Какво представлява Артишокът?

Артишокът е голямо бодливо растение, което произхожда от Средиземноморието. Дивият артишок вирее в Европа, най-вече в южните части. Има бели месести чашки. Може да достигне около 1 метър височина. Богат е на биоактивни вещества. От листата му може да се извлече екстракт, който да се използва за направата на лекарства.

Артишокът помага за прочиства на черния дроб и жлъчката от токсините

Артишокът се е използвал като хранителна добавка още преди години от римляните и гърците като профилактично средство при някои заболявания.

Какви ползи се наблюдават от приема на Артишок?

Има полезно действие върху черния дроб и жлъчката, помага при атеросклероза и подагра. Артишок може да се приема като профилактично средство при хепатит, алергии и екземи. Има много добро антисклеротично свойство и е полезен при артрит.

Други полезни действия на артишока са, че може да помогне при диабет, целулит. Екстрактът помага за прочистване на черния дроб от токсините, натрупаните шлаки, тежки метали и соли. При продължителен прием може да регулира триглицеридите и холестерола в кръвта. Листата на артишока може да се използват при жълтеница, атеросклероза, камъни в жлъчката.

Още ползи от Артишок:

  • Може да намали кръвната захар
  • Подобрява храносмилането
  • Помага при главоболие и мигрена
  • Подобрява апетита

Ястията, приготвени с артишок, са изключително полезни за хора, който са със завишена киселинност на жлъчния сок. Това е така, тъй като артишок има богато съдържание на натрий и калий, които имат алкално действие. Но ако имате гастрит с намалена киселинност и ниско кръвно налягане, артишокът не е полезен.

Видове Артишок:

Артишок съдържа много витамини и минерали, който подсилват организма и подобрява храносмилането

Срещат се няколко вида артишок, като някои от тях са:

  • Йерусалимски артишок – има кафяво-червеникав до бежов цвят. Има специфичен вкус на ядка.
  • Китайски артишок - отглежда се в Европа и в Далечния Изток. Необходимо е да се бланшира, преди да бъде изчистен.
  • Френски артишок – наречен още "гулия“, идва от Северна Африка. Отглежда се още и в Америка и Европа. Ядливата част на този вид артишок е пъпката.

Какво съдържа растението Артишок?

В съдържанието на това уникално растение се откриват много микроелементи и баластни вещества, като някои от тях са магнезий, желязо, калций, фосфор, калий и други. Съдържа още много витамини като витамин С, витамин В1, A, В2. Артишокът е богат още на мазнини, ниацин, въглехидрати и белтъчини. Цинадринът в състава на артишока е много силен антиоксидант, който се бори със свободните радикали в организма.

Един среден артишок, сварен или задушен, съдържа:

  • 114 гр. натрий
  • 6.5 гр. фибри
  • 60 калории
  • 4.2 гр. протеини
  • < от 1мг. мазнини
  • 13.4 гр. въглехидрати

Артишокът може да регулира теглото, като изгаря мазнините.Може ли да отслабнем с Артишок?

Артишокът е изключителен диетичен продукт. Има много малко калории и е богат на фибри. Когато се приема, много засища и не чувствате глад. Цианинът в артишока му придава един горчив вкус, който помага за разграждане на мазнините и стимулира отделянето на жлъчния сок. Преди да приемате артишок, не трябва да го подлагате на прекалена термична обработка, защото се губи полезната съставка цианин.

Има много благоприятно действие върху организма, тъй като има способността да активира дейността на червата и редуцира появата на запек. Това от своя страна му дава предимства за профилактика при хора, който страдат от наднормено тегло.