Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Табата – краткият път към добрата форма

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Отслабване | Все още няма коментари. | 1744 прегледа на този пост

Съдържание на Табата – краткият път към добрата форма


Една от най-честите причини да се отказваме от тренировките е дългото време, което трябва да инвестираме в тях. Често ни спира и времето, което трябва да инвестираме, за да стигнем до залата. Табата е метод, който може да даде отговора как да правим бързи, кратки, супер ефективни тренировки, които могат да се провеждат навсякъде.

Какво трябва да знаем за табата?

История на табата:Табата е интервален метод с ефективни и бързи резултати.

През 1996 година японският доктор Изуми Табата публикува едно изследване, което става основа на метода, завладял света. Докторът работил в тясно сътрудничество с атлети, като изследвал ефекта от кратки интензивни тренировки върху тях. Методът се състои в интензивни интервали от 20 секунди упражнения, 10 секунди почивки и повторение 8 пъти в серия. Резултатите от изследването показват 28% покачване на аеробния потенциал на атлетите, които редовно тренират по метода табата. Основната разлика между интервалната тренировка и табата е по-силното и бързо темпо, както и по-кратките и бързи интервали.

Ползи на метода за отслабване Табата:

Отслабване

Табата е високоефективна аеробна кардио тренировка, при която бързо се изгарят натрупаните мазнини. Редица изследвания показват, че редовното изпълнение на табата помага за намаляване на процента телесни мазнини.

Ефективност

Тъй като оправданието „нямам време“ не работи при табата, ефективността е в общи линии гарантирана, стига да даваме максимума от потенциала си в краткото време на тренировката.

Намалява риска от метаболитен синдром

Метаболитният синдром представлява състояние, в което се наблюдават: стомашни неразположения, високи нива на триглицеридите и кръвната захар, високо кръвно налягане и ниски нива на „добрия“ холестерол. Но високоинтензивните упражнения увеличават аеробния потенциал и по този начин намаляват риска от метаболитен синдром.

Поддържа здрави мускулите

Табата може да се прави и сред природата. Тренировката повишава силно нивата на тестостерона, което всъщност може да предпази мускулите от наранявания и да ги поддържа силни и здрави. В същото време табата работи за свалянето на излишните килограми от натрупаните мазнини, а не от мускули.

Поддържа ни млади

Митохондриевата занижена функция е една от причините за болести като диабет тип 2 и Алцхаймер – това са болести, които най-често се свързват с остаряването на организма. Високоинтензивните упражнения подобряват цялостното състояние на организма, като силно работят за поддържането на млад и здрав организъм.

Какви упражнения включва тренировката?

Обикновено в табата се залага на упражнения, натоварващи цялото тяло, а не такива, които са предназначени за отделна мускулна група. Най-добрите такива упражнения са: лицеви опори, клекове, бърпи, напади, скокове, вариации на планински катерач. Важно е да се отбележи, че поради комплексността на тренировката и интензивността й, тя не е подходяща за начинаещи. Задължително загрявайте преди упражненията и се опитвайте да бъдете максимално концентрирани, за да не позволявате умората да развали стойката Ви и техниката на изпълнение на упражненията.

Табата – краткият път към добрата форма Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™