Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Ползите на ядките кашу

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Веганство и вегетарианство | Все още няма коментари. | 1220 прегледа на този пост

Ядките кашу са изключително полезни, заедно с шам-фъстъците и мангото делят едно семейство родом от Североизточна Бразилия. Имат бъбрековидна форма и могат да се култивират навсякъде, където има тропически климат. Отглеждат се широко в Индия, Шри Ланка, Танзания, Кения, именно в тези държави кашу се използва традиционно и в състава на различни ястия.

Хранителна и здравословна стойност на ядките кашу

Ядките кашу са източник на редица витамини, минерали, протеини и мазнини.

Хранителна стойност на ядките кашу се състои в следните важни компоненти:

Здравословни ползи от кашу:

  • Съдържание на ненаситени мастни киселини – Ядките кашу ни даряват с голямо количество ненаситени здравословни мазнини, чийто прием е ключов за абсорбирането и усвояването на мастноразтворимите витамини А, D, Е, К. Кашу съдържа моно- и полиненаситени мастни киселини, които са много важни за здравето на сърцето и го поддържат във форма. Този вид мазнини намалява нивата на „лошия” холестерол, триглециридните нива и повлияват добре кръвното налягане. Ядките са чудесни за добавка към вегански или вегетариански режим и като добавка към диета.
  • Здрави нерви и мускули – Ядките кашу са добър източник на магнезий, който е изключително полезен за костите, мускулите, тъканите, органите. Минералът магнезий ни помага да поддържаме постоянно кръвно налягане, стабилна имунна система, здрави и устойчиви нерви и поддържа костите здрави.
  • Здрави червени кръвни клетки – Ядките са богати на мед. Това е минерал, който засилва метаболизма на желязо и подпомага формирането на червените кръвни клетки. Минералът поддържа костите здрави и имунната система – здрава. Този минерал е изключително важен за нервната и скелетната система в тялото. Дефицитът на мед може да доведе до остеопороза, сърцебиене и анемия.
  • Здраве за костите и зъбите – Ядките кашу са източник на минерала фосфор, който е важен за здравето на костите и зъбите. Фосфорът също така подпомага синтеза на протеини и абсорбцията на въглехидратите и мазнините в клетките.
  • Превенция от анемия – Ядките кашу са източник на желязо, което е ключов минерал за транспортирането на кислорода в тялото. Дефицит на желязо може да доведе до лесна уморяемост, анемия и податливост на инфекции.
  • Имунна система – Ядките са източник на цинк, който има особено важна роля за поддържането на силна имунна система, устойчива срещу микробни атаки. Минералът е особено важен по време на бременност за осигуряване правилното развитие на плода и също така е важен за подрастващите деца.
  • Кулинарни приложения – ​Ядките кашу могат да обогатят вкуса на различни ястия. Могат да бъдат консумирани печени или сурови, със и без сол. Могат да се добавят към вегетариански и невегетариански ястия и особено към десерти: бисквити, сладолед, сладкиши. По-долу може да се запознаете и с едно много вкусно предложение с кашу.

Сьомга с кашу и кайсиев кускус

Необходими продукти (4 порции):Запечено филе от сьомга с кашу и кайсиев кускус.

  • ½ ч. ч. йогурт
  • 3 глави пресен лук – обелен, почистен и нарязан
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. настърган кориандър
  • куркума
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с. л. екстра-върджин зехтин
  • ¼ ч. ч. нарязани кайсии
  • 1 ч. ч. пълнозърнест кускус
  • 4 порции филе от сьомга (около 200 гр. всяка)
  • 2 с. л. нарязано кашу

Начин на приготвяне:

Смесете в купа: йогурта, половината от лука, лимоновия сок, кориандъра, куркумата, малко сол и пипер.

Загрейте мазнина в тиган при умерена температура. Добавете кайсиите, джинджифила, другата част от лука и малко сол. Гответе до омекване за около 2 минути. Добавете малко вода и добавете кускуса. Увеличете за малко силата на котлона, а след това отстранете и изчакайте водата да бъде абсорбирана.

Запечете филетата от сьомга, овкусени със сол и черен пипер до покафевяване.

Сервирайте с кускуса, полят със соса от йогурт, и филето сьомга, поръсено с кашу.

Ползите на ядките кашу Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™