Защо обядът е ключово хранене?

Ако искаме да се храним здравословно или да свалим някое и друго излишно килце (особено при идващата пролет), трябва да знаем, че обядът е най-важното хранене за деня. Когато искаме да отслабваме обаче, в никакъв случай не трябва да гладуваме. Гладът забавя метаболизма, а лишаващите диети обикновено водят до бързи резултати, но след това бързо резултатите се губят.

При режим не трябва да пропускаме закуската, трябва да се храним най-много на обяд и да вечеряме с най-леката храна. Често по обяд обаче сме най-стресирани. В средата на работния ден сред всички задачки, които трябва да свършим, сред стреса и напрежението често посягаме към вредни и висококалорични храни, които "набързо" да ни заситят. Такъв обяд проваля усилията ни, но можем лесно да се справим с проблема, като си приготвим храна от предишния ден. Това улеснява избора ни и ни прави по-щастливи, хранейки се с домашна собственоръчно приготвена храна. Обикновено всички имаме предпочитания, които в заведенията не могат да се задоволят. Затова и да приготвим храната си вкъщи сами понякога е най-добрата и здравословна алтернатива. При приготвянето на рецептите е важно да спазвате броя на порциите и количествата продукти.

6 примерни рецепти за нискокалоричен обяд:

Пикантни свински руладини с гъби (2 порции)

Необходими продукти:Диетични свински руладини със запържени гъби.

  • 2 свински руладини или 2 тънки шницела (по 150 гр.)
  • Сол и черен пипер
  • 2-3 ч. л. горчица
  • 2 парчета диетична шунка (без мазнини)
  • 400 гр. култивирани печурки
  • 1 глава лук
  • 1 глава маруля (не много голяма)
  • 3 с. л. растителна мазнина
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • Щипка захар

Начин на приготвяне:

Начукайте избраното месо (руладини или шницели) и го подправете от двете страни със сол и черен пипер. Намажете с по 1 ч. л. горчица и покрийте с по 1 тънко парче шунка, навийте на руло и фиксирайте с клечки за зъби или конец. След това почистете гъбите и ги нарежете на ивици, а лука на ситно. Почистете и нарежете марулята. Сгорещете в малка тенджера 1 с. л. зехтин и запържете месото от всички страни, разредете с 50 мл. вода и оставете 20 минути, за да се задуши. Междувременно сгорещете в друга тенджера мазнината и запържете в нея лука. Добавете и запържете гъбите, залейте ги със заквасената сметана и ги подправете със сол и черен пипер. Пригответе дресинг от зехтин, балсамов оцет, сол, черен пипер и останалата горчица и подправете с него салатата. Ястието се сервира/консумира, като се смесят гъбите и месото заедно с овкусената маруля.

Телешки специалитети

Телешко със зеленчуци (2 порции)

Необходими продукти:Телешки шол задушен със зеленчуци.
  • 300 гр. телешки шол
  • 1 голяма глава лук
  • 4 чушки (може да са различни цветове)
  • 2 с. л. растително масло
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 300 гр. домати
  • 2 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:

Измийте месото и го нарежете на тънки ивици. Обелете лука и го нарежете на кубчета. Почистете чушките и също ги нарежете на кубчета. Сгорещете мазнина в тенджера и запържете месото от всички страни, добавете чушките и овкусете с подправките. Захлупете с капака на тенджерата и оставете да се задушава за около 15 минути. Попарете леко доматите и ги обелете. Нарежете ги на едро и ги добавете към месото само за 4-5 минути. Свалете от котлона, разбийте сметаната, добавете я към ястието.

Телешки стек с тиквички (2 порции)

Необходими продукти:телешки стек със запържени тиквички.
  • 2 телешки стека от бут
  • Сол и черен пипер
  • 4 листа салвия
  • 4 парчета шунка слайс
  • 800 гр. тиквички
  • 2 с. л. зехтин
  • 20 гр. натрошени бадеми
Начин на приготвяне:

Разполовете стековете напречно, подсушете ги с кухненска хартия и ги овкусете със сол и черен пипер. Покрийте всеки стек с листо салвия, увийте в парчето шунка и фиксирайте с клечки за зъби. Почистете тиквичките и ги нарежете на кръгчета с ширина около 1 см. Изпържете ги на порции до зачервяване в зехтин (подходящ за готвене), подправете ги със сол и черен пипер (чесънът овкусява много добре, но не е подходящ за обяд навън). Сгорещете още зехтин и запържете стековете телешко около 2-3 минути от всяка страна. Поднесете тиквичките, поръсени с натрошените лешници, заедно с приготвените стекове.

Рибни предложения

Херинга със салата от боб (2 порции)

Херингата се нарежда сред най-полезните риби, заедно със сьомгата. Мазна е, но съдържа полезните Омега-3 мастни киселини.

Необходими продукти:
  • 200 гр. едър салатен боб
  • Чубрица
  • ½ връзка пресен лук
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • Черен пипер
  • 2 филета от херинга (от консерва)
Начин на приготвяне:

Измийте боба, почистете го и го сварете заедно с чубрицата, а след това го овкусете и отцедете. Ако искате да спестите време, може да използвате и готов боб от консерва. Загрейте зехтина в тиган и запържете в него нарязания лук. Разредете с 100 мл. вода, подправете с оцет, сол, черен пипер. Оставете сместа да заври и добавете отцедения и предварително сварен боб. Сервирайте с парчетата херинга.

Зеленчуци със сьомга и сос от авокадо

Необходими продукти (2 порции)Филе от сьомга с пресни зеленчуци и сос от авокадо.
  • ½ авокадо
  • 75 гр. нискомаслено кисело мляко (до 1,5 %)
  • 1 с. л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер
  • 1 щипка захар
  • 300 гр. чушки
  • 150 гр. моркови
  • 1 краставица
  • 200 гр. пушено филе от сьомга
Начин на приготвяне:

Приготвяне на соса: Разполовете авокадото, махнете костилката и извадете месестата част с лъжица. Пасирайте я заедно с киселото мляко и лимоновия сок. Овкусете соса със сол, черен пипер, захар. Нарежете всички зеленчуци на ивици, овкусете ги със соса и ги поднесете с парчетата сьомга.

Пилешко изкушение

Пилешки гърди със зелена салата

Необходими продукти (2 порции):Нискокалорична зелена салата с пилешки гърди на тиган.
  • 2 пилешки филета (по 150 гр.)
  • Сол и черен пипер
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 4 листа салвия
  • Щипка захар
  • 200 гр. смесена зелена салата, в която да присъства рукола
  • 2 домата
  • 1 краставица
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 1 ч. л. горчица
Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете месото и го поръсете със сол и черен пипер. Сгорещете зехтина и изпържете месото от двете страни. Разредете с 2-3 с. л. вода и с лимоновия сок. Добавете листата от салвия и задушете всичко под капак за 10 мин. Пригответе салатата, като измиете зелените листа и ги накъсате, отстранявайки стеблата. Нарежете доматите на резени, а краставицата на кубчета. Пригответе дресинг от зехтин, оцет, сол, черен пипер, горчица. Овкусете с него салатата и сервирайте с пилешкото месо.