Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Растението "чай" – какво не знаем за него и здравословните му ползи?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Растението "чай" – какво не знаем за него и здравословните му ползи?


Въпреки факта, че само запарка от чаени листа (camellia sinensis) може да се счита за истински чай, повечето хора са свикнали да наричат ​​всички други билкови напитки, създадени чрез варене на различни растения с тази дума.

В тази статия сме се постарали да създадем най-пълния "пътеводител" за най-известните класически видове чай.

По света съществуват хиляди сортове чай, а той е една от най-предпочитаните ободряващи напитки. За него има по-малко отрицателни мнения, отколкото за кафето, и все пак знаем толкова малко за това растение, което може да ни донесе толкова много ползи.

Всичките видове чай произлизат от едно и също растение, но се произвеждат по различни технологии и съответно имат уникални вкусови качества, вариращи от сладък през шоколадов до орехов вкус. „Чай” у нас най-често се нарича напитката, съставена от букет от наши традиционни билки, и е съвсем различна от тази, произведена от растението „чай” или camellia sinensis, което произлиза от Китай. Най-ранните сведения за приготвянето на топла напитка от растението датират от преди повече от 4570 години. От тогава отглеждането и пиенето на чай се разпространява по света, а в някои култури като Японската сервирането му се превръща в култ. Прочетете още в статията ни 10 чая за всеки повод и проблем.

Съществуват 6 основни вида чай:

 • Черен
 • Зелен
 • Жълт
 • Бял
 • Пу-ер
 • Оолонг

Черният чай е най-популярен у нас - той е горчив, освежаващ, а специалистите наричат ​​аромата му „смолист“.Те се различават помежду си по степента на ферментация и начина на обработка, но растението винаги е едно и също - споменатата вече Camellia sinensis, която представлява храст или дърво.

Черен чай

Черният чай е най-популярен у нас и в европейската част на света. В Китай е известен като червен - цветът на запарката. Този вид чай се произвежда чрез силна ферментация (окисление). Като правило има тръпчив богат вкус и си остава най-разпространеният чай. Той е горчив, освежаващ, а специалистите наричат ​​аромата му „смолист“. Напитката става червено-кафява.

Зелен чай

Зеленият чай претърпява минимална ферментация. Този вид обработка поддържа нивата на антиоксиданти, витамини и минерали високи. Чаят има златистожълта запарка и лек и тревист вкус. Най-популярен е в Азия.

Зеленият чай запазва всички полезни вещества на пресните чаени листа, затова и е толкова предпочитам сред л'бителите на чай. В процеса на производството му, листата се подлагат на много щадяща обработка - изсушаване и леко изсушаване. Напитката е жълто-зелена, понякога тръпчива. Ароматът е ярък, билков, понякога цитрусов или цветен. Някои сортове зелен чай са много скъпи - до 700 долара за 100 грама.

Японски зелен чай

Японците пият зелен чай, индийците - черен, мароканците - зелен с мента, шведите - черен с плодови добавки, американците - "черен, като в Англия". И всеки чай, независимо от цвета, е богат на витамини, микроелементи и е полезен за здравето.

Белият чай е слабо ферментирал чай, съдържащ връхчета (чаени пъпки) - особено популярен в Китай, той се смята за най-полезен, има светложълт цвят и деликатен аромат.

Бял чай

Слабо ферментирал (почти неферментирал) чай, съдържащ връхчета (чаени пъпки). Особено популярен в Китай, той се смята за най-полезен. Белият чай има светложълт цвят и деликатен аромат.

Белият чай се произвежда от първата реколта, листата се избират от най-младите. Вземете само един или два връхни листа или неразцъфнали пъпки. Те се запарват леко, след което се сушат при нормална температура. Листата остават зелени, а дъното на листа е бяло. Свареният бял чай има флорален билков аромат и бледожълт цвят.

Жълт чай

Слабо ферментирал чай от висококачествени суровини. Степента на окисление е между бяло и зелено. Смята се за много рядко и най-често може да се закупи само в Китай.

Някога жълтият чай е бил достъпен само за китайския императорски двор. До началото на 20-ти век не се изнася извън страната. За да се направи килограм жълт чай, трябва да се съберат няколко хиляди чаени пъпки. Този чай има много мек вкус, но силен аромат. Съдържа около 30% ферментирали (окислени) листа.

Оолонг

Полуферментирал чай, който заема средно място между черния и зеления. Според степента на окисление той се разделя на силно ферментирали (по-близо до черен чай) и ниско ферментирали (по-близо до зелен) сортове. Oolongs дават инфузия от светло жълто до светло кафяво, вкусът е богат и ярък.

Пуер

Постферментирал чай, който „узрява“ след нормална ферментация при естествена (sheng pu-erh) или ускорена (shu pu-erh) ферментация. Окончателната ферментация се осъществява благодарение на специални микроорганизми (aspergillus acidus). Тъмните пуери се превръщат в червено-кафява инфузия, понякога със землист вкус. Светлите пуери дават различна инфузия - от жълто-зелена до светлокафява.

И още две разновидности на чая:

Анчан син чай

Синият чай не отговаря съвсем на името, напитката от него има цвят от медено жълто до тъмно лилаво. Чаените листа са големи и тъмни. Частично ферментирал. Ярък вкус, силен аромат. Богат на витамини, има лечебни свойства.

Червен чай

Червеният чай заема междинна позиция между зеления и черния по отношение на степента на ферментация (окисление). Чаените листа са тъмнокафяви, напитката е оранжево-червена, има пикантен аромат. Съдържанието на ферментирали листа е 50-80%.

Два интересни и непознати вида чай – Пу-ер и матча:

Чаят пу-ер е вид ферментирал зелен чай и се произвежда от едролистните подвидове на растението camellia cinesis в китайската провинция Юнан. Този вид чай е със защитен произход спрямо китайските закони. Пу-ер чаят може да се сравни с качествено вино, тъй като и той като виното става все по-добър с отлежаването си. Обикновено се продава пресован на малки тухлички, а приготвянето му е специален ритуал. Запарва се в дебел глинен съд, който не трябва да е полиран, за да може глината да поеме аромата и маслата на чая. Този вид чай съдържа микроорганизми с пробиотични свойства, които укрепват имунната система и подпомагат храносмилането, заради което е често използван при лечение и диети в източните култури.

Матча е чаят, използван при японските чаени церемонии, и представлява наситенозелен чай на прах. Чаят се произвежда, като в последния етап на отглеждането на листата му те се държат на сянка няколко седмици преди прибирането на реколтата. Така се получава наситено зеленият цвят на матча. След беритбата листата се опушват, за да спре ферментацията им, като по този начин най-добре се запазват хранителните вещества в тях. След това се сушат и стриват на прах.

Чаят от матча има уникални свойства, съдържа повече кофеин от всеки друг вид чай, богат източник е на антиоксиданти и Л-теанин, който има успокояващо действие и подпомага концентрацията. Редовната консумация на матча има редица благотворни въздействия върху организма като детоксикация, подобрява обмяната на веществата, укрепва имунната система и поддържа добри енергийни нива. Традиционно матча се приготвя в специална купичка за него, като за разбъркването се използват бамбукови прибори – лъжица и бъркалка.

Чай от други растения (тизани)

Въпреки че само напитка на базата на чаено листо може да се нарече истински чай, в световната терминология тази дума обединява много напитки, които са създадени чрез варене на билкови съставки в гореща вода. Това могат да бъдат листа, цветя и дори корени. Много тисани са националното богатство на страните, в които са се появили.

Ройбос

Традиционна африканска напитка, която се получава от стъблата, листата и издънките на линейния храст аспалатус. На външен вид листата на това растение приличат на малки игли. Чаената напитка, приготвена на негова основа, не съдържа кофеин и се счита за полезна дори за деца. Има деликатен сладък вкус.

Мате

Етнически чай от Парагвай, той се прави от листата на парагвайския падуб. Много популярен в Южна Америка, има тонизиращ ефект, тъй като съдържа кофеин (матеин). Традиционно се пие от специална купа, направена от сушени кратуни, с метална сламка. Има светложълт цвят и тревист аромат.

Хибискус

Чай, който често се нарича червен заради яркия цвят на запарката. Приготвя се от цветовете на хибискус, не съдържа кофеин, но съдържа много витамин С. Може да се консумира от деца.

Анчан

Тайландски чай от сините цветове на трилистния клитор. Не съдържа кофеин, счита се за здравословна напитка. Придава ярко син екзотичен цвят на запарката.

Ку Цяо

Китайска напитка от татарска елда, наричана още чай от елда. Има косвено отношение към обикновената елда, тъй като се приготвя от семената на друго растение, свързано с обикновената елда. Не съдържа кофеин.

Билкови чайове (билкови чайове)

Зеленият чай претърпява минимална ферментация - този вид обработка поддържа нивата на антиоксиданти, витамини и минерали високи.Повечето от известните ни билкови напитки могат да бъдат класифицирани като билкови чайове - това е чай от лайка, и Иван чай, и инфузия на мащерка или риган. Билковият чай може да включва както един компонент (моно чай), така и няколко (билков чай). Преди няколко десетилетия билковият чай можеше да се купи само в аптека или да си наберете сами и изсушите билките, но днес във всеки хипермаркет има отдел с тези напитки.

Всички билкови чайове от своя страна могат да бъдат разделени на пет основни категории:

 • от съцветия (лайка, липа, лавандула, нар);
 • от листа (мента, маточина, мащерка, малини, касис, ягоди и др.);
 • от корени (джинджифил, куркума, глухарче, женшен, женско биле и др.);
 • от кората (дъб, зърнастец, върба и др.);
 • от семена (копър, анасон, амарант и др.).
 • Плодови и ягодоплодни чайове

Плодовите и ягодовите чайове се приготвят от естествени плодове. Най-често те имат естествена киселинност или сладост, но никога не са приятни. Плодовите чайове са богати на витамини и не съдържат кофеин, което позволява да се пият вечер и да се дават на деца. Могат да се консумират и студени като здравословна алтернатива на газираните напитки. Плодовете могат да се варят както пресни, така и сушени.

Видове чай по форма

Чай на прах

Чаят на прах прилича на оцветено брашно или прах. Този тип чай включва класическа матча, направена от зелен чай, синя матча на базата на clitoria ternata, ходжича (смлян печен зелен чай), розова матча и традиционен черен чай под формата на прах. Напитката трябва да се вари по специален начин - разбиване с бъркалка, капучино или с помощта на блендер.

Насипен чай

Най-често купуваме насипен чай. Съществува под формата на отделни листа или техните части. Такъв чай ​​се продава опакован в запечатани опаковки или може да се купи на тегло. Насипният чай трябва да се вари по класическата инструкция - в чайник / френска преса / гайван, за определено време.

Свързан

Тази форма на чай е изобретена в Китай и е по-скоро декоративен стил. Свързаният чай се приготвя, за да се насладите на красотата на листата и цветята, цъфтящи в гореща вода и да влезете в медитативно съзерцателно състояние. Най-често асоциират зелен или бял чай, като поставят вътре цвете от детелина, хризантема, роза, жасмин и др.

Пресован чай

Пресовият чай представлява твърди брикети или "палачинки", в които листата са пресовани под налягане в специфична твърда форма. За да приготвите такъв чай, първо трябва да отчупите необходимото количество чаени листа от бара. Ако е pu-erh, препоръчително е да използвате специален нож, който помага да се справите с плътни "парчета".

На пакетчета

Тази категория включва пакетчета чай, пирамиди, пръчици и капсули. Такъв чай ​​се е считал за по-малко качествен в миналото, но в наши дни постепенно печели все повече доверие от страна на клиентите благодарение на новите технологии, които се използват за производството му.

Екстракт

Чай в течна форма, готов за пиене веднага след добавяне към водата. Продава се в малки пакетчета-стикове и представлява смес от сироп с растителен екстракт. Обикновено съдържа изкуствени добавки за удължаване на срока на годност.

Лумпи

Рядък вид чай, характерен само за китайския пуер. Това е кръстоска между насипен и пресован чай.

Видове чай по цена

Цената се влияе от много фактори: мястото, където се отглежда чаят (тероар), времето на прибиране на реколтата му (пролетни месеци или по-късно), вида на суровината (пъпки, връхни листа или обикновен), методът на събиране ( ръчно или машинно), времето на експозиция (млади или зрели) . Тук има три основни категории:

Премиум чай

Този тип включва предимно многогодишен отлежал пуер, улонг и бял чай. По-рядко се срещат черно (червено), жълто и зелено. Премиум чайът не е лесно достъпен за масовия потребител, тъй като се произвежда в ограничени количества от скъпи и редки суровини.

Среден клас чай

Качествен чай, достъпен за повечето клиенти. Произвежда се в големи количества от добри, но не уникални суровини.

Чай икономична класа

Обикновено се произвежда от най-евтините суровини, които остават след сортирането на по-скъпите видове чай.

Растението "чай" – какво не знаем за него и здравословните му ползи? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™