Ефекти от екстракта от цвекло
Кореновият зеленчук съдържа почти целия набор от полезни, обогатени и минерални вещества. Цвеклото не губи своите уникални качества по време на термична обработка, следователно, когато възникне въпросът: кое цвекло е по-здравословно - сурово или варено? - отговорът е прост: цвеклото е полезно под всякаква форма.
Натуралният екстракт от цвекло подпомага функционирането на хемопоетичната система, благодарение на балансираната концентрация на желязо и витамин С. Лиофилизираното вещество помага:
- решаване на проблемите с високото кръвно налягане, както и при хроничната хипертония;
- коригира работата на стомашно-чревния тракт, облекчава симптомите на раздразнително черво;
- предотвратява развитието на анемия, заболявания на кръвоносната система;
- премахване на причината за образуване на кръвни съсиреци и опасни холестеролни плаки.
Защо цвеклото е полезно за Вас? Антиоксидантите, които изграждат цвеклото, се грижат за тялото, те активно се противопоставят на атаката на микроби и вредни микроорганизми. Антиоксидантите ефективно се борят срещу ранното стареене на тялото, а също така допринасят за подмладяване на кожните клетки. Цвеклото е известно със своя успокояващ ефект, много е полезно за хора, които поради обстоятелства постоянно се сблъскват със стрес, нервни разстройства, преживявания.
Кореновият зеленчук помага за прочистването на организма от вредното въздействие на неблагоприятната среда. Препоръчително е редовно да включвате ястия от кореноплодни зеленчуци в менюто за хора, които работят в опасни предприятия.
Цвеклото има положителен ефект върху кръвоносната система. От древни времена кореноплодният зеленчук се използва като надеждно лекарство в борбата с анемията.
За жените е полезно да използват цвекло, особено по време на менструация, тъй като зеленчукът възстановява отлично загубата на кръв в тялото. И поради богатото си съдържание на желязо, цвеклото повишава нивото на хемоглобина в кръвта.
Вареното цвекло се превръща в незаменим продукт за мъжете. Този прост, но вкусен зеленчук може да помогне за увеличаване на сексуалното желание при мъжката популация.
Полезните свойства на цвеклото помагат на органите на храносмилателния тракт да работят на правилното ниво. Цвеклото е известно с положителния си ефект върху функционирането на цялата храносмилателна система, то помага за прочистването на червата от шлаки и токсини и съответно освобождава организма от вредното въздействие на вредните микроорганизми.
Кореновият зеленчук има леко слабително действие, поради което е много полезен при запек. Благодарение на фибрите, органичните киселини и други елементи, той регулира метаболитните процеси, засилва чревната подвижност. Цвеклото е "чистачът“ на тялото No1, то хигиенизира червата, включително чрез унищожаване на гнилостни бактерии, а не само чрез механично действие с фибри.
Вареното цвекло е идеално за отслабване, тъй като е диетичен продукт. Колко калории има вареното цвекло? Диетолозите съветват да включите в менюто на хората, които искат да отслабнат, ястия от варено цвекло, тъй като калоричното съдържание на цвеклото е само 50 килокалории на 100 грама. продукт. Диетата с богато съдържание на цвекло помага не само да загубите няколко излишни килограма от собственото си тегло, но и внимателно да се погрижите за правилното функциониране на цялото тяло. Поради факта, че кореноплодният зеленчук помага за нормализиране на храносмилателните процеси, той помага да се установи работата на метаболизма и без вреда да се освободи тялото от излишните мастни депа. Цвеклото е много полезно при гастрит. Но е важно да запомните, че в случай на възпалителни процеси на стомашната лигавица, кореноплодът се препоръчва да се яде само във варена форма. Зеленчукът се справя добре с храносмилателните проблеми и допринася за нормализирането и регенерацията на стомашните функции.
Цвеклото при панкреатит е полезен продукт. Зеленчукът перфектно прочиства червата, има слабителни и диуретични свойства и коригира метаболизма. Но е забранено да се яде варено цвекло при остра форма на панкреатит, тъй като фибрите, съдържащи се в кореноплодните, се абсорбират много слабо от възпалената болест на организма. Трябва да се помни, че суровото цвекло при панкреатит е забранено за употреба, но варените зеленчуци могат да се ползват ежедневно сутрин, но не повече от 100 грама.
Вареното цвекло е много полезно за черния дроб. Зеленчукът има прочистващи свойства и спомага за възстановяването и обновяването на клетките на този вътрешен орган.
Ролята на цвеклото в козметиката
Екстрактът от сухо цвекло е традиционен и полезен компонент за кожата на всяка възраст и всякакъв тип. Обикновеният трапезен зеленчук се оказва с изключителна антиоксидантна и хранителна активност. Нашите баби не са знаели това, но в продължение на векове са го използвали за бузите си като руж. В същото време те забелязвали, че кожата, намазана с цвекло, е по-малко напукана, изглежда чиста и е много приятна, мека на допир. Екстрактът от сухо цвекло се използва в козметични състави с подмладяващо, успокояващо, противовъзпалително действие.
Екстрактът от цвекло се използва в кремове, маски, активни серуми, както и с него се правят почистващи пяни, почистващо мляко и тоници. Екстрактът от цвекло със своето стягащо действие е чудесно в серумите за укрепване на кожата. И разбира се, цвеклото е отличен компонент във всяка хранителна козметика, както и в скрабове за омекотяване на кожата.
Екстрактът от цвекло се използва в борбата с много кожни несъвършенства, петна, акне, розацея, пъпки. Стяга разширените пори, намалява акнето и възстановява тонуса на кожата.
Противовъзпалителните и стягащи свойства на екстракта от цвекло се използват за разработване на козметика за грижа за увредена, раздразнена кожа, както и продукти, които се използват при възпалителни дерматологични заболявания (акне, розацея).
Свойства на екстракта от цвекло:
- антиоксидант,
- освежаваща съставка,
- багрило от естествен произход,
- противовъзпалителен компонент,
- подхранващ актив, средство против пърхот,
- анти-куперозно лекарство,
- действие против акне.
Къде можем да приложим екстракт от сухо цвекло?
- в омекотяващи формулировки,
- за подхранване на косата и кожата,
- срещу кожни раздразнения,
- за процедури и рецепти за подмладяване,
- при проблеми с пърхот,
- при наличието на розацея.
Екстрактът от цвекло се използва в производството на козметика против стареене, успокояващо, противовъзпалително, стягащо и антиоксидантно средство. А производителите на естествена козметика използват екстракт от цвекло като оцветител.
Ползите от цвеклото за красотата:
Лекарство против акне - Сокът от цвекло помага да се отървете от възпалителни кожни заболявания.
Сияен тен - Цвеклото помага за прочистването на кръвта и подобрява кръвообращението. Редовната консумация на сок от цвекло прави лицето да изглежда здраво и естествено блестящо. Зеленчуковите листа имат същите свойства.
Намаляване на бръчките - Поради високото си съдържание на антиоксиданти, цвеклото помага в борбата с признаците на стареене. Съдържа и ликопен, който може да предпази кожата от вредни слънчеви щети, като същевременно запази нейната еластичност.
Кога цвеклото не е полезно?
Разбира се, както всеки друг продукт, вареното цвекло има свои противопоказания за употреба. Вредата от вареното цвекло е следната:
В острия стадий на гастрит, както и при повишена киселинност на стомаха, вареното цвекло трябва да се консумира с голямо внимание, тъй като зеленчукът е кисел, което влияе негативно на възпалената лигавица. Кореновият зеленчук се противопоставя на усвояването на калций, така че не трябва да злоупотребявате със зеленчука за хора, които имат недостиг на този минерал.
Тъй като вареното цвекло има слабително действие, то е противопоказано при диария или хронична диария. Важно е да запомните, че ползите и вредите от вареното цвекло се дължат на индивидуалните характеристики на всеки организъм. Както всеки друг продукт, кореноплодният зеленчук трябва да се консумира само на разумни порции.
Въпреки ползите, цвеклото също може да навреди на човешкото тяло. Тъй като съдържа много захар, трябва да се използва внимателно от диабетици. Също така е важно да ядете цвекло в ограничени количества за тези, които имат или са предразположени към остеопороза, защото пречат на усвояването на калций.
Кореновият зеленчук може да навреди на хора с проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Веществата в цвеклото, които допринасят за образуването на съединения на оксалова киселина, са опасни за уролитиазата.
Също така трябва да се има предвид, че в случай на чревни разстройства, кореноплодният само ще засили симптомите.