Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

9 фитнес заблуди, които трябва да преборим

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Отслабване | Все още няма коментари. | 2691 прегледа на този пост

Съдържание на 9 фитнес заблуди, които трябва да преборим


Дори и да тренираме, трябва да внимаваме за някои подробности, тъй като в противен случай не бихме могли да видим бързи и задоволителни резултати. По-долу може да се запознаете с 9 фитнес мита, които често пречат да видим резултатите от тренировките ни.

Фитнес митовете, за които да забравим:

Потенето е знак за ефективност на тренировката Потенето по време на тренировка не  е знак за ефективна тренировка.

Често асоциираме това колко се потим по време на тренировката с това дали тя е ефективна. Отделянето на голямо количество пот се обуславя най-често от високата температура и консумацията на голямо количество течности. Обилното потене обаче няма отношение към мускулите, кардио капацитета на организма и изгарянето на повече калории. При висока температура в стаята тренировката дори е по-трудна, тъй като тялото трябва да регулира вътрешната си температура.

Повече тренировки – по-бързи резултати

Честите и цялостно натоварващи тренировки са пътят към постигането на добра форма, но всъщност те трябва да са планирани умно, тъй като мускулите имат нужда от почивка, особено когато става въпрос за вдигане на тежести. Претренирането има обратния ефект върху мускулите – те са уморени и не дават желаните резултати, то може да предизвика лесна уморяемост и дори болестни състояния. Основното правило гласи, че след тежки тренировки, трябва да се възстановяваме 2 дни, ако сме начинаещи, а при напредналите и 1 ден би бил достатъчен.

Йога служи за детоксикация

Йога детоксикира органите – това е често твърдение, което сме чували. Всъщност методът подобрява баланса на тялото и ума, гъвкавостта, облекчава болките в ставите и мускулите. В същото време йога облекчава стреса и социалното поведение. За детоксикация обаче е трудно да се говори, тъй като тя се извършва чрез бъбреците и черния дроб, а упражненията на йога не могат да повлияят пряко на органите.

Ще започна тренировки, след като сваля килограми

Много хора се подлагат на изтощителни диети, след които имат намерение да започнат тренировки. Покачването на килограми, когато тренираме активно, може да се случи, но ефектът е заради повишаването на мускулната маса и сила. Това не трябва да ни притеснява, ефектът е обикновено краткотраен, а комбинацията от активни тренировки и правилен хранителен режим безотказно дава резултат по пътя на отслабването.

Мога да преяждам след тежка тренировка

След тренировка не трябва да забравяме хранителния си режим. Освен това да прекаляваме с вредни и нехранителни продукти, като бързи въглехидрати например, не само ще унищожи ползите от тренировката ни, но и няма да позволи на организма да се възстанови. След тежки тренировки имаме нужда от високопротеинови и богати на нутриенти храни (повече за това как да се възстановяваме след тренировка прочетете тук).

Нямам мускулна треска – трябва да тренирам повече

Мускулната треска не е фактор, който определя дали сме тренирали достатъчно и ефективно. Тя обикновено се дължи на неправилно загряване преди тренировката и след това прекалено интензивно натоварване. Мускулната треска може да се дължи още на недостатъчна хидратация и липса на нутриенти, които да подхранват мускулите. Ако претренираме тялото само с идеята да почувстваме мускулна треска, ефектът би бил обратен – контузии и неправилно натоварване. При мускулна треска е добре мускулите да се разтриват с тенис топка, това ги възстановява и облекчава последствията от натоварването. Това от друга страна предотвратява риска от контузии и наранявания.

100 коремни преси на ден за плосък корем

Многото коремни преси ще Ви натоварят, но всъщност няма да изгорят мазнините в тази област. Коремните преси стягат коремните мускули, но мазнините в тази област могат да се стопят най-вече чрез правилно хранене и разнообразни упражнения, а не непременно концентрирането върху коремни преси.

След ваканция скок към стария вид тренировка Коремните преси не са основно упражнение за изгаряне на коремните мазнини.

Ако не сте тренирали определено време, не е полезно и смислено веднага да се хвърляте към рутината, към която сте били привикнали преди почивката. Директният скок към нивото, на което сте били, може да крие риск от контузии, особено когато става въпрос за вдигане на тежести или кардио. След почивка намалете тежестите, които използвате с около 10-20%, а времето за кардио съкратете до 75% от това, на което сте били привикнали. Постепенно увеличавайте и тежестите, и времето за кардио до достигане на фитнес целите Ви.

Фитнес уредите – за предотвратяване на контузии

Ако сте новобранци във фитнеса, уредите могат да са Ви полезни за избягване на контузии. Редица проучвания показват, че контузиите, свързани с вдигане на тежести, са вследствие на свободното им вдигане, тъй като при уредите има ефект на известна стабилизация на тялото. Но при редовни тренировки и свикване с поддържане на правилна стойка на тялото всеки може да се възползва от плюсовете на вдигане на свободни тежести: повишаване на общата издръжливост, функционалната сила, нарастване на мускулната маса за сметка на процента мазнини.

9 фитнес заблуди, които трябва да преборим Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™