Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Тренировка с тежести или кардио тренировка?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Отслабване | Все още няма коментари. | 3213 прегледа на този пост

Съдържание на Тренировка с тежести или кардио тренировка?


Тренировка с тежести или кардио? За редовно спортуващите това е сериозна дилема, тъй като двата вида тренировки са различни в своята същност и съответно предразполагат към различни резултати. За почитателите на единия вид тренировка другият обикновено не е толкова желан. Трябва ли обаче да включваме и кардио тренировка, и тежести, за да бъде резултатът оптимален, и по какво се различават двата режима?

Тренировките с тежести

Тренировките с тежести отдавна са част от режима и при двата пола.

 Тренировките с тежести отдавна са част от режима и при двата пола. Митът, че са подходящи само за мъже, е развенчан. Също така е погрешно мисленето, че тежестите могат да направят женското тяло приличащо на мъжкото. Напротив, включвайки тежести в упражненията си, по-лесно оформяме собствените си мускули. Използвайки тежести се изгарят двойно повече калории дори при малко повторения на сериите упражнения, в сравнение с повече повторения и липса на добавена тежест. Ако включвате тежестите редовно в тренировъчния си план, метаболизмът се забързва и организмът продължава да гори калории дори след като сме приключили с упражненията. Ефект, който не може да се постигне при друг тренировъчен план. При тренировките с тежести също така, както при редовното практикуване на който и да е спорт, се намалява количеството на холестерола в кръвта и нивото на кръвната захар. Основен плюс на този вид тренировка е увеличаване и на костната маса заедно с образуването на мускулна такава.

Кардио тренировки

За сметка на това при кардио тренировките или тези за издръжливост (бягане, скачане, каране на колело) се образува много по-малко мускулна маса, а се изгарят повече мазнини, което ги прави предпочитани в много случаи при отслабване, например. Типичното забавяне на пулса при атлетите се получава чрез тренировки за издръжливост

При тренировките с тежести следва да се включват упражнения за всички основни мускулни групи

За най-голям ефект двата вида тренировки трябва да се комбинират и редуват, особено за хората, които отслабват. Някои основни правила трябва да се спазват, за да постигнем ефекта, който търсим – отслабване или поддържане на добра физическа и здравословна форма:

  • Комбинацията между кардио и тренировка с тежести трябва да е внимателно подбрана, тъй като тренировките за издръжливост потискат изграждането на мускули и съответно на сила. 
  • При тренировките с тежести следва да се включват упражнения за всички основни мускулни групи.
  • Тренирането само на една мускулна група е напълно безсмислено.
  • Основно правило е и с тренировките да не се прекалява. Ако сме направили интензивна цялостна тренировка, включваща кардио и тежести, на следващия ден трябва да почиваме, за да не влияем върху имунната система на тялото. Оптималният вариант са 2-3 тренировки на седмица.

 

 

Тренировка с тежести или кардио тренировка? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™