След като вече разгледахме изключителните ползи от Средиземноморското хранене, важно е да дадем и няколко примера за типични за този регион на Европа рецепти. Рецептите се състоят предимно от зеленчуци и плодове, овкусени с разнообразни подправки и много зехтин. Времето за приготвянето им е много кратко, тъй като както вече отбелязахме, Средиземноморската кухня се състои предимно от прясна необработена храна.
5 средиземноморски рецепти:
Нудели от тиквички със сос
Необходими продукти за 4-6 порции: 3-4 нарязани големи домата, на които са махнати семките; 1 червена чушка; 1 малка чашка (за кафе) със сушени на слънце домати; 1 ч. л. мед; ¼ ч. ч. екстра върджин зехтин; 2 намачкани скилидки чесън; ¾ ч. л. хималайска сол; щипка пипер Кайен; 2 ч. л. нарязан пресен босилек; 2 ч. л. нарязан пресен риган; 6 средно големи тиквички.
Начин на приготвяне: Всички продукти, освен зехтина и тиквичките, се използват за приготвянето на соса (или пюрето). Оставете и част от подправките за овкусяване на самите тиквички. За целта поставете всички продукти в блендер и по този начин пригответе соса. За приготвянето на нуделите от тиквички Ви е нужна такъв тип приставка за ренде. Овкусете получените нудели със сол и малко подправки и поднесете с приготвения сос веднага.
Хумус
Хумусът гарнира чудесно различни зеленчуци, както и месо, освен това е много полезен, тъй като е източник на фибри.
Необходими продукти за 10-12 порции: 2 чаши сварен нахут (или 2 консерви); ¼ ч. ч. сурови сусамови семена; 1 ч. л. зехтин; ¼ ч. ч. лимонов сок; 1 намачкана скилидка чесън; хималайска сол; 1 щипка кимион.
Начин на приготвяне: В блендер смелете до гладка смес нахута, като добавите вода до подходяща консистенция. След това добавете всички останали продукти и смелете отново. Хумусът може да съхранявате през цялата седмица в хладилник.
Артишок с козе сирене
Артишокът е често използван зеленчук в Средиземноморската кухня. Той е източник на много антиоксиданти, което означава, че се бори с вредното въздействие на свободните радикали. Богат е още на фибри, което го прави полезен при отслабване и при регулиране на нивата на холестерола.
Необходими продукти за 2-3 порции: 1 консерва артишок; 50-70 гр. козе сирене; 2 ч. л. зехтин; 2 ч. л. лимонов сок; 1 скилидка чесън – намачкана; пармезан за поръсване; малко нарязан пресен лук; подправки: босилек, хималайска сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Рецептата отново е изключително лесна. В блендер смелете артишока от консерва, след това добавете всички съставки без пармезана и смелете отново. Поръсете с пармезана и поднесете като разядка с препечен хляб или като гарнитура към месо.
Телешки кюфтенца
Необходими продукти: около 1.5 кайма от телешко месо; 2 яйца; ¼ ч. ч. бадемово брашно; ¼ глава от лук – нарязана; подправки: хималайска сол, черен пипер, куркума
Начин на приготвяне: Смесете всички съставки в хомогенна смес. Смесвайте, докато се убедите, че подправките са добре разпределени. След това оформете малки кръгли кюфтенца и печете на 350º (предварително загрята фурна) за около 20 минути. Поднесете със зеленчуци.
Зеленчуци с телешки стек
Необходими продукти: 1 ч. л. мед; 1 ч. л. кокосово масло; 1 ч. л. настърган пресен джинджифил; 1 ч. л. намачкан чесън; около 400 гр. телешки стек, нарязан на средно големи кубчета; една глава броколи; 1 червена чушка; 4-5 гъби
Начин на приготвяне: Загрейте кокосовото масло в тиган и добавете всички съставки. Запържете за 8-10 минути, като постоянно разбърквате. При сервиране може да поръсите с пармезан.