Оцетът е основна съставка във всяка кухня. През последните години ябълковият оцет се добавя към винения оцет, за да придаде специална нотка, наред с други ястия, на салатите. Към особения вкус на ябълковия оцет се добавят и полезни свойства за нашето здраве. Особено ако се приема на празен стомах. В тази статия ще анализираме дали всички тези ползи от ябълковия оцет се подкрепят от науката, или са по-скоро вярвания без научни доказателства.

Какво представлява ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се получава от ферментацията на смлени и пресовани ябълки. Това, което го отличава от другите видове оцет, е мекият му вкус и по-ниската киселинност, тъй като рН е малко по-високо. Чистият ябълков оцет е богат на ензими, оцетна киселина, ябълчена киселина, фибри и пектин, антиоксиданти, натрий и калий, витамини от група В и витамин С. Популярно се използва в дресинги за салати и за готвене, но традиционно се използва и за медицински цели.

Ябълковият оцет се получава след ферментацията на захарите на натрошените плодове (ябълка), от които се извлича сокът. Дрождите извършват първа алкохолна ферментация, за да превърнат захарите в алкохол, а втората ферментация превръща алкохола в оцетна киселина. Оцетната киселина, вещество, което се създава след втората му ферментация, е тази киселина, която се счита за негов основен коз.

Предполагаеми ползи от ябълковия оцет

Сред ползите за здравето на ябълковия оцет, ясно се подчертават противовъзпалителните му свойства поради съдържанието му на антиоксиданти, въпреки че това е аспект, който все още не е потвърден от науката. Също така способността му да насърчава храносмилането благодарение на храносмилателните ензими, които съдържа, въпреки че в действителност здравият човек отделя достатъчно киселина в стомаха за нормалното смилане на храната.

Той е с ниско съдържание на калории и богат на киселини, флавоноиди, минерали и витамини, счита се за суперхрана. Има храносмилателни, диуретични, почистващи и засищащи свойства, които му дават безброй ползи.

Експертите изброяват най-важните:

  • Лекува гастроезофагеален рефлукс: може да помогне за балансиране на pH на стомаха и да подобри симптомите на гастроезофагеален рефлукс като киселини, усещане за парене, газове, подуване на корема или производство на слуз;
  • Контролира диабета: неговите фибри намаляват усвояването на въглехидрати, контролирайки пиковете на кръвната захар след хранене. Той също така подобрява действието на инсулина и намалява производството на глюкоза;
  • Насърчава загубата на тегло: има киселини и полифеноли, които възпрепятстват абсорбцията на въглехидрати в червата, така че може да помогне при загуба на тегло. Освен това съдържа пектин, разтворими фибри, които дават усещане за ситост;
  • Подобрява храносмилането: богат е на киселини, като оцетна киселина и хлорогенна киселина, които помагат при лошо храносмилане, освен че предпазват стомаха;
  • Предпазва от сърдечно-съдови заболявания: помага за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите, които са отговорни за развитието на сърдечно-съдови заболявания;
  • Грижа за черния дроб: съдържащите се в него галова, хлорогенова, ябълчена, млечна и лимонена киселини помагат за правилното функциониране на черния дроб и намаляват натрупването на мазнини в него;
  • Намалява развитието на гъбички и бактерии: има антимикробни свойства, намалява размножаването на гъбички и бактерии;
  • Забавя стареенето: неговите полифеноли имат антиоксидантни свойства, които помагат в борбата със свободните радикали, които се образуват поради стареене, замърсяване и лоша диета;
  • Бори се с акнето: прави го благодарение на антибактериалното си действие. Разбира се, не трябва да се нанася директно върху кожата, а се смесва с вода;
  • Това, което e превърнало тази проста подправка в една от така наречените суперхрани, е вярата, че тя Ви помага да отслабнете.

Има ли научни доказателства за ползите?

Наистина ли Ви помага да отслабнете?

Лоши новини за онези, които се надяват да достигнат до Олимп на чудодейните диети и да се отърват от излишните килограми по почти магически начин, като приемат киселинни инжекции всяка сутрин. Няма достатъчно научни доказателства, които да потвърдят, че консумацията му служи за отслабване в дългосрочен план и по стабилен начин.

Вярно ли е, че намалява кръвната захар?

В допълнение към неоснователните си ефекти върху теглото, консумацията на ябълков оцет е свързана с намаляване на нивата на кръвната захар. Това също не е доказано от строги проучвания. Все още са необходими повече научни изследвания в подкрепа на такава информация.

Едно от изследванията е мета-анализ, който заключава, че тъй като е безопасна храна, тя може да се третира като функционална храна и адювантна терапия при лечението на метаболитни нарушения. Изследователите обаче заключават, че са необходими повече проучвания, за да се определят ясно възможните благоприятни ефекти върху гликемичните маркери и липидните профили. Също така няма одобрения за други традиционни медицински употреби, въпреки че е използвана от векове.

Хипократ (приблизително 400 г. пр.н.е.) е предписвал ябълков оцет заедно с други подправки за лечение на респираторни заболявания. Днес обаче имаме малко или никакви доказателства при хора, които подкрепят всички ползи, които му се приписват.

Предпазни мерки и противопоказания за ябълков оцет

Ябълковият оцет е отлична хранителна подправка за сосове и дресинги, която винаги трябва да се използва умерено. Тоест консумацията му не трябва да надхвърля използването му като подправка. Ако се приема в излишък в дългосрочен план, е възможно да се изложим на нежелани рискове за здравето.

Сред възможните рискове при консумацията над препоръчителната доза са стомашни проблеми, като киселини, стомашна болка или гадене. В допълнение, няколко проучвания показват, че прекомерната консумация на ябълков оцет може да намали нивата на калий в кръвта, което може да има отрицателни ефекти върху хора, които вече страдат от хипокалиемия (намаляване на плазмения калий под 3,5 mEq/l.), както и може да има ефекти върху развитието на остеопороза.

Други изследвания също разглеждат възможността, че може да причини увреждане на зъбния емайл, предвид високата му киселинност. Този риск се увеличава още повече, когато го приемаме на празен стомах веднага щом се събудим, тъй като нивата на слюнката може да са по-ниски и емайлът е по-незащитен.

Колко време трябва да приемате ябълков оцет на празен стомах?

Въпреки че ябълковият оцет обикновено се използва за подправяне на салати или приготвяне на други ястия, както казахме, трикът, който стана модерен, е ябълковият оцет да се пие на гладно. Това служи за намаляване на подуването, елиминиране на токсините и подобряване на цялостното здраве на червата. Киселини се появяват, защото нямате достатъчно солна киселина, така че, за да го избегнете, това, което трябва да направите, е да добавите повече киселина. Най-добре е да вземете една доза ябълков оцет на празен стомах или преди хранене. Приемът на ябълков оцет на празен стомах има ползи за здравето, но трябва да внимавате с приема. И тъй като е киселина, той също носи някои рискове. Дозата никога не трябва да надвишава 30 мл и винаги трябва да се пие разреден с вода.

Приложение на ябълков оцет върху кожата:

Акне

Този продукт може да се използва за лечение на акне и петна. Благодарение на антимикробната си сила, поради наличието на ябълчена киселина, той регулира производството на себум, като помага в борбата с пъпките и черните точки. Неговите антибактериални и противогъбични свойства помагат за унищожаването на вредни бактерии, гъбични инфекции и дрожди.

В случай на акне, предотвратява запушването на порите и позволява на кожата да диша. Просто пригответе разтвор от вода и ябълков оцет на равни части и го нанесете върху засегнатите места с памучен тампон. Оставете да подейства през нощта и сутринта изплакнете добре.

Ябълковият оцет може да не е безопасен. Прилагането на ябълков оцет върху кожата може да причини химически изгаряния при някои хора. Тъй като това е киселинно лечение, хората с чувствителна кожа трябва да тестват сместа с пластир на в задната част на врата или от вътрешнатата страна на китката, преди да приложат върху лицето.

Приложение на ябълков оцет върху косата

Ябълковият оцет може да се използва и за грижа за косата и скалпа, особено за борба с пърхота или увредената коса. Като процедура преди шампоан, нанесете продукта директно върху памучен тампон и потупайте върху скалпа, преди да измиете косата си. Това лечение ще Ви помогне да балансирате производството на себум и ще Ви позволи да дезинфекцирате и заздравите зоните, засегнати от пърхот.

Изплакването на косата с ябълков оцет също може да помогне за премахване на излишния шампоан и балсам. Измийте косата си с шампоан, както обикновено, и след това разредете две супени лъжици ябълков оцет с пет супени лъжици вода и масажирайте сместа в скалпа. Оставете да действа пет минути и след това изплакнете. Ще получите по-здрава, по-блестяща и по-силна коса, с балансирана хидратация на скалпа.

Приложение на ябълков оцет при слънчеви изгаряния

Ябълковият оцет е тайно домашно лекарство за лечение на болезнени и дразнещи слънчеви изгаряния. Като балансира рН на кожата, той незабавно облекчава сърбежа при тежко слънчево изгаряне и може да помогне за предотвратяване на образуването на мехури. Оцетът трябва първо да се разреди с равни части вода и след това да се нанесе върху слънчевото изгаряне с памучен тампон или спрей.

Приложение на ябълков оцет при мускулни болки

Ако се борите с мускулни болки поради умора, добавянето на малко ябълков оцет към гореща вана може да облекчи умората. Можете също така да го използвате като основна съставка във вана за крака, тъй като помага да се противодейства на подуването и премахва по-лесно мазолите, оставяйки кожата Ви мека на допир.

Бременност и кърмене

Няма достатъчно надеждна информация, за да се знае дали ябълковият оцет е безопасен за употреба като лекарство по време на бременност или кърмене. Ограничете се в количеството прием.

Ябълковият оцет може лесно да се намери във всеки супермаркет и магазин за хранителни стоки. Важно е да е непастьоризиран и нефилтриран. Както посочихме, на гладно трябва да се приема разреден във вода. В идеалния случай сутрин, когато станем, въпреки че може да се направи и преди обяд или вечеря. За да го използвате, смесете една или две супени лъжици ябълков оцет в  чаша топла вода и разбъркайте добре.