Един разтоварващ ден с крем супа
Ако искате малко идеи за разтоварващ ден, опитайте с крем супа. Знаете, че не съществуват вредни храни, а само вредни количества. Ако успеете да контролирате глада си и комбинирате с движения и малко спорт, то начинът Ви на живот ще се промени изцяло. Запомнете, че идеята на разтоварващия ден не е гладуването и не забравяйте да пиете много вода.
Няколко дни разтоварващ режим може да прочистят организма от токсини и да стимулират работата на червата, като в същото време намаляват и теглото.
Най-хубавото е, че крем супите от зеленчуци съдържат всички витамини и минерали, които са Ви необходими. Всеки знае как се прави крем супа, затова няма да се впускаме в подробности за приготвянето и, а само ще отбележим важните неща.
Ето и няколко рецепти за крем супи:
Картофена крем супа
Необходимите продукти:
- 1 кг. картофи
- 2 моркова
- 1 малка глава лук
- ¼ малко пакетче масло (30гр)
- 100 мл. прясно мляко
- Сол на вкус
- магданоз по желание
Начин на приготвяне:
Обелете и почистете продуктите за варене. Оставете ги на котлона, докато омекнат напълно, и след това пасирайте до получаване на еднородна смес. След което добавете маслото, млякото и част от водата, в която са врели зеленчуците. Направете я по Ваш вкус за гъстота на супата. Накрая можете да прибавите крутони, сирене или ситно нарязан магданоз за украса.
Крем супа от картофи и целина
Необходимите продукти:
- 300 гр. корен от целина
- 600 гр. картофи
- 4 с. л. сметана
- 1 филия хляб
- 1 с. л. зехтин
- 1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Картофите и главата целина се обелват, почистват и нарязват на едро. Варят се заедно, докато омекнат. Пасират се заедно с част от течността, в която са врели, и малко сметана. Добавя се толкова течност, колкото гъста желаете да остане супата.
Крем супа от тиква и картофи
Необходимите продукти:
- 300 гр. тиква
- 2 картофа
- 1/2 л. мляко
- 1/2 л. вода
- сол
- 30 гр. масло
- 1 зелен лук
Начин на приготвяне:
Тиквата и картофите се обелват и нарязват на кубчета. Оставят се да врат в подсолена вода, докато омекнат. Пасирайте и добавете горещото прясно мляко, разбърква и се добавя се маслото, нарязано на малки парченца.
Зеленчукова супа с целина, пресен лук и карфиол
Необходимите продукти:
- 2 картофа
- 1 глава карфиол
- 1 морков
- 1/2 връзка целина
- 1 чушка
- 5 с. л. ориз
- 3 с. л. зехтин
- 2 стръка копър
- сол
- 2 л. вода
Начин на приготвяне:
Картофите и морковите се обелват и нарязват на кубчета, а карфиолът се изплаква и накъсва на розички. Зеленчуците се поставят в тенджера да поврат, докато омекнат, и след това към тях се добавя нарязаната на дребни кубчета чушка, измитият ориз, ситно нарязаната целина, зехтинът и солта. По желание добавете накрая и ситно нарязан пресен копър и зеленчуков бульон за по-богат вкус.
Крем супа от карфиол, картофи и топено сирене
Необходимите продукти:
- 1 глава карфиол
- 1 кг. мляко
- 2 картофа
- 20 гр. масло
- 50 гр. крутони
- магданоз
- черен пипер
- 50 гр. топено сирене
- 1/2 л. вода
Начин на приготвяне:
Карфиолът и картофите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се пасират. Тази смес се залива с горещото прясно мляко и гореща вода. Оставя се на котлона да поври 10 минути. Накрая се добавя маслото, нарязано на малки кубчета, и триъгълничето топено сирене. Супата се оставя да поври още няколко минути, докато сиренето се разтопи напълно. Поднася се гореща, поръсена със ситно нарязан магданоз, млян черен пипер и крутони. По желание супата може да се подправи и с малко сметана.
Лимонова крем супа с аромат на пиле
Необходимите продукти:
- 2 лимона
- 2 кубчета пилешки бульон
- 1 ч. ч. сметана
- 3 жълтъка
- черен пипер
- 1 стрък магданоз
Начин на приготвяне:
От единия лимон се отрязват 4 тънки резенчета. В малка купа се изстисква сокът от останалата част от първия и втория лимон. Кубчетата пилешки бульон се разтварят в тенджера с 1.5 л. вряща вода. Съдът се премества от огъня. Към леко охладения бульон бавно и с непрекъснато разбъркване се добавя сметаната. Жълтъците се разбиват с 2 с. л. от лимоновия сок. В тази смес се слага един черпак от топлата супа, като се бърка непрекъснато. След това яйчено-лимонената смес се излива в супата отново при непрекъснато бъркане. Супата се подправя с черен пипер и по желание с още лимонов сок. Поднася се топла, с резенче лимон и пресен магданоз.
Крем супа от моркови и лук с лимонов вкус
Необходимите продукти:
- 600 гр. моркови
- 1 глава лук
- 150 мл. течна сметана
- 1 л. бульон
- 1 к. ч. ориз
- 1 домат
- 1 с. л. мед
- 3 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. масло
- 30 гр. кашу
- 1 стрък пресен лук
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на кубчета и се задушва в маслото до омекване в дълбока тенджера. Към него се прибавят едро нарязаните моркови, бульонът, медът, лимоновият сок и настърганият домат. Оставя се всичко да ври до омекване. Пасира се и леко се охлажда. След което бавно се прибавя сметаната при непрекъснато бъркане. Накрая се добавя предварително свареният ориз и супата се връща на котлона за още няколко минути. Сервира се гореща, поръсена с черен пипер, ядки кашу и зелен лук.
Крем супа от тиквички със сметана и кисело мляко
Необходимите продукти:
- 1 кг. тиквички
- 2 глави лук
- 4 с. л. олио
- 3 л. зеленчуков бульон
- 1 ч. л. черен пипер
- сол
- 150 мл. сметана
- 1 връзка копър
- 200 гр. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Слага се на котлона да ври зеленчуковият бульон в дълбока тенджера. Когато заври, в него се слагат ситно нарязаните лук и тиквички. Супата ври около 20 минути или докато зеленчуците не омекнат напълно. Накрая се добавят олиото, подправките и сметаната. Супата се пасира и се сервира гореща, като се поръсва обилно с пресен копър и всяка порция се полива с две супени лъжици разбито със сол кисело мляко.
Крем супа от гъби с авокадо
Необходимите продукти:
- 1/2 кг. гъби
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 30 гр. масло
- 700 мл. бульон
- 1 авокадо
- 150 мл. сметана
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. червен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се почистват и нарязват на дребни кубчета. Изсипват се в дълбока тенджера и се задушават в маслото до омекване. През това време гъбите се измиват и нарязват на четвъртинки. Добавят се към морковите и лука и задушаването под капак продължава, докато и гъбите омекнат. След това се заливат с горещ пилешки или зеленчуков бульон и се подправят със сол, черен и червен пипер. Щом супата заври, към нея се добавя обеленото и нарязано на кубчета авокадо. Супата се оставя за още няколко минути да поври, след което се премества от котлона и се оставя леко да се охлади. Внимателно и при непрекъснато бъркане към нея се добавя течната готварска сметана. Супата се пасира с помощта на блендер и се сервира гореща, като по желание се поръсва с настърган кашкавал, крутони и пресен магданоз.
Гъбена крем супа с пиле
Необходимите продукти:
- 1/2 кг. гъби печурки
- 300 гр. картофи
- 300 гр. пилешки гърди
- 4 скилидки чесън
- 2 стръка праз лук
- 2 л. вода
- 50 гр. масло
- целина
- естрагон
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се сварява в подсолена вода. Щом е готово, се изважда и накъсва на парчета. Поставя се в тиган и се запържва в малко масло. На мястото на месото се слагат обелените и нарязани картофи, печурки, праз лук и чесън. Сваряват се до пълна готовност и се пасират. Супата се връща на котлона и се доовкусява със сол, пипер, нарязани на ситно естрагон и листа от целина. Добавят се запържените пилешки късове и се сваля от огъня.
Следва продължение...
Източник на информация: част от рецептите са взети от http://bgreceptite.com/ и http://www.1001recepti.com/.