Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Какво знаем и не знаем за омега-3 мастните киселини?

Търсене в блога
Горещо от Блога
от Ива Динева | Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 673 прегледа на този пост

Източници на омега-3-мастни-киселиниПриродата предлага разнообразие от цветове, вкусове и възможности за поддържане на здравето в добро състояние.

В настоящия материал ще разгледаме омега-3 мастните киселини.Те, както се разбира от името им, са мазнини и имат голямо значение за здравето. Есенциални са, тъй като организмът ни не може сам да задоволява потребността си от тях. Това е причината, поради която трябва да бъдат набавяни чрез храната. Кои са пълноценните им естествени източници, ще разберете по-долу.

Сега да се върнем на омега-3 мастните киселини. Под това наименование се разглеждат:

  •  Алфа-линоленова киселина (АЛА) – суровина за синтез на останалите две мастни киселини;
  •  Ейкозапентаенова киселина (ЕПК);
  •  Докозахексаенова киселина (ДХК) – изгражда 20% от сивото вещество в мозъка и 97% от мазнините в него.

Както казахме по-горе, омега-3 мазнините са незаменими (есенциални). За краткост ще ги наричаме ЕМК.

Може да обобщим ползите на омега-3 мазнините по следния начин:

  •  Вземат участие при структурирането на клетъчните мембрани;
  •  Подобряват имунната съпротива на организма срещу вируси и бактерии;
  •  Подпомагат работата на сърдечно-съдовата  система;
  •  Подобряват транспорта на нервните импулси;
  •  Имат съдоразширяващо действие и така участват в регулирането на повишеното артериално налягане;
  •  Подобряват зрението;
  •  Понижават нивата на триглицериди в кръвта;
  • Забавят кръвосъсирването;
  • Понижава се рискът от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

Източници на АЛА са лененото масло, орехите, чиа (чия), конопът и рапицата. Може да се каже, че тази киселина е основна суровина, която в комбинация с чернодробните ензими се преработва в EPA и DHA. Недостатък е, че е твърде нестабилна при термична обработка.

Организмът сам може да синтезира малко количество докозахексаенова киселина, ако е налична АЛА. Въпреки това по-потентни са ЕМК, приети директно от източник или чрез хранителна добавка. Натурални източници на ДХК и ЕПК са мазните риби – сьомга, скумрия, херинга, сардини. Разбира се, ако поради някаква причина не консумирате естествените източници, може да си набавите ценните ЕМК под формата на хранителна добавка. Недостигът на АЛА се изразява в забавено развитие при подрастващите, понижен тонус на мускулите, бавна обмяна на веществата, повишени артериално налягане и нива на холестерол в кръвта. Дефицитът на омега-3 ЕМК може да доведе до забавено умствено развитие и нарушени функции на мозъка. Способността за концентрация и запаметяване също страда от липсата на мастните киселини. Страничните ефекти от приема на омега-3 ЕМК са свързани с употребата на високи дози от тях.

  • На първо място възниква рискът при нараняване да се забави кръвосъсирването и съответно трудно спиране на кървенето.
  • Следващият негатив при прекомерна употреба на омега-3 мазнините е потискане на естествения отговор на имунната система при „засичане“ на вируси и бактерии.
  • С особено внимание и задължително след консултация с лекар омега-3 трябва да бъдат приемани от хора, страдащи от диабет, сърдечно-съдова недостатъчност и хронични заболявания.
  • Хранителни добавки, съдържащи омега-3 мазнини, не са удачни за прием едновременно с антиоксиданти. Причината е, че взаимно намаляват своята ефективност.
Какво знаем и не знаем за омега-3 мастните киселини? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!