За полезните свойства на гъбата чага
През последните няколко години все по-често започна да се говори в България за уникалните свойствата на гъбата Чага. В страни като Русия и Азия гъбата е известна от край време и се използва постоянно. В Русия са направени много изследвания върху лечебните качества на гъбата Чага и всички те са потвърдени от Медицинската академия на науките в Москва. В Сибир е позната като "Гъба на безсмъртието“ или "Дар от Боговете“ и се използва за поддържане на здравето от хилядолетия. В Китай я наричат "Цар на растенията“, въпреки че гъбата не е растение. Свързват я с дълголетието и я приемат като здравословна храна, която поддържа всички системи в организма. От друга страна, японците я наричат "Диамантът на гората“.
Какво представлява чага?
Гъбата Чага е разпространена там, където има брези и по-хладен климат, предимно в северното полукълбо – Азия, Европа и Северна Америка. Като многогодишна гъба тя расте в стволовете на брезите (Betula), но също така се среща и по широколистните дървета, като търси пукнатини и наранявания в кората. На практика гъбата се храни с дървесните сокове и благодарение на хранителните вещества от брезата са и нейните лечебни свойства. В продължение на няколко години мицелът разбутва кората и формира черните образувания, които наричаме чага. Нарастъкът, който се образува, се развива за около 10-15 години и може да достигне размери до 50 cm в диаметър и тегло до 5 кг. Гъбата Чага е много твърда и не може да бъде отделена от дървото с голи ръце, но в сухо време става чуплива. Няма мирис, а вкусът й е леко нагарчащ. Гъбата може да оцелее в суровия климат, като концентрира определени натурални съставки и това я прави толкова силна. Чага може да подсилва дървото, както и да го лекува, и всичко това благодарение на фитохимикалите, стероли, феноли и ензими, които образува.
Какво съдържа Чага?
Гъбата чага се счита за мощен природен лек и лечебно средство заради високото съдържание на биологически активните си съставки – различни видове витамини от група B, флавоноиди, феноли, минерали и ензими, гъбата Чага е мощно лечебно средство. Тя е източник и на пантотенова киселина, така необходима за надбъбречните жлези и храносмилателните органи. В състава на гъбата Чага влизат още мед, калций, калий, манган, цинк и желязо.
Научни изследвания, проведени в Япония, Китай, Южна Корея, Финландия и Русия, успяват да изолират още химическите вещества, отговорни за лечебните и свойства, като инотодиол, бетулинова киселина, бета-Д-глюкани (вид полизахариди), птерини и други биологично-активни вещества, които подпомагат лечението на редица заболявания и повишават защитните сили на организма. Повече за бета глюканите прочетете тук.
Изследванията показват, че определени растения и организми могат да помогнат на тялото да се пребори с ефектите на стреса и болестите. Тези организми се наричат адаптогени. А дивата гъба Чага е един от най-добрите адаптогени и се използва да спира процеса на преждевременното стареене, а също така и за подобряване на физическата и умствена работоспособност.
Лечебната гъба съдържа вещество, наречено супероксид дисмутаза (СОД) – силен ензим, който спира окисляването на токсичните свободни радикали в кислорода. Именно този кислород води до окисление и увреждане на тъкани, което пък, от своя страна, води до тяхното стареене.
Как действа гъбата чага?
Гъбата Чага е много силен био стимулатор, който може да увеличи защитните свойства на организма, стимулира централната нервна система и подобрява обмяната на веществата. Гъбата активизира процесите по обработка на ферменти в организма, пречиства черния дроб от токсини, регулира дейността на сърдечно-съдовата и дихателна системи, действа като общо укрепващ имунномодулатор.
В народната медицина славянските народи са използвали чага още от 16 век за лечение на ракови заболявания, гастрит, язва и туберколоза. По традиция чагата се суши и мели на фин прах, от който се вари напитка, много подобна на черен чай. За медицински цели обаче са разработени много по-сложни процеси на екстракция с цел да се извлекат повече от био-активните вещества.
Освен горе споменатите полезни свойства на гъбата Чага, тя има още и спазмолитично, противомикробно, диуретично и слабително действие. Продуктите, съдържащи Чага, могат да нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и се употребяват и при лечението на язви на стомаха.
Гъбата Чага понижава нивото на захар и също така може да помогне при комплексно лечение на псориазис. Благодарение на антимикробните и антисептичните свойства, гъбата се прилага при различни инфекциозни заболявания, както и като средство за подобряване на състоянието на онкологично болни.
Нашите продукти, съдържащи Чага:
Чага Органична 1000 мг 60 таблетки | Planetary Herbals
Чага Течен екстракт 30 мл | Planetary Herbals
Чага на прах 125 гр | ZOYA