Кисело мляко
Според някои изследвания пробиотиците, които се съдържат в натуралното кисело мляко, могат да намалят продължителността на настинката с почти 2 дни. Обикновено почти всички кисели млека имат етикет, който казва колко са полезни те за храносмилането и че могат да стимулират имунитета. Но всъщност истината е, че не всички бактериални щамове имат тези качества. Засега е научно доказано че предпазват от настинка щамовете като Lactobacillus casei и Lactobacillus reuteri. Те подобряват имунитета и съкращават продължителността на боледуването.
Морски дарове – за селен
Когато говорим за морски дарове, повечето от нас се сещат за така полезните омега-3 мастни киселини. Но морските дарове имат и богато съдържание на селен, а той, от своя страна, действа като мощен антиоксидант. Изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, е установило, че диетата, богата на селен, засилва имунния отговор на тялото и води до повишено функциониране на белите кръвни телца (В-лимфоцитите и вероятно Т-клетките). Затова е добре да включим и разнообразни морски дарове към обичайните храни през есента и зимата.
Зелен чай – за катехини
През 2007 г. е проведено изследване и данните от него показват, че участниците, които приемали екстракт от зелен чай, са подобрили имунитета си благодарение на секретирането на повече интерферон. Казват че 5-6 чаши зелен чай са напълно достатъчни според учените. Тъй като е богат на катехини (вид антиоксиданти), зеленият чай е добър имуномодулатор. Пиенето на 6 чаши чай може и да ни звучи трудно постижимо, но 2-3 чаши от тази напитка (без захар) изглежда непълно.
Бадеми – за витамин Е.
Когато става дума за ядки, винаги си мислим, че основната полза от тях са отново омега-3 мастните киселини. Но освен че са много полезни, ядките са богати и на витамин Е. Най-големи количества от този мастноразтворим витамин се съдържат в бадемите. Различни изследвания са установили, че ежедневното приемане на добавка с 200 IU витамин Е ефективно предпазва от настинки и грип. Препоръчително е обаче да си взимате бадеми без добавена сол.
За ползата от приема на цинк?
Безспорно много важно за имунитета ни е месото, което е богато на цинк. Но както показват най-новите изследвания, когато става дума за цинк в хранителните добавки, е много важно какво цинково съединение е използвано. Човешкият организъм усвоява в различна степен различните соли на цинка, а и в тях се съдържат различни количества активни цинкови йони. Най-ниско усвояем е цинковият оксид, известно полезно действие за имунитета има цинковият глюконат, а най-ефективен срещу различните вируси и бактерии (при вътрешно приемане) е цинковият ацетат. Максимално препоръчителната дневна доза цинк, която не е добре да се превишава в общия случай, е 15 мг.