Яйчният протеин се счита за „златен стандартна протеиновото спортно хранене. Корените на това растат отчасти от онези времена, когато бодибилдингът беше в начален стадий, а спортното хранене едва започваше да се появява. Атлетите от онова време са поглъщали десетки яйца в преследване на неуловимия протеин.

Но дори и днес яйчният протеин не губи позиции, въпреки че суроватъчният протеин бавно го наваксва. В тази статия ще разгледаме свойствата на яйчния протеин, ще го сравним с други видове и ще отговорим на въпроса кой протеин е по-добър, яйчен или суроватъчен?

Колко протеини и аминокиселини има в яйчения белтък?

Яйчните белтъци съдържат много аминокиселини, които познаваме под съкращението BCAA - а именно незаменимите левцин, валин и изолевцин. Това отличава яйцата като продукт от, да речем, популярните пилешки гърди - в пилешкото и въобще в птичето месо има осезаема липса на валин, който е фундаментално важен за растежа на мускулната маса.

Тук си струва да споменем, че за правилното хранене както на професионален, така и на любителски спортист е важно не толкова количеството изяден протеин, колкото неговото разнообразие - поради факта, че различните храни съдържат различен набор от аминокиселини.

Писахме в по-ранна статия за това защо есенциалните аминокиселини са важни и как да ги приемаме.

Ето защо, ако се опитвате да получите необходимото количество протеини само от обикновена храна, тогава протеиновите храни трябва да бъдат възможно най-разнообразни - тоест добавете към пилешките гърди млечни продукти, растителни протеини, риба, яйца.

Или - допълваме съкратеното меню със спортно хранене - протеинови шейкове.

И ако сравните аминокиселинния профил на яйчния протеин и суроватъчния, можете да видите, че и двата вида протеин имат луксозен аминокиселинен състав, което ги прави незаменими добавки за постигане на желаните резултати. Но все още има разлики в някои аминокиселини. Например BCAA в яйчния белтък е с почти 1 g повече поради високото съдържание на изолевцин, въпреки че има по-малко валин в яйчния протеин, отколкото в суроватъчния протеин. Също така, в яйчния белтък, за разлика от суроватката, има значително по-малко такива важни аминокиселини като глутаминова и аспарагинова, но като цяло има повече незаменими аминокиселини в яйчния белтък, отколкото в суроватката.

Сравнителна таблица на протеини въз основа на аминокиселинното съдържание на яйчен и суроватъчен протеин на порция - 30 грама (средни стойности):

Аминокиселини Суроватъчен протеин Яйчен протеин
Незаменими и условно незаменими    
Аргинин 575 мг 2013 мг
Валин (BCAA) 1800 мг 1400 мг
Хистидин 414 мг 527 мг
Изолевцин (BCAA) 1800 мг 3092 мг
Левцин (BCAA) 3120 мг 3092 мг
Лизин 1786 мг 1600 мг
Метионин 529 мг 1137 мг
Треонин 1410 мг 1056 мг
Фенилаланин 736 мг 1288 мг
Триптофан 391 мг 246 мг
Заменини    
Аланин 1150 мг 1360 мг
Аспарагинова киселина 1847 мг 1400 мг
Глицин 437 мг 853 мг
Глутаминова киселина 3433 мг 900 мг
Пролин 1275 мг 833 мг
серин 1150 мг 1940 мг
Тирозин 690 мг 856 мг
Цистин 460 мг 400 мг
Общо BCAA 6720 мг 7587 мг
Напълно незаменими 12561 мг 15451 мг

Яйчният протеин се усвоява по-бавно от суроватъчния протеин, но по-бързо от казеина, което го прави по-универсален при прием: както след тренировка, така и в междутренировъчния период.Яйчният протеин се усвоява по-бавно от суроватъчния протеин, но по-бързо от казеина, което го прави по-универсален при прием: както след тренировка, така и в междутренировъчния период. Има мнение, че скоростта на усвояване на протеина е много важна при работа за увеличаване на мускулната маса и в този аспект яйчният белтък отстъпва на бързо смилаемия суроватъчен протеин. Но все повече изследвания доказват, че няма фундаментална разлика в това колко бързо необходимите аминокиселини навлизат в тялото след тренировка, основното е да се опитате да ядете ценен протеин през следващите 8 часа, уверяват диетолозите, когато процесът на възстановяване; е в ход.

Отново отбелязваме, че качеството на протеина и неговия аминокиселинен състав са по-важни от скоростта на усвояване. От гледна точка на спортна цел, яйчният протеин е подходящ преди всичко за наддаване на тегло, но е подходящ и за хранене по време на процеса на изчистване или отслабване, тъй като е почти напълно лишен от мазнини и въглехидрати.

Суроватъчен протеин или яйчен протеин - кой е по-добър?

Да се върнем към разнообразието от аминокиселини. В обикновената храна постигаме това със сложен набор от протеинови продукти - но получаваме допълнително под формата на други хранителни вещества, а именно мазнини и въглехидрати.

Кой протеин е по-добър, яйчен или суроватъчен - яйчният протеин е практически лишен от мазнини и въглехидрати.Тук можете ясно да видите втората част от отговора на въпроса „кой протеин е по-добър, яйчен или суроватъчен“ - яйчният протеин е практически лишен от мазнини и въглехидрати. Суроватката, дори и силно пречистена, все още съдържа малко количество млечна захар - лактоза. В допълнение към факта, че това са въглехидрати, които не са необходими за нито една диета, има и такива суроватъчни протеини, които са за хора с непоносимост към лактоза. Ако човек има непоносимост към лактоза, в стомашно-чревния тракт няма ензим лактаза и млечната захар просто не се усвоява. Последствията за хората обаче са доста неприятни - подуване на корема, повишено образуване на газове и храносмилателни смущения. Не е фатално, но все пак причинява дискомфорт.

Освен това има по-рядък, но не по-малко сериозен проблем с непоносимостта към протеини от млечен произход, които включват суроватка и казеин. В този случай трябва да потърсите други протеинови добавки.

Замяната на суроватка с растителна - соева, грахова или конопена - не е особено правилна. Аминокиселинният състав на растителните протеини е много по-малко подходящ за пълноценно хранене на спортист. В допълнение, соевият протеин съдържа фитоестрогени, което го прави непривлекателен за мъжете спортисти.

И тук на помощ идва яйченият белтък. Консумирайки такъв протеин, човек получава чист протеин с висока хранителна стойност - в крайна сметка излишните мазнини и въглехидрати не пречат на неговото усвояване.

Единственият значителен недостатък на яйчния белтък в сравнение със суроватката е неговият вкус и мирис. Не всеки харесва органолептичните свойства на яйчния протеин, той има мирис и вкус, характерни за яйцата, които трудно се преодоляват с ароматизиращи добавки в протеиновия шейк. Освен това, когато се разбиват, белтъците произвеждат много пяна, която също може да не е подходяща за всички.

Сравнителна таблица на предимствата и недостатъците на суроватъчния и яйчен протеин:

  Суроватъчен белтък Яйчен белтък
Аминокиселинен профил Добре Отличен
Скорост на усвояване Високо Над средното
Пълнота на усвояването Добре Високо
Лактоза* Съдържа  НЕ съдържа
Мазнини* 2,7 гр 0 гр
Въглехидрати* 5,7 гр 0,2 гр
Натоварване на бъбреците Средно  Минимално, поради слабото свързване с водата
Нужда от допълнителни фибри Средно Високо, в противен случай има риск от запек

Яйчен протеин: рецепти

Ако говорим за суроватъчен протеин, има много рецепти за различни печива и десерти с него. Но много хора се интересуват дали яйчният протеин може да се използва за тези цели? Тук трябва да вземете предвид разликата: в крайна сметка яйчният протеин е по-близък не до млякото на прах или брашното (което заместваме със суроватка), а до самите яйца, яйчен прах. Ето защо, ако готвите протеинови палачинки или палачинки, като използвате само белтъци, в крайна сметка ще получите по-скоро нещо като омлет.

Отговорът на въпроса какво може да се направи от яйчен белтък всъщност е на повърхността. Това са маршмелоу и меренги. За сладката част – захар и пудра захар – препоръчваме безкалорични подсладители на базата на естествени съставки.

Можете също така да замените яйчен белтък с яйчен белтък в десерти с птиче мляко и протеинови кремове. Можете частично да замените самите яйца - около една трета - в десерти като палачинки, гофрети или кексове.

За да избегнете проблеми с храносмилането, когато активно приемате протеинови шейкове и като цяло диета с високо съдържание на протеини, винаги се препоръчва да се следи количеството фибри в диетата. Това е особено важно при яйчен белтък, за да се избегне претоварване на стомашно-чревния тракт.

Рецепта за царевични палачинки с яйчен протеин:

  • Рецепта за царевични палачинки с яйчен протеинЦаревично брашно – 120 г;
  • Яйчен белтък – 15 грама (1 мерителна лъжица);
  • Яйца - 2 бр.;
  • Нулево калориен подсладител - на вкус;
  • 1% кефир - 500 мл.

Разбийте с миксер или шейкър. Тестото трябва да има консистенция на американски палачинки. Можете също така да добавите диетични фибри, но тогава ще трябва да ги разредите с вода. Пече се в тиган с незалепващо покритие.

Плюсове и минуси на яйчен протеин

И така, нека обобщим. Ползите от яйчен протеин включват:

  • Оптимален аминокиселинен състав, включващ както незаменими аминокиселини (левцин, валин и особено изолевцин), така и незаменими.
  • Добра смилаемост и висока хранителна стойност.
  • Среден период на храносмилане, което води до гъвкавост.
  • Липсата на ненужни хранителни вещества - мазнини и въглехидрати, включително лактоза, непоносимостта към които може да създаде сериозни затруднения при консумацията на суроватъчен протеин.

Недостатъците на яйчния протеин, в допълнение към неговите вкусови характеристики, включват известна сложност и в резултат на това висока цена на производство - суроватката и казеинът се произвеждат от суровини, останали от производството на сирене. А за производството на яйчена спортна храна е необходимо отделно производство. Съответно цената на яйчния протеин е малко по-висока от суроватъчния протеин.

Но ако се вгледате внимателно, има за какво да платите.