Малките семенца не съдържат глутен
В последните години сред любителите на здравословното хранене много се заговори за малки на вид, но много полезни семенца – амарант. Това растение навлиза в менюто на все повече хора, защото е наистина много полезно и само в няколко супени лъжици от него са концентрирани невероятни здравословни ползи за организма. Списъкът с полезни вещества, които съдържа амарантът, е дълъг, затова научете повече за тази суперхрана и въздействието й. Опитайте и супер храната Семена от чия.
Произход на амаранта
Амарантът произхожда от Централна и Южна Америка. Амарантът е бил използван още от древните маи, инките и ацтеките. Те били убедени в чудотворните му ползи и затова редовно го приемали под формата на напитки, каши или супи. Амарантът е тревисто растение с обикновено червени цветове. Любопитно е, че той се родее с плевел, който е много разпространен у нас – щир. На места амарантът се използва и като декоративно растение за красота. Днес амарант се консумира не само в Южна и Централна Америка, но и по цял свят. Заради здравословните си качества и богат състав той е много популярно растение и се култивира и у нас. В България вече са известни и се отглеждат десетки видове амарант.
Хранителен състав
В 100 гр. амарант се съдържат около 370 kcal. Но бъдете сигурни, че това са едни от най-ценните калории, които можете да приемете! Амарантът не съдържа глутен и това го прави предпочитан продукт за хора, които имат непоносимост към глутен, деца и здравословно хранещи се. Амарантът е много богат на растителни белтъчини. В 100 гр. амарант се съдържат 14 гр. белтъчини. Съдържанието на протеин в семената е между 12,5% и 17,5%. Той ще Ви зареди и с почти всички минерали – магнезий, фосфор, желязо, калций, калий, цинк. Богат е на фибри и това го прави идеален за стомаха – подобрява перисталтиката и прочиства. 100 гр. амарант съдържат 9,5 гр. фибри. Амарантът съдържа витамини от групата B, както и Е, който е мощен антиоксидант.
Освен на протеини, минерали и витамини, семената на амаранта са богати и на мазнини, 6-10%, като 3/4 от тях са ненаситени. 100 гр. амарант съдържа цели 50 мг. фолиева киселина, която е много полезна и жизненоважна за организма. Много полезно и вкусно е и Конопено семе.
За какво е полезен амарантът?
Амарантът има общо укрепващо действие върху организма. Повишава енергията и издръжливостта. Премахва умората и тонизира. Витамините в състава му зареждат организма и стимулират имунната система. Предпазват от болести и инфекции. Витамин Е има и антиоксидантно действие. Многото минерали осигуряват перфектен минерален баланс, а при редовна консумация ще забележите заздравяване на ноктите и косата и разкрасяване на кожата. Тя ще стане по-блестяща. Фибрите раздвижват стомаха и подобряват дейността на червата. Полезен е за сърцето и сърдечно-съдовата система. Намалява лошия холестерол.
Има много разнообразни начини за приготвяне на амарант. Не го подценявайте, защото, въпреки че не блести с особени вкусови качества, той е много приятен и има едно безспорно предимство. То е, че вкусът му е неутрален и страхотно се съчетава с практически всякакви видове ястия. С амарант може да замените овесените ядки в киселото мляко, да приготвите топла закуска с масло и сирене, да включите семенцата в супи, каши, салати, основни ястия. Може да се използва за печива, бисквити, десерти, сладкиши. Подправете го с Био ленено масло и Хималайска сол. Амарантовите семена могат да се консумират след накисване за денонощие във вода или сваряване за 20-30 минути. Използват се за направа на брашно, което влиза в състава на хлябове, сладкиши и варива. Дребните семенца се смилат и стават на прах. Амарантовото брашно е с лек орехов аромат. Популярни са пуканките от амарант. От тях се приготвя традиционният десерт Алегрия, което означава щастие – амарантови пуканки се заливат със захарен сироп и подправки по желание.