Гранола – богата на полезни омега-3 мазнини

Гранолата е много близка до познатото ни мюсли, но е по-вкусна и полезна.

Много близка като качества до познатото ни мюсли, домашно приготвената гранола може да бъде вкусна и здравословна закуска за Вас и Вашето семейство. Обикновено предлаганата по магазините гранола съдържа високо ниво на захар, вредни мазнини и консерванти. Но приготвeна лично от Вас вкъщи не само ще отговаря на желаните от Вас вкус и качество, но и самата подготовка е лесна и не отнема много време. Рецептата, която Ви предлагаме е примерна – Вие сами можете да проявите креативност и да замените някоя от съставките.

Готовата гранола може да консумирате според собствените си предпочитания – с мляко от животински произход (както кисело, така и прясно) или с растително (соево, кокосово, бадемово, оризово и т.н.). Можете да добавите също и свежи плодове като ягоди, боровинки, къпни, малини и др. Освен като сутрешна закуска, гранолата може да бъде и прекрасен вариант за десерт.

Необходими съставки:

  • 2 ч. ч. цели овесени ядки
  • 1/2 ч. ч. натрошени сурови ядки (по избор – бадеми, лешници, кашу и др.)
  • 1/2 ч. ч. нарязани неподсладен сушени плодове (по избор)
  • 2-3 с. л. кленов сироп или течен пчелен мед (може и комбинация)
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 1/2 ч. л. екстракт от ванилия или бадем
  • щипка финна морска сол

Към готовата гранола можете да добавите свежи плодове по избор.

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 150 градуса. Комбинирайте всички съставки в голяма купа и разбъркайте добре с ръце. Маслото от кокосов орех може да е течно или твърдо в зависимост от температурата на стаята, в която се намирате. Топлината на ръцете Ви ще го стопи в сместа, ако е твърдо. Просто не забравяйте да го смесвате добре с всички останали съставки, така че да не останат бучки неразтопено масло. Разстелете сместа на тънък слой върху хартия за печене и оставете да се пече в продължение на 10 минути, докато получи много лек препечен вид. Оставете да се охлади преди сервиране или съхранение. Готовата гранола може да се съхранява в херметически затворени контейнери на хладно и сухо място, за не повече от две седмици.