Във състава си вътрешната част на пъпеша има вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротинОт къде идва пъпешът?

За родина на пъпеша се счита Средна Азия, а самото му отглеждане е започнало преди 4000 г. пр .н. е. В наши дни вече съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят. До нас пъпешът е достигнал благодарение на древните гърци и римляни.

Кои са полезните свойства на пъпеша?

Според различни изследвания пъпешът не само може да намали стреса, но и да премахне умората.На изток твърдят, че пъпешът може да направи косата Ви блестяща, очите млади, устните свежи. Също така може да подсили желанията Ви и да направи изпълними възможностите Ви. Всички тези качества на този плод са изцяло благодарение на полезните вещества, които съдържа пъпеша. В състава си вътрешната част на пъпеша има вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н. Изследванията сочат, че пъпешът съдържа повече витамин С дори и от динята. Целулозата, която се съдържа в плода, от своя страна, влияе добре на стомашната флора, спомага за изхвърлянето на вредния холестерол и подпомага за по-доброто храносмилането. За доброто състояние на нервите, работата на червата, храносмилателния тракт и всички други органи пък е така необходимо друго вещество в пъпеша – сицилият. Заради високото съдържание на силиций учените препоръчват да ядете пъпеш при състояния на стрес. Според различни изследвания пъпешът не само може да намали стреса, но и да премахне умората.

Знае се още, че пъпешовия сок не е показал отрицателни действия върху здравето на човека. Освен от стреса и хроничната умора, пъпешът може да предпазва от безсъние, помага за концентрацията и Ви помага да се успокоите.

Защо да похапваме повече пъпеш?

  • Пъпешът има диуретично и слабително действие.Силно се препоръчва при лечение и профилактика на атеросклерозатa.
  • Полезен за всички заболявания на сърдечно-съдовата система заради свойството си да балансира добрия и лошия холестерол в организма.
  • Целулозата в пъпеша спомага за изчистването на кръвоносните съдове.
  • Пъпешът се използва и при лечение на малокръвие заради богатото си съдържание на фолиева киселина и желязо.
  • При заболявания на бъбреците и черния дроб този плод може да тонизира и успокоява вегетативната нервна система.
  • Пъпешът има диуретично и слабително действие.
  • Подходящ е и за лечението на запек, подагра, пясък и камъни в бъбреците, като при последните може да се добави и запарка от семките на пъпеша.
  • Изчиства много добре организма от всякакви токсини и шлаки.
  • В комбинация сок от пъпеш с джинджифил помага против гадене и повръщане.

След всичко изброено до тук сигурно вече Ви се е дояло пъпеш. Така че възползвайте се, докато е сезонът на пъпешите и дините, защото са изключително полезни.