Нека да започнем с няколко основни факта за елдата:
Елдата съдържа всичките девет основни аминокиселини, които са изграждащите блокове на протеина в човешкото тяло. Тя е богата и на фибри, антиоксиданти и магнезий. Различни проучвания разкриха, че яденето на елда редовно може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, да съдейства за регулирането на кръвната захар и да намали риска от рак на дебелото черво. Елдата е богата и на въглехидрати и следователно е добър източник на енергия.
Ето 10 най-добри рецепти с елда, които сме сигурни, че ще започнете да приготвяте често:
Хлябът с елда е здравословен, а на вкус почти наподобява торта. Той се приготвя с каша от елда или печена елда заедно с мътеница, сметана и ядки.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
В купа с вряща вода накиснете елдата за 15 минути. Загрейте фурната. Смесете всички сухи съставки: брашно от елда, универсално безглутеново брашно, бакпулвер, сода за хляб, ксантанова гума и сол. Разбийте яйцата, сметаната и маслото до гладка текстура. Добавете кашата и орехите към яйчената смес.
Добавете и сухите съставки към направената смес. Тестото се пече за около 50 минути.
Елда палачинките са вкусни и много лесни за приготвяне. Гарнирайте ги с малко мед и пресни плодове и ще се превърнат в любима рецепта за цялото Ви семейство.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, прясното мляко и киселото мляко до гладка смес. В друга купа пресейте брашното от елда, оризовото брашно и царевичното брашно, бакпулвера, захарта и солта. Добавете млечната смес към брашното и разбъркайте леко. След това добавете маслото. В предварително загрят тиган пригответе палачинките – гответе ги на ниска до средна температура, докато палачинката придобие леко златист цвят от долната страна. Обърнете я и гответе за още една минута, докато палачинката стане напълно готова. Сервирайте палачинките горещи с мармалад или мед и пресни плодове.
Това традиционно руско ястие се приготвя с елда, а се гарнира със сметана и пушена сьомга и копър.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото. Добавете захар и мая и я оставете да се активира за 5 минути. Междувременно пресейте брашното и солта. След като започне да се образува пяна в млечната смес, добавете брашното и разбъркайте добре. Добавете и разтопеното масло към сместа и покрийте купата с кърпа.
Оставете тестото да втаса на стайна температура в продължение на 2-3 часа. Можете също така да съхранявате тестото в хладилника за една нощ и да я извадите да престои на стайна температура сутринта за около 1 час преди приготвяне. След като тестото стане двойно по размер, го разбъркайте малко. Разделете яйцата и добавете жълтъците към сместа и отново разбъркайте. Разбийте белтъците в отделна купа, докато станат твърди, след това внимателно ги прибавете към тестото. Загрейте незалепващ тиган и намажете повърхността с малко масло. Всяка страна на палачинката се готви около 2-3 минути до златисто кафяво. Сервирайте незабавно със заквасена сметана, пушена сьомга и копър.
Японски нудли с елда са освен неустоимо вкусни, лесни за приготвяне. Можете да добавите към тях сос териаки, зеленчуци като гъби и моркови, както и карамелизирани свински ивици, за да пригодите рецептата по свой вкус.
Необходими съставки:
За нудлите:
За пържене:
Начин на приготвяне:
Пресейте заедно брашното от елда, пшеничното брашно и солта в голяма купа. Изсипете водата малко по малко и започнете да разтривате брашното с пръсти. Омесете добре, ако се изсуши, добавете малко вода и отново месете. Завийте сместа с влажна кухненска кърпа и я оставете в хладилника за 30 минути. Извадете я и размесете отново. Разделете се на 4 топки и потопете всяка топка в царевично брашно или нишесте. С помощта на точилка разточете тестото. Използвайки голям нож, внимателно направете тънки ленти. В голяма тенджера с вода сгответе нудлите. Междувременно загрейте маслото в дълбок тиган и добавете лука, който се готви за 3-4 минути, докато омекне. Добавете гъбите и морковите и разбъркайте добре. Добавете нудлите и сос териаки и разбъркайте отново. Оставете ястието да се готви за 2 минути. Подправете със сол на вкус и сервирайте незабавно.
Следващата рецепта, която Ви предлагаме е за хрупкави палачинки, пълнени с вкусна картофена смес.
Необходими съставки:
За палачинките:
За картофената плънка:
Начин на приготвяне:
За картофената плънка:
В загрят тиган разтрошете картофите, добавете останалите съставки и разбъркайте. Картофената смес трябва да е готова след около няколко минути, когато придобие светлокафяв цвят.
За палачинките:
В купа разбъркайте колоказията с брашното и солта. Добавете малко вода и разбъркайте добре. Добавете лют червен пипер, джинджифил и зелени люти чушки и разбъркайте отново. Добавете вода и разбъркайте в една посока, докато тестото се превърне в гладка течаща консистенция. Загрейте един плосък тиган, разтопете малко масло върху него, излейте един черпак от тестото и го разстелете. Гответе по няколко минути всяка страна на палачинката. Напълнете палачинките с картофена плънка и ги сервирайте топли.
Експериментирайте с приготвянето на традиционната за Близкия изток салата табуле като и добавите елда.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Сгответе елдата в 500 мл вряща вода. След като я сварите, изплакнете добре със студена вода и прецедете. Добавете магданоз, мента, червен лук, краставици, домати към елдата в голяма салатена купа. Междувременно смесете лимоновия сок, зехтина, кимиона и ябълката с пасатор и разбийте до гладка текстура. Подправете със сол и черен пипер. Смесете всичко добре и сервирайте.
Покажете своите кулинарни умения при пърженето с приготвянето на тези лесни за правене, а и много вкусни хрупкави кюфтенца с ароматна панировка от елда и кимион.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и нарежете картофите на малки кубчета. Добавете останалите съставки към картофите и ги разбъркайте добре. Добавете малко и продължете да разбърквате, докато получите плътно тесто. Загрейте маслото в дълбок тиган за пържене. Междувременно оформете кюфтенца от тестото и ги оваляйте в брашното от елда, смесено с кимиона. Пържете всяко кюфтенце до златисто. Изцедете излишното масло с помощта на салфетка. Поднесете с кисело мляко.
Една от най-приготвяните закуски в Индия са безглутеновите палачинки с елда. Направете ги с помощта на съставки като брашно от елда, картофи и подправки.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Омесете тестото за палачинките като смесите всички съставки. Направете плоски кръгове в предварително загрятото масло и пържете до готовност. Направете ролца от готовите палачинки и сервирайте веднага.
Вегетарианските кюфтета с елда, подправени с джинджифил, кориандър, зелени люти чушки и кардамон, са вкусна алтернатива на месните изкушения.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Смесете бананите, джинджифила и елдата. Панирайте докато бананите се приготвят и оставете получената смес да се охлади. Когато се охлади, направете каша, като пасирате бананите. Добавете останалите съставки и разбъркайте добре, за да приготвите тестото. Оформете кюфтета и запържете на средна температура до покафеняване от двете страни.
Кой може да откаже парче шоколадово брауни? Последната рецепта от списъка ни е точно такава – шоколадов десерт с брашно от елда, орехи и какаови зърна.
Необходими съставки:
Начин на приготвяне:
Предварително загрявайте фурната. Намажете една тава за печене с малко масло, поставете хартия за печене на дъното и я оставете настрана. Разтопете шоколада и маслото в купа, като използвате микровълнова фурна или на водна баня. В друга смесителна купа разбийте яйцата, докато станат пухкави. Добавете захарта и разбъркайте добре. Добавете сместа от шоколад и масло и отново разбъркайте добре. Пресейте заедно какаото на прах, брашното от елда и бакпулвера. Добавете орехите и какаовите зърна, както и пшеничното брашно. Изсипете шоколадовото тесто в тавата за печене и печете във фурната в продължение на 20 минути при 150 градуса. След като извадите браунито от фурната, охладете и нарежете на квадратчета.
Коя е Вашата любима рецепта с елда?
Коментари (2)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: