (те ще ни доставят и необходимата дневна доза калций).
Кой е най-добрият източник на протеин? "Ние обикновено използваме яйцето като най-добрия източник на протеин“, казва Ан Улф. Ако хората се притесняват за мазнините и холестерола, Улф казва, че те винаги могат да си набавят протеина като изядат само яйчния белтък – всичкият холестерол и мазнините се намират в жълтъка.
Други здравословни източници на протеин включват:
- Нискомаслени или обезмаслени сирене, кисело мляко и други млечни продукти
- Киноа
- Леща, боб и сушен грах
- Риба
- Ферментирали соеви продукти като темпе и мисо
- Макаронени изделия, богати на белтъчини
- Протеинови блокчета
- Ядки и масла от ядки като фъстъченото масло
Богатите на протеин храни са неразделна част от здравословната диета. Просто не трябва да забравяме да избираме такива, които са с ниско съдържание на мазнини и холестерол.