Във всяка къща в кухнята има буркан с пъпки от карамфил. Знаем ли, че тази подправка е включена в билковата фармакопея на Великобритания? Знаем ли, че уханните карамфили са част от добре познатата противопаразитна хранителна добавка? Може би погледнете по нов начин на буркана с подправката и се възползвайте от полезните свойства на карамфила?

Необичайно изглеждащите пъпки от карамфил са известни не само с горящия си вкус и пикантен аромат, но и с лечебния си ефект. Тази подправка отдавна се използва в рецептите на традиционната медицина за профилактика и дори лечение на определени заболявания.

Исторически факти за карамфила

Подправката карамфил представлява неотворени изсушени цветни пъпки на карамфиловото дърво. Китайските императори от династията Хан, управлявали преди повече от две хиляди години, са били изтънчени хора и са обичали всичко красиво. Те не можели да понасят вонящия дъх на своите поданици. Затова всеки, който иска или бъде принуден да съзерцава императора, усърдно дъвчел пъпка от карамфил преди приема и я държали в устата си по време на цялата аудиенция.

В Англия карамфилът е намерил приложение в съдебната зала. Смятало се, че скилидка, забита в портокал със своя аромат помага на съдиите да вземат правилното решение.

Какво представлява подправката карамфил?

Подправката карамфил представлява неотворени изсушени цветни пъпки на карамфиловото дърво. Това е една от разпространените подправки в азиатските страни като Индия, Индонезия, Пакистан, Източна Африка и други. От древни времена е популярен овкусител за различни кулинарни ястия. Познато е на мнозина като една от съставките на тестото за меденки или греяно вино. Но малко хора знаят за лечебните свойства на пъпките на карамфил.

Принадлежи към семейството на растенията, наречени мирта род Sizygum. Това е вечнозелено дърво, което расте в тропически и субтропичен климат. Родината му са Молукските острови. Според учените именно от там тя е дошла в Индия, Шри Ланка, Мадагаскар и други региони.

Карамфиловите пъпки се берат няколко дни преди появата на цветовете (понякога при готвене се използват узрели плодове от карамфил). Ако се появят розови листенца, тогава вече не можете да получите висококачествена подправка, ароматът и лютостта ще бъдат по-слаби.

Определянето на качеството на тази подправка е лесно. Ако хвърлите карамфил във водата, той трябва да потъне, в краен случай трябва да плува вертикално, с глава нагоре. Ако плува хоризонтално, това значи, че има какво да се желае по качеството му още - няма достатъчно етерично масло в него. Вторият признак за качеството на карамфила е еластичността. Огъва се дори при изсушаване, а при натискане върху хартията оставя мазна следа.

Състав на карамфила

Въпреки малкия си размер, пъпките на карамфил са богати на много полезни вещества.

Карамфиловите пъпки съдържат етерично масло (17–20%), танини (до 20%), слуз и мазнини. Основният компонент (до 85%) на етеричното масло е евгенол. Етеричното масло от плодовете на карамфил също съдържа евгенол (по-малко, отколкото в пъпките).

Пъпките на карамфиловото дърво са изпълнени с магическа композиция:

  • Витамини: К, С, Е, група В.
  • Минерали: калций, калий, магнезий, манган, цинк, желязо, фосфор, натрий, селен и други.
  • Витамин С ще помогне за укрепване на имунната система.
  • Витамин К е важен за нормализирането на кръвосъсирването.
  • Манганът е основен елемент за поддържане на функциите на мозъка и скелетната система.
  • Антиоксидантите са съединения, които намаляват окислителното действие на свободните радикали, като по този начин предотвратяват развитието на някои хронични заболявания.
  • Ако вземем предвид съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати, тогава в карамфила има 6% протеини, 20% липиди, около 27% въглехидрати. Приблизително 30% от подправката са фибри. Фибрите могат да предотвратят запек и да подобрят функцията на червата.
  • Специално място заема наличието на етерично масло в пъпките. Повече от 50% от него е съединение, наречено евенгол, което също може да действа като антиоксидант.

Именно евгенол - мощен фитохимикал придава характерната миризма на карамфила. Освен това е естествен антисептик и е част от болкоуспокояващите. Португалски изследователи отбелязаха, че евгенолът е в състояние да се справи с вредните организми, които засягат червата. В Япония това свойство на карамфил се използва активно, като предпазва ястията с морски дарове от микроби, които причиняват отравяне.

Подобно на градинския чай и риган, карамфилът съдържа концентриран запас от антиоксиданти, които поддържат нормалното функциониране на имунната система, поддържат клетъчната цялост и предпазват тялото от окислително увреждане.

Карамфиловото масло е традиционен лек за орално здраве. Може да помогне за облекчаване на зъбобол и облекчаване на възпалението на венците. Подобно на капсаицина (намира се в лютите чушки), евгенолът потиска чувствителността на рецепторите, които реагират на дискомфорт, а карамфилът има успокояващ ефект поради съдържащия се в него бета-кариофилен (действа бързо, но не трае дълго).

Изследователите са открили, че евгенолът също помага за поддържане на костната плътност, намаляване на костната загуба и защита на мускулите от напрежение.

Полезни качества на Карамфила

Много държави експлоатират Карамфила по свой собствен начин. Франция стана известна с използването на растението в парфюмерията, Англия използва билката в кулинарния бизнес, а Индия се отличи в ароматерапията. От билката се създават вкусни и ароматни подправки, но е известна и с лечебните си свойства. Карамфилът има противогъбичен, антивирусен, антибактериален ефект. Билката съдържа много микроелементи, които спомагат за нормализиране на храносмилането, укрепват костния скелет и активно произвеждат ензими в човешкото тяло. Карамфилът подобрява притока на кръв, нормализира движението й през тялото. Също така ароматната подправка може да помогне на хората, които често имат студени ръце и крака.

Пъпките от Карамфил подобряват паметта, активират мозъчната дейност, улесняват дихателните процеси и дори стимулират по-доброто отхрачване. Карамфилът подобрява апетита, повишава кръвното налягане, подобрява отделянето на жлъчката и освобождава тялото от камъни в бъбреците. Продуктът също така нормализира киселинността в червата.

Тревата бързо възстановява силата, облекчава преумора. Карамфилът се използва активно за лечение на диария, колит, ректални заболявания. Подправката може да помогне при депресия, облекчава главоболие, помага при гъбични заболявания по кожата, премахва възпаление на венците, лекува възпалено гърло, настинка, брадавици, отравяния.

Карамфилът се използва не само като подправка, но и като лекарство – за улесняване на дишането при респираторни заболявания. От незапомнени времена карамфилът се използва не само като подправка, но и като лекарство – за улесняване на дишането при респираторни заболявания. Карамфилът затопля добре тялото, стимулира апетита, укрепва стомаха и черния дроб, паметта, кръвообращението. Отвара от карамфил се използва за лечение на очни заболявания.

Подобрява храносмилането, като стимулира секрецията на храносмилателни ензими, намалява метеоризма, стомашното дразнене, диспепсията и гаденето. Карамфиловите пъпки трябва да бъдат смачкани, смесени с мед и приемани при храносмилателни разстройства.

В гинекологията карамфилът се използва за стабилизиране на менструалния цикъл.

Има ли някакви ограничения? Забранено е използването на карамфиловите пъпки за бременни жени и кърмачки. Карамфилът е силна подправка, затова е забранено да се дава на деца, които не са навършили две години. Хипертониците трябва да се въздържат от употребата й, а в малки дози могат да използват билката при язви и гастрити.

Изненадващо, карамфилът има две противоположни действия наведнъж: тонизира и облекчава спазмите. Тя е в състояние да се отпусне и да тонизира едновременно. От една страна, карамфилът е в състояние да облекчи спазмите на мускулите на стомашно-чревния тракт, от друга, да тонизира мускулите на матката и да повиши кръвното налягане (следователно карамфилът е противопоказан при хора с артериална хипертония). Целият въпрос, както винаги, е в дозировката.

Основните лечебни свойства на тази подправка включват такива свойства като:

  • Използва се при заболявания, свързани с дихателната система, инфекции на храносмилателната система и пикочните пътища.
  • Едно от малкото направени научни изследвания показва, че етеричното масло е ефективно срещу бактерии като стрептококи и стафилококи.
  • Смята се, че карамфилът има лек антихистаминов ефект. Чаят, приготвен с карамфил, се използва за лечение на сенна хрема, запушен нос и синузит.
  • Има положителен ефект върху нервната система, намалява напрежението, тревожността, облекчава тревожността.
  • Наличието на танини придава стягащи свойства, които могат да бъдат много полезни при диария.
  • Аналгетичните свойства на евенгола се използват при болки от различен произход, включително зъбобол.
  • Въпреки че не са провеждани проучвания, се смята, че това свойство на подправката може да се използва за предотвратяване на преждевременна еякулация.