Неправилното хранене е прекият път към затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт, а вредните продукти намаляват живота на човека. Предполагам, че не го чувате за пръв път. Мазната храна несъмнено способства за увеличаване на теглото, а изобилието от оцветители, изкуствени заместители и подсладители постепенно води до отлагане в организма на вредни токсични вещества.
1. Кренвирши – те са на първо място, когато говорим за вредни храни. Не съществуват кренвирши от чисто месо. Те се правят от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Може би сте чували, че в тях са откривали остатъци от кости. Наричат ги още бавната отрова за организма. Към тази категория принадлежат и всички малотрайни колбаси, които са на цена под 10 лв. за килограм. Те обикновенно съдържат и много вредни за организма добавки от рода на консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.
2. Майонеза – френският специалитет е много хубав, ако сте си го приготвили сами. Това, което купувате от магазина, е много калоричен продукт, който съдържа изключително количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Към вредните продукти от този тип могат да се добавят кетчупът и различните сосове, които, освен оцветители и заместители на вкусовете, съдържат и генно-модифицирани продукти.
3. Безалкохолни напитки – на практика това е смес от захар, химия и газове. Всички газирани безалкохолни напитки са вредни. От тяхната употреба се натрупват най-много излишни килограми, може да си причините различни гастрити и колити. Не си купувайте изкуствени подсладители. По-добре ги заменете с натурални сокове – ще си навредите по-малко.
4. Бяла захар – най-бързият начин за качване на килограми. Японците, които се славят с дълголетие, почти не използват бяла захар. Може да използвате заместители от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. Затова не се препоръчват!
5. Чипс/пържени картофи – наричат го още калорийна бомба. Със сигурност не носи на организма нищо друго освен вреда. Употребата на чипс и пържени картофи води до затлъстяване. Чипсовете, както царевичните, така и картофените, са вредни за организма, защото представляват смес от въглехидрати и мазнини в обвивка от оцветители и заместители на вкусове. Тези храни поемат изключително много мазнина и това повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако Ви се похапват картофи, може да си ги задушите или да си ги изпечете.
6. Сланина/свинска мас – Свинското по принцип е тежко месо и не носи нищо полезно на организма. Представете си го във вид на мас, сланина и тлъстини. Организмът на един млад човек до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Не купувайте продукти, съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание – така полезният ни зехтин при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати.
7. Маргарин – изкуствено масло, което е с оцветители, а както вече разбрахме, нищо изкуствено не е добро. Маргаринът съдържа хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Първото представлява растително масло с добавени хидроксилни молекули, което става от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какъв е резултатът? Маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).
8. Кетчуп и горчица – това е състав от чиста проба химикали. Кетчупът например съдържа: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В повечето случаи, когато тази съставката е на последно място, то е, защото е в най-минимално количество от изброените 5-10%. Другият вариант е да са използвали вместо доматено пюре оцветител Кармин (червен), който е класифициран като опасен за здравето.
9. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани, сладки, бисквити и други подобни: те съдържат голямо количество калории, комбинирани с химични добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори. Съдържанието на такива продукти е захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко "полезни" вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Бъдете внимателни и с шоколада! Не си купувайте шоколади, ако на опаковката пише, че съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло. Това на практика са същите тези хидрогенирани растителни масла. Да видим и всички видове дъвчащи бонбони – те също съдържат големи количества захар, химични добавки, оцветители, заместители и т.н.
10. Солети, соленки, пръчици и други подобни – тези глезотии не съдържат много вредни вещества, с изключение само на едно – готварската сол. Изключително високо съдържание на сол, което води до високо кръвно и пр. Ако обичате тези неща, имайте предвид, че приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.