Природата предлага разнообразие от цветове, вкусове и възможности за поддържане на здравето в добро състояние.
В настоящия материал ще разгледаме омега-3 мастните киселини.Те, както се разбира от името им, са мазнини и имат голямо значение за здравето. Есенциални са, тъй като организмът ни не може сам да задоволява потребността си от тях. Това е причината, поради която трябва да бъдат набавяни чрез храната. Кои са пълноценните им естествени източници, ще разберете по-долу.
Сега да се върнем на омега-3 мастните киселини. Под това наименование се разглеждат:
Както казахме по-горе, омега-3 мазнините са незаменими (есенциални). За краткост ще ги наричаме ЕМК.
Може да обобщим ползите на омега-3 мазнините по следния начин:
Източници на АЛА са лененото масло, орехите, чиа (чия), конопът и рапицата. Може да се каже, че тази киселина е основна суровина, която в комбинация с чернодробните ензими се преработва в EPA и DHA. Недостатък е, че е твърде нестабилна при термична обработка.
Организмът сам може да синтезира малко количество докозахексаенова киселина, ако е налична АЛА. Въпреки това по-потентни са ЕМК, приети директно от източник или чрез хранителна добавка. Натурални източници на ДХК и ЕПК са мазните риби – сьомга, скумрия, херинга, сардини. Разбира се, ако поради някаква причина не консумирате естествените източници, може да си набавите ценните ЕМК под формата на хранителна добавка. Недостигът на АЛА се изразява в забавено развитие при подрастващите, понижен тонус на мускулите, бавна обмяна на веществата, повишени артериално налягане и нива на холестерол в кръвта. Дефицитът на омега-3 ЕМК може да доведе до забавено умствено развитие и нарушени функции на мозъка. Способността за концентрация и запаметяване също страда от липсата на мастните киселини. Страничните ефекти от приема на омега-3 ЕМК са свързани с употребата на високи дози от тях.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: