Малко вероятно е някой да си помисли да комбинира млечни продукти с мариновани краставици или осолена риба. И все пак, несъзнателно, ние правим същите несполучливи избори в нашата диета. Ето пет примера за хранителни комбинации, които наистина е най-добре да се избягват.
Плодове след обилно хранене
Истинска класика в жанра на недохранването. Плодовете се усвояват в стомаха за петнадесет минути. Въпреки това всяка храна, която забавя метаболитния процес (месо, зърнени храни или дори сушени плодове), ще забави престоя им в стомаха. В резултат на това плодовете просто ще започнат да гният. Освен това в Аюрведа плодовете се считат за енергийно почистващ продукт, а протеините "крадат“ полезните им свойства. Има само един изход: яжте плодове 30-60 минути преди хранене или като пълноценна закуска.
Животински протеин и нишестени въглехидрати
Месо и картофи, сандвич с пиле... Както и да ги приготвите, усещането за дискомфорт след такова хапване е гарантирано. Протеинът се нуждае от кисела реакция, за да се усвои, докато нишестето (което се съдържа в картофите) се нуждае от алкална реакция. Тази комбинация провокира ферментация и образуване на газове. Същото важи и за протеини със сложни въглехидрати - например паста с всякакъв месен сос. Тялото усвоява простите въглехидрати мигновено, но ще отнеме много повече време, за да усвои протеините и сложните въглехидрати (които се намират в изобилие в тестените изделия).
Мазнини и протеини
Мазнините забавят производството на стомашен сок. Яденето на салата с риба тон с майонеза или месо, пържено в зехтин, значително ще усложни работата на стомашно-чревния тракт. В резултат на това дори храната, с която тялото лесно би се справило в обичайните условия, може да не бъде усвоена. Единственият начин по някакъв начин да улесните този процес е да ядете повече зеленчуци, които не позволяват на мазнините да забавят секрецията толкова много. Така че не пренебрегвайте зелената салата и се опитайте да я използвате с всяко хранене.
Пъпеш с всякакви продукти
Пъпешът, изяден на празен стомах, бързо ще заобиколи стомаха и ще премине в червата за храносмилане. Трудностите ще започнат при комбинирането му с всяка друга храна. В този случай той ще се задържи в стомаха, причинявайки лошо храносмилане и образуване на газове. Подобна реакция ще бъде, когато се комбинира с млечни продукти. Така че не трябва да избирате кисело мляко от пъпеш в магазина или да правите млечен шейк на негова основа.
Черен чай и мляко
Основното полезно свойство на черния чай е съдържанието на катехинови флавоноиди, които участват в превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Млечният протеин казеин не само намалява концентрацията им, но и разширява кръвоносните съдове. В резултат на това чаят е лишен от всички полезни свойства. Освен това казеинът по принцип не се усвоява от човешкото тяло. В червата на възрастен (особено над 40-годишна възраст) млякото се усвоява много трудно, което не причинява най-приятното усещане за подуване.
Как да съчетаем храните с правилното хранене?
При спазване на правилното хранене е много важно да се вземе предвид комбинацията от продукти. Ако консумирате въглехидрати и протеини едновременно, те се усвояват само частично в стомаха и веднага навлизат в червата. За това има напълно разумно обяснение. Наистина за разграждането на протеина е необходима кисела среда, но при въглехидратите е необходима алкална среда. Несъвместимостта на елементи като протеини и въглехидрати може да наруши функционалността на стомашно-чревния тракт. Ето защо е много важно да знаете как да комбинирате храните с правилното хранене.
Преди да пристъпим към обсъждането на основната тема, добре е да знаете, че всички продукти са разделени на три групи:
- Въглехидрати, този списък включва: захар, хляб, тестени изделия, както и различни зърнени храни
- Протеини: ядки, месо, риба, млечни продукти (ниско съдържание на мазнини)
- Неутрални продукти: зеленчуци, плодове, сметана, сирене, масло
Ако говорим за продукти от неутралната категория, тогава те се комбинират успешно както с протеини, така и с въглехидрати. Отделно друго важно нещо, което да вземете предвид е, че пресните плодове се консумират 20-30 минути преди основното хранене. Ако нарушите това правило и ядете плодове след хранене, попадайки в стомаха, където вече има храна, те предизвикват процес на ферментация. В резултат на това продуктите се усвояват лошо и всички хранителни вещества и микроелементи не се усвояват напълно от тялото.
Основни правила за съвместимост и несъвместимост на продуктите:
Бобовите растения съдържат голямо количество протеини и нишесте, така че се усвояват много слабо от тялото. Ето защо ще бъде правилно да ядете вече покълнали бобови растения в комбинация с зеленчуци, като целина, маруля, зеле.
Месото и рибата трябва да се консумират със зеленчуци и билки, които не съдържат нишесте. По този начин ще бъде възможно да се ускори процесът на храносмилане на протеини. Това от своя страна не само ще осигури на тялото всички необходими витамини и минерали, но и ще подобри чревната подвижност.
Картофите, хлябът и зърнените храни са несъвместими с животинските протеини, така че не се препоръчва да се консумират с месо и риба.
Млякото е независим продукт. Въпреки това, много хора погрешно вярват, че млякото може да се измие с храна, това е фундаментално погрешно. Попаднало в стомаха, млякото обгръща храната, която вече е там, което от своя страна забавя процеса на храносмилане. Ето защо млякото е най-добре да се консумира отделно от всички други продукти.
Пъпешът и динята също не е добре да се комбинират с всички останали продукти, те също се препоръчват да се използват отделно.
Водата също трябва да се пие отделно, така че не трябва да се консумира по време на хранене.
Най-лошата хранителна комбинация:
- Картофи със свинско
- Сладкарски изделия с ядки
- Паста с пиле
- Ориз и риба
Ако подходите правилно към избора на съвместими продукти, тогава човек, който се придържа към правилното хранене, ще забележи положителни резултати много скоро. Общото му здравословно състояние ще се подобри и излишните килограми също ще започнат да изчезват. В допълнение, здравословното хранене, правилната комбинация от продукти, има положителен ефект върху функционирането на стомаха и черния дроб, като по този начин е възможно да се отървете от много заболявания.
Кажете НЕ на наднорменото тегло: как да комбинирате правилно продуктите?
За да сведете до минимум количеството токсини и да отслабнете, трябва да направите две неща: да дадете предпочитание на храни, които лесно се усвояват от тялото; правилната комбинация от тези продукти.
Някои от тях могат да бъдат в стомаха 8 часа, останалите - 3-4 часа. Такива комбинации с бавно излизане запушват храносмилателния тракт, отнемат енергия и водят до различни проблеми (например акне).
Всички храни попадат в следните категории: нишестета (авокадо, нишестени зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, варена царевица, пълнозърнест хляб и паста), животински протеини (пълномаслени сирена, риба, морски дарове, яйца, месо), пресни зеленчуци и зеленчуци, варени зеленчуци, ядки и сушени плодове, плодове.
Всички зеленчуци се комбинират с нишестета.
Всички зеленчуци се комбинират с животински протеини, с изключение на варени нишестени зеленчуци (картофи, сладки картофи, варена царевица).
Ядки, семена и сушени плодове се комбинират със сурови зеленчуци и билки.
Авокадото върви добре с банани и сушени плодове, но не и с ядки.
Плодовете трябва да се ядат само на празен стомах - поне 3 часа след лека храна. Не яжте плодове след готвена храна - това ще предизвика процеса на ферментация. Плодовете напускат стомаха за 20-30 минути, след което можете да ядете храни от други категории.
Бананите се комбинират с пресни плодове, сушени плодове и авокадо.
Млечните продукти се комбинират с други животински протеини.
Неутралните храни (сурови зеленчуци, масло, маслини, соев сос, растителни масла, горчица, подправки; ядково мляко; неварен мед, кленов сироп; лимони; горчив шоколад) вървят добре с всичко, но не и с пресни плодове.
Да обобщим
Правилното хранене и добре подбраните храни ще помогнат на човек да изглежда по-слаб и по-млад, както и да живее дълги години, без да се сблъсква с такива проблеми като: киселини, подуване на корема, лошо храносмилане, разстройство на изпражненията и др.
Преди да преминете към правилното хранене, не забравяйте да се консултирате с диетолог, който ще даде своите препоръки по този въпрос.