Яйчният протеин се счита за „златен стандарт“ на протеиновото спортно хранене. Корените на това растат отчасти от онези времена, когато бодибилдингът беше в начален стадий, а спортното хранене едва започваше да се появява. Атлетите от онова време са поглъщали десетки яйца в преследване на неуловимия протеин.
Но дори и днес яйчният протеин не губи позиции, въпреки че суроватъчният протеин бавно го наваксва. В тази статия ще разгледаме свойствата на яйчния протеин, ще го сравним с други видове и ще отговорим на въпроса кой протеин е по-добър, яйчен или суроватъчен?
Колко протеини и аминокиселини има в яйчения белтък?
Яйчните белтъци съдържат много аминокиселини, които познаваме под съкращението BCAA - а именно незаменимите левцин, валин и изолевцин. Това отличава яйцата като продукт от, да речем, популярните пилешки гърди - в пилешкото и въобще в птичето месо има осезаема липса на валин, който е фундаментално важен за растежа на мускулната маса.
Тук си струва да споменем, че за правилното хранене както на професионален, така и на любителски спортист е важно не толкова количеството изяден протеин, колкото неговото разнообразие - поради факта, че различните храни съдържат различен набор от аминокиселини.
Писахме в по-ранна статия за това защо есенциалните аминокиселини са важни и как да ги приемаме.
Ето защо, ако се опитвате да получите необходимото количество протеини само от обикновена храна, тогава протеиновите храни трябва да бъдат възможно най-разнообразни - тоест добавете към пилешките гърди млечни продукти, растителни протеини, риба, яйца.
Или - допълваме съкратеното меню със спортно хранене - протеинови шейкове.
И ако сравните аминокиселинния профил на яйчния протеин и суроватъчния, можете да видите, че и двата вида протеин имат луксозен аминокиселинен състав, което ги прави незаменими добавки за постигане на желаните резултати. Но все още има разлики в някои аминокиселини. Например BCAA в яйчния белтък е с почти 1 g повече поради високото съдържание на изолевцин, въпреки че има по-малко валин в яйчния протеин, отколкото в суроватъчния протеин. Също така, в яйчния белтък, за разлика от суроватката, има значително по-малко такива важни аминокиселини като глутаминова и аспарагинова, но като цяло има повече незаменими аминокиселини в яйчния белтък, отколкото в суроватката.
Сравнителна таблица на протеини въз основа на аминокиселинното съдържание на яйчен и суроватъчен протеин на порция - 30 грама (средни стойности):
Аминокиселини | Суроватъчен протеин | Яйчен протеин |
Незаменими и условно незаменими | ||
Аргинин | 575 мг | 2013 мг |
Валин (BCAA) | 1800 мг | 1400 мг |
Хистидин | 414 мг | 527 мг |
Изолевцин (BCAA) | 1800 мг | 3092 мг |
Левцин (BCAA) | 3120 мг | 3092 мг |
Лизин | 1786 мг | 1600 мг |
Метионин | 529 мг | 1137 мг |
Треонин | 1410 мг | 1056 мг |
Фенилаланин | 736 мг | 1288 мг |
Триптофан | 391 мг | 246 мг |
Заменини | ||
Аланин | 1150 мг | 1360 мг |
Аспарагинова киселина | 1847 мг | 1400 мг |
Глицин | 437 мг | 853 мг |
Глутаминова киселина | 3433 мг | 900 мг |
Пролин | 1275 мг | 833 мг |
серин | 1150 мг | 1940 мг |
Тирозин | 690 мг | 856 мг |
Цистин | 460 мг | 400 мг |
Общо BCAA | 6720 мг | 7587 мг |
Напълно незаменими | 12561 мг | 15451 мг |
Яйчният протеин се усвоява по-бавно от суроватъчния протеин, но по-бързо от казеина, което го прави по-универсален при прием: както след тренировка, така и в междутренировъчния период. Има мнение, че скоростта на усвояване на протеина е много важна при работа за увеличаване на мускулната маса и в този аспект яйчният белтък отстъпва на бързо смилаемия суроватъчен протеин. Но все повече изследвания доказват, че няма фундаментална разлика в това колко бързо необходимите аминокиселини навлизат в тялото след тренировка, основното е да се опитате да ядете ценен протеин през следващите 8 часа, уверяват диетолозите, когато процесът на възстановяване; е в ход.
Отново отбелязваме, че качеството на протеина и неговия аминокиселинен състав са по-важни от скоростта на усвояване. От гледна точка на спортна цел, яйчният протеин е подходящ преди всичко за наддаване на тегло, но е подходящ и за хранене по време на процеса на изчистване или отслабване, тъй като е почти напълно лишен от мазнини и въглехидрати.
Суроватъчен протеин или яйчен протеин - кой е по-добър?
Да се върнем към разнообразието от аминокиселини. В обикновената храна постигаме това със сложен набор от протеинови продукти - но получаваме допълнително под формата на други хранителни вещества, а именно мазнини и въглехидрати.
Тук можете ясно да видите втората част от отговора на въпроса „кой протеин е по-добър, яйчен или суроватъчен“ - яйчният протеин е практически лишен от мазнини и въглехидрати. Суроватката, дори и силно пречистена, все още съдържа малко количество млечна захар - лактоза. В допълнение към факта, че това са въглехидрати, които не са необходими за нито една диета, има и такива суроватъчни протеини, които са за хора с непоносимост към лактоза. Ако човек има непоносимост към лактоза, в стомашно-чревния тракт няма ензим лактаза и млечната захар просто не се усвоява. Последствията за хората обаче са доста неприятни - подуване на корема, повишено образуване на газове и храносмилателни смущения. Не е фатално, но все пак причинява дискомфорт.
Освен това има по-рядък, но не по-малко сериозен проблем с непоносимостта към протеини от млечен произход, които включват суроватка и казеин. В този случай трябва да потърсите други протеинови добавки.
Замяната на суроватка с растителна - соева, грахова или конопена - не е особено правилна. Аминокиселинният състав на растителните протеини е много по-малко подходящ за пълноценно хранене на спортист. В допълнение, соевият протеин съдържа фитоестрогени, което го прави непривлекателен за мъжете спортисти.
И тук на помощ идва яйченият белтък. Консумирайки такъв протеин, човек получава чист протеин с висока хранителна стойност - в крайна сметка излишните мазнини и въглехидрати не пречат на неговото усвояване.
Единственият значителен недостатък на яйчния белтък в сравнение със суроватката е неговият вкус и мирис. Не всеки харесва органолептичните свойства на яйчния протеин, той има мирис и вкус, характерни за яйцата, които трудно се преодоляват с ароматизиращи добавки в протеиновия шейк. Освен това, когато се разбиват, белтъците произвеждат много пяна, която също може да не е подходяща за всички.
Сравнителна таблица на предимствата и недостатъците на суроватъчния и яйчен протеин:
Суроватъчен белтък | Яйчен белтък | |
Аминокиселинен профил | Добре | Отличен |
Скорост на усвояване | Високо | Над средното |
Пълнота на усвояването | Добре | Високо |
Лактоза* | Съдържа | НЕ съдържа |
Мазнини* | 2,7 гр | 0 гр |
Въглехидрати* | 5,7 гр | 0,2 гр |
Натоварване на бъбреците | Средно | Минимално, поради слабото свързване с водата |
Нужда от допълнителни фибри | Средно | Високо, в противен случай има риск от запек |
Яйчен протеин: рецепти
Ако говорим за суроватъчен протеин, има много рецепти за различни печива и десерти с него. Но много хора се интересуват дали яйчният протеин може да се използва за тези цели? Тук трябва да вземете предвид разликата: в крайна сметка яйчният протеин е по-близък не до млякото на прах или брашното (което заместваме със суроватка), а до самите яйца, яйчен прах. Ето защо, ако готвите протеинови палачинки или палачинки, като използвате само белтъци, в крайна сметка ще получите по-скоро нещо като омлет.
Отговорът на въпроса какво може да се направи от яйчен белтък всъщност е на повърхността. Това са маршмелоу и меренги. За сладката част – захар и пудра захар – препоръчваме безкалорични подсладители на базата на естествени съставки.
Можете също така да замените яйчен белтък с яйчен белтък в десерти с птиче мляко и протеинови кремове. Можете частично да замените самите яйца - около една трета - в десерти като палачинки, гофрети или кексове.
За да избегнете проблеми с храносмилането, когато активно приемате протеинови шейкове и като цяло диета с високо съдържание на протеини, винаги се препоръчва да се следи количеството фибри в диетата. Това е особено важно при яйчен белтък, за да се избегне претоварване на стомашно-чревния тракт.
Рецепта за царевични палачинки с яйчен протеин:
- Царевично брашно – 120 г;
- Яйчен белтък – 15 грама (1 мерителна лъжица);
- Яйца - 2 бр.;
- Нулево калориен подсладител - на вкус;
- 1% кефир - 500 мл.
Разбийте с миксер или шейкър. Тестото трябва да има консистенция на американски палачинки. Можете също така да добавите диетични фибри, но тогава ще трябва да ги разредите с вода. Пече се в тиган с незалепващо покритие.
Плюсове и минуси на яйчен протеин
И така, нека обобщим. Ползите от яйчен протеин включват:
- Оптимален аминокиселинен състав, включващ както незаменими аминокиселини (левцин, валин и особено изолевцин), така и незаменими.
- Добра смилаемост и висока хранителна стойност.
- Среден период на храносмилане, което води до гъвкавост.
- Липсата на ненужни хранителни вещества - мазнини и въглехидрати, включително лактоза, непоносимостта към които може да създаде сериозни затруднения при консумацията на суроватъчен протеин.
Недостатъците на яйчния протеин, в допълнение към неговите вкусови характеристики, включват известна сложност и в резултат на това висока цена на производство - суроватката и казеинът се произвеждат от суровини, останали от производството на сирене. А за производството на яйчена спортна храна е необходимо отделно производство. Съответно цената на яйчния протеин е малко по-висока от суроватъчния протеин.
Но ако се вгледате внимателно, има за какво да платите.
Оставете коментар