Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Най-добрите и най-лошите летни храни

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Рецепти, Новини, Здравословно хранене, Плодове и зеленчуци, Храни и напитки, Отслабване | Все още няма коментари. | 1465 прегледа на този пост

Лятото е сезонът, в който имаме повече възможност за движение и за хранене с по-лека и качествена храна, но всъщност това може да се окаже и мит. Сезонът на отпуските и пътуването може и да ни предложи редица изкушения, които не само да омаловажат усилията ни в залата или на стадиона, но и да забавят метаболизма ни, след което със сигурност може да последва покачване на килограми, което има не само физическо, но и психическо въздействие – това е сезонът на показване на това как сме се грижили за тялото си цяла година. Затова е важно да знаем кои храни да консумираме, без да ни гризе съвестта, и кои да избягваме.

6 лоши летни храни:

Сладоледен сандвич

Макар и предпочитан от мнозина, двете бисквитки, между които има сладолед, са едно от най-лошите неща за фигурата ни. Масленият вкус на сладолед обикновено се дължи около 60% на наситени мазнини, а сладоледеният сандвич съдържа около 500 ккал. 

Пържено тесто

Изкушенията през лятото растат, тъй като пътуваме повече, имаме повече свободно време и обикновено не се ограничаваме. Пърженото тесто в комбинация със захар и масло за някои хора звучи като едно от най-вкусните неща, но всъщност е калорийна бомба. Пържените храни са опасен източник на транс-мазнини. Транс-мазнините са считани за много вкусни, но всъщност повишават нивата на лошия холестерол, стимулират възпалителните процеси в тялото и дори намаляват настроението.

Хамбургерите и сандвичите не са добра идея за хранене.

Фаст фууд

Така нареченият фаст фууд или джънк фуудхраната, вдъхновена от забързания начин на живот, е вредна през всяка част от годината, но през лятото, когато посещаваме много повече места и нямаме предварително подготвена храна, често посягаме към наденичките, пържените картофи, бургерите. Всички тези храни са опасни по няколко причини: освен че са източник на изключително много калории в малко количество, съдържат много натрий и мазнини.

Сандвичи

Обикновено, когато пътуваме, решаваме, че един сандвич е най-доброто решение, когато става въпрос за храна. Всъщност обаче в сандвичите, които се предлагат в заведенията, има много съставки, които биха ни повлияли лошо: майонеза, месо с неизяснен произход, запържено или панирано месо, стари зеленчуци, сосове (как да си приготвим полезни и вкусни сандвичи, прочетете тук).

Панирана морска храна

Морската храна е много полезна и стойностна за организма, но не и в панирана й форма. През лятото е факт, че е най-доброто време за консумирането й, тъй като можем да я намерим и прясна. Мидите, скаридите и различни видове риба често се предлагат в панирана форма, но е добре да ги избягваме.

Коктейлите не са добра идея за разхлаждане през лятото.

Коктейли

Лятото е сезонът на релакса и често си позволяваме всякакви коктейли и алкохолни напитки още преди да е настъпила нощта. Всъщност коктейлите не са толкова разхлаждаща и лека напитка, колко се счита. Те са много калорични, съдържат голямо количество захар и мазнини. Често калорийното съдържание на коктейлите може да се равни на това на един двоен сандвич.

7 полезни летни храни:

Прясна царевица

Кочанът царевица без мазнини и със съвсем малко сол (вкусна е дори без) е храна, богата на фибри, бедна на калории, съдържа също полезни количества витамин А. Може да се добавя към салати и супи, чудесно междинно ястие е и можем да се възползваме максимално от полезните свойства на тази лека храна.

Диня

Когато сме били цял ден изложени на слънце и сме дехидратирани, богатата на вода диня е способна да възвърне водния баланс в тялото. Полезният плод съдържа 90% вода, също така е източник на имащия раково превантивни свойства антиоксидант ликопен. Изключително освежаваща е през летните дни, а в една чаша се съдържат едва 44 ккал.

Динята е един от най-полезните плодове през лятото.

Пресен студен чай

Забравете за продавания студен чай, който всъщност има малка хранителна стойност и съдържа много захар. Пригответе си домашен такъв, който ще съдържа 0 ккал., антиоксиданти и може да направи много повече за Вас от това просто да отслабнете. Изберете по-приятния за Вас вариант на черен, зелен, бял или чай ройбос (може да се използват дори билковите варианти).  Сварете няколко пакетчета, както приготвяте обикновено чашата си чай сутрин. След това изчакайте малко течността да изстине и изсипете концентрирания чай в голяма стъклена кана. Разредете със студена минерална вода до такова количество, каквото желаете. Добавете няколко резенчета лимон или лайм и няколко листа прясна мента. Така получавате лесно една полезна и разхлаждаща напитка за летните дни.

Плодова салата

Лятото е сезонът на огромно количество плодове. И тъй като според принципите на сезонното хранене (повече прочетете тук) най-добре е да се наслаждаваме на сезонната храна, именно сега е моментът да зарадваме и сетивата, и тялото си със свежа и пъстра плодова салата. Сезонните плодове са източник на много антиоксиданти, витамини и минерали. Важно е да отбележим, че въпреки полезните им свойства плодовете съдържат и много плодова захар, която, разбира се, е по-безвредна от рафинираната, но също трябва да внимаваме с количеството й. За целта можем да си направим разтоварващ ден, в който се консумират само плодове, или да се насладим на лека вечеря от богата плодова салата, последвана от купичка мляко например.

Студени супи

През лятото има тенденция да се консумират много по-малко супи, тъй като традиционно си представяме гореща и пълна с месо купа. Всъщност студените зеленчукови супи са много полезни и при приготвянето им можем да включим различни полезни сезонни зеленчуци. Традиционната испанска супа гаспачо се приготвя със сезонните за лятото домати, краставици и чушки и е източник на много полезни хранителни вещества. Гаспачо е полезна, освежаваща и нискокалорична – в една купичка има едва 88 ккал.

Пилешки шишчета

Тъй като лятото е сезонът на барбекютата и дългите вечери на открито с приятели, важно е да споменем и как да си приготвим полезно барбекю, а не такова, което ще е източник на много мазнини и калории. Изберете месо за пилешко филе без кожа и го направете на шишчета, като добавите зеленчуци като тиквички и чушки между парчетата месо. Овкусете месото с люти подправки, за да не се нуждаете от барбекю сосове, които са източник на много калории. Ако държите на соса, си пригответе здравословното гуакамоле от авокадо, лимонов сок, чесън и копър.

Тиквички

Тиквичката със сигурност е един от най-полезните зеленчуци на лятото. Тя е нискокалорична, съдържа много витамин С и не съдържа мазнини. Може да я приготвяте грилована на скара, печена във фурна, във вариант на пълнени тиквички, кюфтета от тиквички или задушена.

Най-добрите и най-лошите летни храни Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™