Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Детето ми се напикава - какво значи това?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Все още няма коментари. | 74 прегледа на този пост

Съдържание на Детето ми се напикава - какво значи това?


Проблемът с контрола на уринирането при децата

Разстройство, което може да има много различни причини и за което има ефективни лечения, е енурезата.

Причини за напикаване през деня и през нощ=та при по-големи деца.

Детска енуреза наричаме неволните изпускания на урина при деца през деня или през нощта, които продължават след определена възраст.

Както продължителността на процеса на контрол на сфинктера, така и възрастта, на която децата постигат задържане на урина, са силно променливи. Въпреки това повече от 90% от децата постигат дневна континенция на урината до 5-годишна възраст. Постигането на въздържание през нощта обикновено отнема по-продължително време.

Нощната инконтиненция засяга около 30%, които са на 4-години, 10% на 7-годишна възраст, 3% на 12-годишна възраст и 1% на 18-годишна възраст. Около 0,5% от възрастните продължават да имат този проблем.

Повечето проблеми с това естество изчезват естествено, когато децата пораснат.

Детската енуреза почти никога не е причинена от мързел, липса воля, емоционални проблеми или неадекватно отказване от пелените. Родителите винаги трябва да се отнасят към този проблем с разбиране и търпение.

За първичната енуреза се говори при случайно изпускане на урина от дете, което никога не е успявало да контролира редовно пикочния си мехур.

За вторичната енуреза се говори при случайно изпускане от дете, което е успялвало да контролира уринирането си поне 6 месеца.

Видове уринарна инконтиненция

Дневна енуреза (или когато изпускат урина през деня)

За бебета и малки деца изпускането на урина е нормална част от развитието. Децата постепенно се научават да контролират пикочния мехур с напредването на възрастта. Проблемите, които могат да възникнат по време на този процес и да доведат до изпускане на урина през деня, включват:

 • Задържане на желанието за уриниране твърде дълго. Пикочният мехур на детето може да се препълни и да изтече урина;
 • Свръхактивен пикочен мехур. Пикочният мехур на детето се свива без предупреждение, причинявайки чести ходения до тоалетната и намокрени дрехи;
 • Неактивен пикочен мехур. Когато детето използва тоалетната само няколко пъти на ден, без наистина да има позиви за уриниране. Децата могат да имат слаб или прекъснат поток на урина;
 • Промени във функционирането на отделителната система. Когато мускулите и нервите в пикочния мехур на детето не работят правилно заедно. Някои мускули спират потока на урината твърде рано. Урината, останала в пикочния мехур, може случайно да изтече. 

Нощно напикаване (или намокряне на леглото, докато спят)

Децата, които се напикават през нощта в леглото, са разделени на две групи: такива, които никога не са успели да останат сухи през нощта, и такива, които са започнали да се напикават в леглото след като са постигнали контрол на пикочния мехур през нощта в продължение на 6 месеца.

Някои деца може да имат проблеми с контролирането на пикочния си мехур както през деня, така и през нощта.

Проблемите с контрола на пикочния мехур са често срещани при децата. До 5-годишна възраст около 1 от 10 деца има проблеми с изпускането на урина през деня, а проблемите с контрола на пикочния мехур през нощта са дори по-чести от проблемите с изтичане на урина през деня.

Дневната енуреза се среща по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Нощното напикаване е по-често при момчетата и при деца от двата пола, чиито родители са имали този проблем в детството си. Повечето деца с проблеми с контрола на пикочния мехур са физически и емоционално нормални деца. Обаче някои здравословни проблеми могат да направят детето по-склонно към проблеми с контрола на пикочния мехур:

 • Инфекция на пикочния мехур или бъбреците (инфекция на пикочните пътища);
 • Запек: по-малко от две изхождания на седмица или изхождания, при които изхожданияра са болезнени или твърди;
 • При заболявания на нервната система: спина бифида или деца с вроден дефект, наречен везикоуретерален рефлукс, при който потокът на урината се връща от пикочния мехур към бъбреците;
 • Диабет, медицински проблем, при който кръвната захар е твърде висока;
 • Проблеми със структурата на пикочните пътища като запушена или стеснена уретра;
 • Обструктивна сънна апнея - медицински проблем, при който дишането се прекъсва по време на сън често поради подути или уголемени сливици;
 • Хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието.

Възможни усложнения

С течение на времето децата могат да контролират или преодолеят повечето проблеми с контрола на пикочния мехур без дългосрочни последици за здравето. Случайното изпускане на урина обаче може да причини емоционален стрес и ниско самочувствие на детето, както и разочарование в семейството.

Проблемите с контрола на пикочния мехур понякога могат да доведат до инфекции на пикочния мехур или бъбреците (инфекции на пикочните пътища). Проблемите с контрола на пикочния мехур, оставени нелекувани в детството, могат да продължат в юношеството и зрелостта, причинявайки емоционален стрес.

Какви са признаците и симптомите на проблеми с контрола на пикочния мехур при деца?

Случайното изпускане на урина е основният признак за проблем с контрола на пикочния мехур. Вашето дете може често да има мокро бельо и/или мокро легло.

Някои признаци, че детето Ви може да има проблем с изпускането на урина през деня, са:

 • Спешна нужда от уриниране, често придружена от изтичане на урина;
 • Уриниране 8 или повече пъти на ден;
 • Рядко уриниране, което означава изпразване на пикочния мехур само 2 до 3 пъти на ден;
 • Непълно уриниране - непълно изпразване на пикочния си мехур;
 • Клякане, гърчене от една страна на друга, кръстосване на краката или сядане на пети, за да се предотврати изтичането на урина.

Нощно напикаване при деца

Случайното изпускане на урина по време на сън е нормално за много деца и често не се счита за здравословен проблем, особено когато се е случвало на други хора в семейството.

Признаците, че децата може да има проблем с контрола на пикочния мехур през нощта след навършени 5 г., независимо дали се дължат на бавно физическо развитие, болест или друга причина, могат да включват:

 • Не могат да останат сухи през нощта;
 • Напикаване в леглото 2 до 3 пъти седмично в продължение на 3 месеца или повече;
 • Детето започва да подмокря леглото отново след 6 месеца, след като е успяло да контролира пикочния си мехур.

Как се диагностицират проблемите с контрола на пикочния мехур при деца?

За да диагностицират проблеми с контрола на пикочния мехур, лекарите проверяват:

 • Фамилната анамнеза;
 • Резултатите от физическия преглед;
 • Лабораторните изследвания;
 • Образни тестове, при необходимост.

Лечение на напикаване при деца

Лечението зависи от причините, които го предизвикват.

Пример: Ако здравословен проблем причинява това разстройство, като диабет или вроден дефект в пикочните пътища, лекарите ще лекуват здравословния проблем и се очаква овладяване на изпускането.

В повечето случаи лечението започва с промени в създадените навиците, свързани с отделителната система. Ако детето Ви има запек, лекарят ще го лекува, така че твърдите изпражнения да не притискат пикочния мехур, което да доведе до инконтиненция.

Тренирането на пикочния мехур помага на детето да отиде до тоалетната, преди да се изпусне, и може да помогне за нулиране на частите на пикочния мехур, които не работят заедно правилно.

Лекарят на Вашето дете може да предпише прием на лекарства за ограничаване на напикаването през деня или за предотвратяване на инфекция на пикочните пътища.

Промените в ежедневното поведение на детето могат значително да подобрят контрола на пикочния му мехур през деня, дори и без други лечения.

Насърчавайте детето си да:

 • Използва тоалетната веднага щом му се прииска;
 • Пие повече течности, особено вода, ако лекарят е препоръчал. Пиенето на повече течности произвежда повече урина;
 • Отдели по-дълго време в тоалетната, за да се отпусне и да изпразни напълно пикочния си мехур;
 • Избягва напитки с кофеин или газирани напитки, цитрусови сокове и спортни напитки. Тези напитки могат да раздразнят пикочния мехур и да отдели урина.

Децата се нуждаят от много подкрепа от родителите си, за да преодолеят този проблем. Това, от което децата нямат нужда, е да се чувстват виновни или да бъдат наказвани. Тази подкрепа може да помогне на детето Ви да облекчи всеки стрес, който може да изпитва.

Детето ми се напикава - какво значи това? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™