Храните, които подсилват имунната система
Метаболизмът на човек се пренастройва според смяната на сезоните. В този период той има нужда от презареждане с витамини. Това се постига, ако обогатите диетата си с богати на тях храни. Както всички знаем, храните са най-добрият, пълноценен и естествен източник на витамини и микроелементи. Другият вариант да си набавите необходимите вещества на организма е с хранителните добавки.
Гъби Шийтаке (Shiitake)
Отглеждани в продължение на повече от 1000 години, Шийтаке е най-известната гъба и неслучайно я наричат "гъбата на императора“. Използвана е често като лекарство и храна. Свойството да укрепва имунната система се дължи на един вид въглехидрати, наречени бета глюкани. Освен че действа добре на имунната система, гъбите шийтаке, благодарение на активните си вещества могже да възпрепятства развитието на тумори и вируси, значително облекчава работата на черния дроб, особено при натоварване с токсични вещества, предотвратява развитието на цироза. Прочетете повече за гъбите Шийтаке (Shiitake) тук.
Други храни, съдържащи бета глюкани, са: мая, майтаке гъби, ечемик, овес (по-специално трици).
Бразилски ядки
Това е едра ядка с богат вкус, която расте на високи дървета в Бразилия. Бразилските ядки съдържат голямо количество селен, който е така необходим за окислителните процеси в организма. Те могат да произвеждат имунни T-клекти в нашето тяло, помагат за балансиране на чревната флора и потискане на патогенните бактерии. Не се препоръчва да прекалявате с тези ядки, понеже селенът както полезен, така може и да бъде вреден за нашето здраве. Селенът, освен че подсилва и поддържа имунната система, подобрява състоянието на кръвоносната система, забавя процесите на стареене, има и много други полезни за организма свойства.
Храни, които са богати на селен, са: риба тон, телешко, риба треска, раци, стриди, пиле, пуйка, цялото пшенично брашно и чесън.
Слънчогледови семки
Те са много полезни за нашето здраве. Макар да изглеждат незначителни, слънчогледовите семки са сред най-здравословните храни. Те съдържат висококачествени и полезни мазнини, белтъци, фибри и изключително важни витамини и минерали за човешкото тяло. Може да прибавяте по две супени лъжици белени слънчогледови семки в салатата и по този начин ще доставят повече от 1/3 от необходимата дневна доза витамин E на тялото Ви. Този витамин, от своя страна, помага на организма да намалява симптомите на грипа и респираторните инфекции на горните дихателни пътища чрез засилване на производството на Т-клетки – вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията. Опитайте да си набавите необходимото количество от този витамин с помощта на Витамин Е 400 IU 110 гел капсули.
Други ядки, които съдържат витамин E, са: бадеми, пшеничен зародиш, лешници, фъстъци.