08 юли
0 Коментар(а)
5979 Преглед(а)
Новини
,
Здравословно хранене
,
Плодове и зеленчуци
,
Храни и напитки
,
Веганство и вегетарианство
Запознайте се с няколко много любопитни факти за картофите. Има доста неща, които не знаете за тази популярна, но подценена храна. Научете имената на различните сортове, как се консумират, какво съдържат и как се съхраняват.
- Картофите са зеленчуци, но те съдържат много нишесте (въглехидрати), което ги доближава повече до ориза, макаронените изделия и хляба по отношение на тяхната хранителна стойност.
- Също като ориза, пшеницата и царевицата, картофите са важна част за изхранването на населението в световен мащаб.
- Думата картоф идва от испанската дума "патата".
- Картофените насаждения обикновено се опрашват от вид едри мъхести пчели.
- Картофите съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали.
- Има хиляди различни сортове картофи, но не всички са достъпни на пазара. Популярните от тях включват Ръсет, Юкон Голд, Кенебек, Дезире и Фингърлинг.
- Въпреки, че все още е спорно дали и до колко са вредни генно модифицираните храни, изследвания заключават, че някои ГМО сортове картофи са с потенциални ползи за здравето ни. Например съдържат повече протеини или ни помагат да сме по-устойчиви на вируси.
- Най-големият производител на картофи в света е Китай.
- Картофите не се съхраняват много лесно след покупка, но са сравнително лесни за отглеждане.
- Картофите се съхраняват на температура над 4 °С, като под тази температура картофеното нишесте започва да се превръща в захар, което променя вкуса им.
- Картофите се приготвят и сервират по различни начини. Най-често варени, печени, пържени или като картофено пюре.
- Пържените картофи поемат много мазнина и са високо калорични, така че внимавайте с тяхната консумация, особено ако се стремите да отслабнете.
- Въпреки, че е вреден за здравето ни, картофеният чипс е една от най-предпочитаните храни в света, като на ден от него се консумират милиарди пакети.
- Една от основните причини за Големия глад в Ирландия между 1845 г. и 1852 г. е развитието на болест по картофите, която опустошава картофените реколти. Недостигът на картофи довел до смъртта на около 1 милион души, които са били зависими от тях като основен източник на храна.
- Въпреки че носи същото име, сладкият картоф е кореноплоден зеленчук и няма много общо с обикновения картоф.