Спорт и диета с Л-карнитин – най ефективната комбинация за трайно отслабване
Л-карнитинът, често наричан просто карнитин, представлява аминокиселина, която помага на Вашето тяло да превърне мазнините в енергия чрез процес, който се нарича окисление на мазнини.
Л-Карнитин е много известна добавка сред спортисти и трениращи именно за сваляне на излишните килограми. В живите клетки Л-Карнитин е необходим за транспортирането на мастните киселини от цитозола в митохондриите по време на разпадането на липидите (или мазнините) за генериране на енергия. В тялото имаме малки количества Л-Карнитин, които се намират в бъбреците и черния дроб под формата на лизин или метионин. Не бива да пропускаме и витамин C, който е жизненоважен за синтеза на Л-Карнитин. С по-прости думи казано, Л-Карнитин помага на мастните киселини да преминат през мембраните и да достигнат митохондиите, където се използват за енергия.
Безопасен ли е течния л-карнитин?
Специалистите посочват, че течният л-карнитин е безопасен, но не бива да прекалявате с него, както и с всички останали добавки. Важното тук обаче е, че течният л-карнитин не предизвиква никакви странични ефекти, които понякога се появяват с приема на л-карнитин в друга форма. Разбира се, ако страдате от заболяване или вземате някакви лекарства, ние препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате течен л-карнитин. Той е отлично решение за тези от Вас, които са решили, че е дошъл моментът за изчистване на подкожните мазнини, за тези от Вас, които искат добър атлетичен вид или просто подобрен мускулен тонус.
Л-карнитинът е една от най-известните и разпространени добавки за отслабване. Той присъства в много продукти, целящи отслабване – като се започне от различни фетбърнъри, кремове, капсули и чайове за отслабване, продавани в аптеките, и се стигне и до някои хранителни продукти.
Какво представлява Л-карнитинът?
Л-карнитинът е аминокиселина, или по-точно казано, витаминоподбна аминокиселина, която се произвежда в човешкия организъм и по-специално в черния дроб. По-големи количества л-карнитин се съхраняват в скелетната мускулатура и в миокарда. Тук може би ще се запитате: След като организмът ми сам произвежда л-карнитин, защо трябва допълнително да си го набавям?
Все пак човешкият организъм произвежда точно определени количества л-карнитин. На спортуващите обаче и на всички останали, които се стремят да отслабнат, им е нужно доста по-голямо количество. Както споменахме по-горе, основната функция на л-карнитина е не само да гори мазнините, а и да ги превърне в енергия. В този ред на мисли, запомнете, че ако търсите ефекта на отслабването, то задължително той трябва да е съчетан с физическа активност, за да може мазнините да изгарят в митохондриите на клетките.
Освен този отслабващ ефект върху организма, Л-карнитинът подпомага дейността на черния дроб, също така дава енергия и тонус. Друг продукт, който снабдява организма с ценни ензими, лекува храносмилателни проблеми и детоксикира черния дроб е Хлорофил 100 мг 90 капсули | Now Foods.
До преди известно време основната форма на л-карнитин бяха капсулите, но с напредването на техниката и науката вече има разработен и течен вариант. Разлика между течния вариант и този на капсули е, че течният се усвоява по-бързо. Или, иначе казано, капсулите трябва да ги взимате около 40-60 минути преди тренировка, а течният л-карнитин може да се вземе около 20 до 30 минути преди тренировка.
Колкото до марката, ние препоръчваме Течен L-Carnitine 1000 мг 473 мл | Now Foods. Този Л-карнитин на Now Foods е с приятен цитрусов вкус, не дразни стомаха и се предлага на страхотна цена.
За хора, целящи отслабване, се препоръчва дневна доза от 3-4 грама. Дози над 10 грама се смятат за опасни, но последните изследвания показват, че това твърдение не е съвсем вярно. Все пак приемът на повече от 6-7 грама дневно за активно спортуващи не е препоръчителен. Най-добре е карнитинът да се приема на цикли от по 2 седмици, тъй като тялото привиква към завишени дози. Добри източници на Л-Карнитин са агнешкото и телешкото. Също така в малки количества Л-Карнитин има и в рибата, млечните продукти.