През летния сезон юни-септември растат праскови, кайсии, нектарини и сливи, а през юли-септември е гроздето.

Какви са ползите за здравето от костилковите плодове?

Антиоксидантът, наречен хлорогенова киселина, който се съдържа в прасковите и сливите помага в борбата с рака и други хронични заболявания

Освен че са с високо съдържание на антиоксиданти и много добри източници на витамин C, костилкови плодове инхибират натрупването на мазнини и могат да помагат в борбата с диабет и затлъстяването. Антиоксидантът, наречен хлорогенова киселина, който се съдържа в прасковите и сливите, помага в борбата с рака и други хронични заболявания. Другото полезно действие на тази киселина се изразява в това да възпрепятства процесите на стареене. Редовното похапване на сливи може да допринесе за по-доброто усвояване на желязото в организма и намалява риска от появата на различни увреждания на ретината, свързани с напредване на възрастта. В допълнение към тази информация, нектарините пък, от своя страна, са добър източник на бета-каротин, който дава възможност на организма да произвежда витамин А. Гроздето е изключително богато на оздравителни фитонутриенти и най-вече на антиоксиданти. Тези показатели означават, че гроздето може да балансира холестерола и да регулира кръвното налягане, предотвратява процесите на стареене и обещава дълголетие. Гроздето също така може да помогне за баланса на кръвната захар.

Когато растат в сезона си, прасковите, нектарините, сливите и гроздето е най-добре да се консумират пресни или нарязани в плодова салата.

Как да ги консумираме?

Когато растат в сезона си, прасковите, нектарините, сливите и гроздето е най-добре да се консумират пресни или нарязани в плодова салата. Да не забравяме, че голяма част от техните хранителни вещества се намират непосредствено под кожата им. Алтернативен вариант за консумация на костилковите плодове е, че те могат да се пекат или задушават. Могат да се сервират самостоятелно или в комбинация с кисело мляко, сладолед, торта и други според Вашите вкусове. Тези плодове допринасят много за приготвянето на пайове, торти и кексове.