29 юли
Как да избегнем преяждането?
Предполагам, че на всеки се е случвало да хапне малко повече и след това да не може да помръдне, защото е преял. Много лесно е да си кажем: "Просто не се тъпчи", но когато храната ни е вкусна, ние си я изяждаме много бързо и не оставяме време на стомаха да си свърши работата.
- Ако можете да избирате, винаги започвайте със сурови продукти, като например салата. Това ще помогне на храносмилането и усвояването на храната и с по-малко количество храна ще се заситите по-бързо.
- Не бързайте, когато се храните, яжте бавно и дъвчете старателно. Приемайте храната на малки хапки за по-добро сдъвкване и разтваряне от ферментите на слюнката.
- Наблегнете на енергийната храна, изобилстваща от витамини и минерали, като зеленчуците, плодовете, меда, ядките и други. Вижте Кои храни не съдържат калории?
- Хранете се редовно и не пропускайте хранене, за да избегнете чувството на глад и след това евентуалното преяждане.
- Не удължавайте периода между две хранения и винаги планирайте с какво ще се храните за всяко последващо хранене. Ако трябва, носете си храна, предварително приготвена за следващото Ви ядене.
- Избягвайте да пиете течности по време или веднага след хранене, като единствено изключение прави да пийнете малко топла вода, ако не можете да преглъщате или имате чувството, че храната Ви е заседнала в стомаха.
- Не е лошо да си припомните основните принципи на здравословното хранене, припомнете си и за това, кои продукти са съвместими и кои не.
- Винаги се хранете в приятна атмосфера и в добро настроение, избягвайте да приемате храна, когато сте под стрес, иначе храната ще се превърне в начин да се отвлечете от неблагоприятно душевно състояние.
- Ограничете максимално всичко, което съдържа захар. Намалете употребата на картофи, пшеница, царевица и продукти, приготвени от брашно (хляб, кифли, банички), а така също и грис, елда, булгур, овесени ядки. Всичко, изброено до тук, има неприятно действие върху нивото на захарта в кръвта и последващо чувство за глад след употребата на тези продукти.
- Прочистете червата и черния си дроб – резултатът от това е подобряване усвояването на храната и намаляване потребността от нея с 20%.