Черният кимион е съвсем не нов продукт. За неговото чудесно влияние върху организма и за лечебните му свойства се е знаело още преди много векове. Но именно днес тези семки са в пика на своята популярност. Дойде моментът, в който хората са уморени от лекарства, насочили са се към природното богатство и са си спомнили за кимиона. Нека разберем дали наистина е толкова полезен или всичко е преувеличено.
Зашеметяващата си популярност черният кимион дължи на своя състав. В него се съдържат вещества, които не само помагат да се поддържа жизнената способност на тялото, но и подобряват работата на отслабените, болните, увредените органи и системи. Семките притежават бактерицидни, противовъзпалителни, противогъбични и спазмолитични свойства. Може смело да се използват с лечебни и профилактични цели.
Неповторимите свойства на черния кимион дават възможност да се използва за профилактика на заболявания на венците, кожни проблеми, срещу косопад и пърхот. Този продукт не се използва само в медицината, но и в козметиката. На основата на семената са създадени много лечебни средства, които дават положителни резултати. Много от тях може да се приготвят и вкъщи.
Продуктът има забележителни имуномодулиращи свойства, много активни вещества в състава му са прекрасна профилактика на различни болести. При регулярната употреба на черен кимион може да забравите за простудите, високото кръвно, ставните болки, влошеното зрение и слух, както и други проблеми.
Рецепта за имуномодулиращо средство
Курсът на прием на това средство няма никакви ограничения, може да се използва ежедневно до края на живота Ви. При непоносимост на мед може да се замени с лимонов или друг сок, или някой сироп.
Състав:
Черен кимион – 1 ч. л.
Мед – 1 ч. л.
Начин на приготвяне:
Целите семена се смесват с меда, консумира се бавно сутрин, на гладно, час преди хранене, като старателно се дъвче сместа. Може да се пие вода или неподсладен билков чай. При проблеми със зъбите може да се стрие в саханче, но не и в кафемашина или други метални предмети. Ако има наличие на стомашни болести, сместа трябва да се приема по време или след прием на храна.
Уникалните полезни свойства на кимиона може да се използват в борбата с излишните килограми. Продуктът ще подари на организма витамини, минерални и други необходими вещества, но това не е всичко. Семената ефективно потискат апетита към сладкото. След употребата им губите желание да изядете нещо вредно и забранено. Също така ускоряват липолизата и метаболизма. Важно свойство на черния кимион е неутрализацията, извеждането на продуктите на разпада на мазнините. Организмът се пречиства по естествен път.
Как да го използваме за отслабване?
Който и от тези способи да изберете, трябва да се храните умерено. Ако злоупотребявате с мазната и висококалорична храна, ще е трудно да постигнете добри резултати.
Черният кимион е ефективен при кашлица, бронхити и астма, семената имат муколитично действие, способстват отхождането на секрета, подобряват състоянието и ускоряват оздравяването. Отварите може да се използват за жабуркане и промиване на сливиците.
Как да го използваме при кашлица?
Допълнително е хубаво да се прави масаж на гръдния кош или компреси с натурално масло от кимион.
Семената могат да се използват и за лечение на косата и скалпа. Те се справят добре с пърхота, ускоряват растежа на косите и помагат да се предотврати цъфтенето. Но най-често се използва в борбата с оплешивяването и косопада. Активните вещества в състава на семките добре укрепват луковиците, подхранват кожата на главата и нормализират мастния обмен.
Как да използваме кимиона за коса?
В черния тамин се съдържат монотерпенови феноли, цинеол, туйон, танини, сапонини. Всички тези вещества имат противоглистно действие. За разлика от аптечните препарати, те не вредят на организма, може да се дават даже и на деца. Ако го сравняваме с другите народни средства, то по ефективност кимионът отстъпва само на някои видове пипер.
Рецепта срещу паразити:
Лечебният курс е 7 дни и е желателно да се провежда на всеки 3 месеца.
Състав: семена на копър – 0.5 ч. л.
Черен кимион – 0.5 ч. л.
Вода – 120 мл
Начин на приготвяне:
Двата вида семена се мелят на прах или се стриват добре. Копърът може да се набави от обикновен магазин или аптека. Добавя се лъжица вода и се прави каша. Яде се сутрин на празен стомах, като се консумира с останалата вода. Един час след това не се яде и пие нищо.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: