Какво знаем за Хлорелата?

  • Подобрява храносмилането
  • Фибрите в това водорасло стимулират перисталтиката
  • Подходяща за употреба от хора, страдащи от гастрити, колити, язва и хемороиди.

Хлорела е едноклетъчен организъм, който обитава сладка вода и влиза в групата на храните на бъдещето. Има два вида хлорела, които най-често се използват за консумация – това са Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa. Името на водораслото идва от древногръцкото сhlorros, което означава зелен, и латинската умалителна наставка ella. Хлорелата е позната на хората от около 2 милиона години, но едва през последните години става обект на изследвания заради полезните й свойства и хранителните качества. Ценните лечебни качества на Хлорела /Chlorella/ се дължат на това, че тя се развива в условия на много слънце, чиста природа и вода в изобилие.

Какво представлява Хлорелата?

Хлорелата е от семейство Chlorophyta – едноклетъчно зелено водорасло, което има сферична форма и размер от 2 до 10 μm диаметър. Обвивката на Хлорелата е нишковидна и почти несмилаема, но точно в нея се намират ценните и хранителни съставки. Сушената хлорела съдържа около 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидрати, 5% фибри и 10% минерали и витамини. Тя е предпочитана от много хора именно заради високия и протеинов състав. В състава на Хлорелата влизат още бета-каротин, аминокиселини, витамини от групата В, витамин Е и С, магнезий, природен йод, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин.

Това водорасло е с много висока концентрация на хлорофил, неоткривана досега в нито един друг организъм. Хлорофилът е много важно вещество, наричат го природния аналог на хемоглобина. На хлорофила се дължи пречистващото действие на това водорасло, както и неговият антираков и кръвотворен ефект. Изследванията показват, че хлорелата действа като антиоксидант и има анти-туморни свойства.

Освен за създаването на хранителни добавки, хлорелата може да се използва и като билков лек за различни заболявания. Хранителните добавки с хлорела могат значително да подобрят Вашето здравословно състояние!

Как действа Хлорелата?

Хлорелата може да подобри храносмилането и помага при запек, благодарение на състава си на храносмилателни ензими хлорофилаза и пепсин. Това лечебно водорасло може да пречисти кръвта и да снабдява с кислород. Това се дължи на фибрите в хлорелата, които се свързват с тежките метали и пестицидите, хлорелата служи за изхвърляне на метаболитните отпадъци от организма. За да работи правилно организмът, ни е нужно чисто кръвообращение, богато на червени кръвни телца, които помагат за преноса на кислород. В състава на хлорелата влиза и магнезий, който е много важен за сърдечния ритъм. Също така хлорофилът помага за образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при анемия. Съдържанието на хлорофил в Хлорелата съдейства за премахването на лош дъх.

Хлорелата е една от алкалните храни и може да балансира рН в организма. За нашето тялото е важно да се поддържа неутрален рH баланс (около 7.2-7.4). За жалост, повечето хора се хранят ежедневно и основно с топлинно обработена храна, fast food и безалкохолни напитки (с PH около 2.7), като това води до дисбаланс в стойностите на рH. Трябва да знаете, че киселинната среда води до редица заболявания. Истината е, че хлорелата предпазва от сърдечни заболявания, намалява кръвното налягане и холестерола, забавя процеса на стареене. Повишава имунната система и това се дължи на витамините и антиоксидантите във водораслото. Накратко, това е идеалната храна за набавяне на важни белтъчини за хора, които не консумират животински продукти (вегетарианци и вегани).