Лютото забързва метаболизма и топи мазнините
Знаете ли, че можете да отслабнете с... подправки? Колкото по-пикантни са те, толкова по-бърз става метаболизмът Ви и така отслабвате неусетно и без лишения. Ще подобрите вкуса на ястията и ще ги направите по-разнообразни. Добавете някоя от тези подправки в менюто си и ефектът няма да закъснее. Освен че ще забързате метаболизма, с помощта на подправките може да регулирате нивата на кръвната захар, да подобрите храносмилането и да стопите излишните мазнини. Подправките имат и силно антибактериално действие.
Черен пипер
Доказано е, че черният пипер не просто помага за намаляване на мазнините, но е особено ефективен в елиминиране на вътрешните мастни натрупвания. Те са най-лошият вид мазнини, защото не се виждат и не нарушават естетическата ни визия, като така често не знаем за тях. Но пък са много опасни, защото обграждат вътрешните ни органи и крият много рискове за здравето. Могат да застрашат дейността на сърцето. Активната съставка на пипера – пиперин, повишава метаболизма и топи мазнините.
Червен пипер
Ако добавите само ½ лъжичка червен пипер към ястието си, ще си спестите поне 70 калории от него. Освен това червеният пипер намалява апетита за мазни, солени и сладки храни. Червеният пипер съдържа фенолното съединение капсаицин, което е отговорно за "горещия" му вкус. Капсаицинът увеличава телесната температура, което от своя страна повишава метаболизма. Знайте, че лютите храни забързват метаболизма с цели 20% за 30 минути. Дори да приемате пипера чист, а не с храната, ефектът му пак е много голям.
Канела
Канелата също забързва метаболизма. Подпомага обработването на въглехидратите и стабилизира нивата на инсулин. Предпазва от натрупването на мазнини в тялото, особено през зимата, когато то естествено е склонно към това, за да се запаси за студените дни. Освен това, колкото и странно да звучи, канелата засища най-вече сетивата, като по този начин мозъкът получава сигнал, че тялото е задоволено. Така канелата ни прави страхотна услуга, защото предпазва от преяждане и поглъщане на излишни калории. Вижте нашите Предложения за напитки с чай и канела.
Горчица
Синапеното семе е много лютиво и веднага забързва метаболизма. Освен това синапеното семе е много богато на селен, манган, омега-3. Бори се с различни възпаления. Понижава нивото на мазнините и предпазва от натрупването им, особено около вътрешните органи. Освен това горчицата е и много вкусна. Колкото по-люта изберете, толкова по-голям ще е ефектът. 1 лъжичка забързва метаболизма с 25%.
Джинджифил
Джинджифилът също има мощни антибактериални и противовъзпалителни качества. Но най-известен е с качеството си да подобрява храносмилането и да лекува различни стомашни проблеми. Забързва метаболизма и помага за горенето на излишните мазнини. Джинджифилът повишава телесната температура и има антиоксидантен ефект. Изхвърля токсините от организма. Опитайте Био сок от джинджифил. Джинджифилът засища и така приемаме по-малко количество храна. Причината се крие в наситения вкус, който засища бързо рецепторите и по този начин премахва апетита.
Куркума
Куркумата е много популярна в индийската кухня. Богата е на бета-каротин – мощен антиоксидант, който помага да се предпазим от вредното въздействие на свободните радикали. Куркумата е много полезна за черния дроб, защото го прочиства. Подпомага метаболизирането на мазнините. Куркумата подпомага и мозъчната дейност. Вижте Маска за лице с куркума.
Лук и чесън
Лукът и чесънът съдържат фитохимикали, които разрушават мастните натрупвания и резерви в организма. Намаляват холестерола. Убиват вирусите и различни видове бактерии. Предпазват от сърдечни болести и забързват метаболизма.
Най-хубавото е, че всички тези пикантни подправки сами по себе си нямат никакви калории.