Наровете са червено-кафяви плодове на овощни дървета. Те се отглеждат в източните страни, Кавказ, Средиземноморския регион и Южна Америка. В кулинарията наровете се използват за приготвяне на блатове, конфитюри и сосове за ястия. Семената от нар са много вкусни и полезни, но при някои заболявания трябва да се използват с повишено внимание. Малко по-различен продукт е сокът от нар. Неговият състав и свойства зависят от производствената технология. В статията ще говорим за лечебните свойства, хранителната стойност на нара, както и за напитката, направена от неговите зърна.
Тук се фокусираме изключително върху прясно изцеден сок. Само такава напитка е възможно най-близка до зърнените култури по състав. Сочните южни плодове съдържат повече от 27 минерала, 15 витамина и други полезни вещества.
Основни компоненти в нара и техните полезни свойства:
- Токоферол ацетат (аналог - фармацевтичен витамин Е). Предпазва кръвоносните съдове, участва в синтеза на хормони, спомага за поддържане нивата на кръвната захар, здрава кожа и зрение.
- Пектин. Полизахаридът пречиства организма от токсични метаболити, подобрява периферното кръвообращение и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
- Аскорбинова киселина (в аптеката - витамин С). Един от най-мощните антиоксиданти. Потиска растежа на свободните радикали, които ускоряват стареенето на организма. Аскорбиновата киселина укрепва имунната система и почиства кръвоносните съдове от излишния холестерол.
- Витамини В6, В12, В4 (пиридоксин, цианокобаламин, холин). Подобряват мозъчното кръвообращение и когнитивните функции, стимулират проводимостта на нервните импулси, стабилизират психо-емоционалното състояние. Холинът участва в метаболизма на мазнините, предотвратявайки висцералното затлъстяване.
- Витамин B9 (фолиева киселина). Активно участва в образуването на нови клетки, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. По време на бременност В9 е необходим за пълното развитие на ембриона.
- Витамин B3 (ниацин). Подпомага окислително-възстановителните процеси, постоянството на вътрешната среда на организма, участва във въглехидратно-мастния метаболизъм, спомага за производството на ензими.
- Танини. Те имат противовъзпалителен ефект и помагат за справяне с инфекциозни заболявания.
- Антоцианини. Водоразтворимите биологични пигменти не се синтезират в тялото, а идват само от храната. Антоцианините ускоряват хемодинамиката, укрепват стените на очните капиляри и мозъчните съдове, повишават зрителната острота.
- Нар (пунова) киселина. Смята се за силен афродизиак.
- Органични киселини (ябълчена, лимонена, винена, янтарна и др.). Регулират и стабилизират метаболитните процеси, предотвратяват чревни разстройства.
- Калий, магнезий - подпомагат работата на сърцето.
- Калций, фосфор. Укрепват зъбния емайл и повишава здравината на костната тъкан. Тези макронутриенти се намират в реминерализиращите дентални продукти.
- Лесно усвоимо желязо + аскорбинова киселина. Стимулиране на хемопоезата и поддържане на нормални нива на хемоглобина.
- Селен. Ускорява регенерацията на тъканите, стабилизира хормоналните нива и има антиоксидантно действие.
- Цинк. Участва в регулирането на метаболизма на мазнините и въглехидратите, стимулира синтеза на инсулин и повишава защитните свойства на имунната система.
- В малки количества наровете съдържат силиций, манган, натрий, йод и флуор.
Ползи на нара за жени и мъже
В южните страни се отглеждат повече от 20 сорта нар. Различават се по сладост, размер и твърдост на зърната. Азербайджанският сорт Гюлейша е най-полезен за здравето на репродуктивната система. От плодовете му се изцежда сок, който се използва като средство за поддържане на потентността. Напитката съдържа голямо количество пуникалагин, вещество, което естествено повишава нивата на тестостерон и предотвратява превръщането му в естроген. Освен това сортът е богат на цинк и селен, които подобряват еректилната функция. Витамини като селен и цинк се предписват на мъжете за лечение и профилактика на импотентност.
При жени над 45 години сокът намалява интензивността на физиологичните и психо-емоционалните прояви на менопаузата. При фертилни жени подпомага ембриогенезата. Антиоксидантните свойства на напитката намаляват риска от развитие на тумори на гърдата.
Нар за лечение и профилактика
Малките червени зърна са източници на 15 аминокиселини. Ако редовно пиете сок от нар, можете да нормализирате кръвното налягане, да се отървете от проблеми с храносмилането, да укрепите стените на кръвоносните съдове и пародонталната тъкан, да подобрите състава на кръвта и да повишите устойчивостта на организма към инфекции. Напитката помага за справяне с психо-емоционално претоварване, нарушения на съня и хронична умора.
Систематичното пиене на сок от нар или яденето на шепа зърна се препоръчва за профилактика на остри респираторни вирусни инфекции, рак, атеросклероза, артрит, болест на Алцхаймер, пародонтит, хипертония, еректилна дисфункция и вторичен имунен дефицит.
Кое е по-здравословно - сокът или зърнените храни?
По време на изцеждането част от хранителните вещества остават в зърната и пулпата на плода. В напитката влизат по-малко витамини и минерали и практически не проникват мастни киселини (палмитинова, олеинова, линоленова, стеаринова), които са полезни за тялото. В сока липсват и плодови фибри, които стимулират храносмилането.
Вреди и противопоказания
- Прясно изцеденият концентриран сок е вреден за здравето на зъбите. Силните органични киселини в големи количества разрушават емайла, провокирайки развитието на кариес.
- Неразредената напитка е опасна за стомашно-чревния тракт. Киселината дразни лигавицата, което причинява възпаление и ерозивни образувания.
- Нарът не се дава на кърмачета (под 1 година). Първо, това е твърде голямо натоварване на стомашно-чревния тракт. Второ, незрялата имунна система може да „предизвика“ сериозна алергична реакция.
- Хората с хипотония трябва да пият сок и да ядат зърнени храни с повишено внимание. В случай на артериална хипотония, която не се компенсира от лекарства за ниско кръвно налягане, предозирането може да причини световъртеж и краткотрайна загуба на съзнание.
- Поради специфичния ефект върху храносмилателната система, не трябва да се увличате по наровете, ако сте склонни към запек.
- Препоръчва се на страдащите от алергии, астматиците и пациентите, преживели анафилактичен шок, да се въздържат от пиене на сок.
- Медицинските противопоказания са свързани с агресивния ефект на множество киселини върху стомашно-чревния тракт. Лекарите забраняват пиенето на сок от нар, ако имате хранопровод на Барет, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронично възпаление на панкреаса или хиперациден гастрит (с повишена стомашна киселинност).
Прясно изцедени или закупени от магазина
Ако сами изцеждате плода се постигат максимални ползи от сока от нар. Освен това на никой не би му хрумнало да добавя овкусители или изкуствени подсладители. Но е необходимо концентратът да се разрежда с вода, в противен случай могат да възникнат проблеми със стомашно-чревния тракт и зъбния емайл.
Невъзможно е продуктът да се консервира в индустриален мащаб без добавяне на консерванти. Използването на съвременни производствени технологии ни позволява да сведем до минимум контакта на плодовете с въздуха, но не го премахваме напълно. Окислителните процеси водят до разваляне на суровините, поради което на етапа на съхранение в дезинфекцирани контейнери в тях се въвеждат безопасни хранителни консерванти, одобрени от екологичните стандарти. В магазините този сок се продава в стъклени бутилки. По състав е най-близо до естествените суровини. Ако има утайка в бутилката, това не е дефект, а резултат от разграждането на витамин С под въздействието на слънцето. Такъв продукт е по-малко полезен, но не и развален.
Нектарът от нар е сок, разреден с вода. За да увеличат продажбите, производителите често добавят към нектара подобрители на вкуса, изкуствени или естествени оцветители. Ползите и вредите за здравето от такава напитка са еднакво минимални.
Оставете коментар