Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Превенция на затлъстяването в детска възраст

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Превенция на затлъстяването в детска възраст


Как да избегнем проблема със затлъстяването при деца?

За съжаление, световната статистика сочи, че внушителен брой деца са с наднормено тегло или затлъстяване и този брой продължава да нараства. Децата имат по-малко здравословни и медицински проблеми, свързани с теглото, отколкото възрастните, но подрастващите с наднормено тегло са изложени на висок риск да станат юноши и възрастни с проблемно тегло, което ги излага на риск от развитие на хронични заболявания като сърдечни проблеми и диабет. Социалното измерение на проблема също не е за пренебрегване, тъй като младежите със свръх тегло са по-склонни към депресивни състояния, тъга и ниско самочувствие.

Какво причинява затлъстяването при деца?

За съжаление, световната статистика сочи, че внушителен брой деца са с наднормено тегло или затлъстяване и този брой продължава да нараства. Децата страдат от наднормено тегло и затлъстяване поради различни причини. Най-честите са генетичните фактори, липсата на физическа активност, нездравословните хранителни навици или комбинация от всички изброени причинители. Само в редки случаи се получава наднормено тегло, причинено от медицинско заболяване като например хормонален проблем. 

Общото ниво на активност при детето, както и неговият хранителен режим, играят важна роля при определянето на теглото на детето. Днес много деца прекарват твърде дълго време неактивни. Например средно детето прекарва приблизително четири часа всеки ден, гледайки телевизия. Тъй като компютрите и видеоигрите стават все по-популярни, броят на часовете на неактивност прогресивно се увеличава.

Какви заболявания грозят децата с наднормено тегло?

Затлъстелите деца са изложени на риск от редица заболявания, включително:

Как да разбера дали детето ми е с наднормено тегло?

Най-добрият начин да определите дали Вашето дете е с наднормено тегло е да се консултирате с компетентно лице – лекар или диетолог. При определянето дали детето страда от затлъстяване,лекарят ще вземе предвид и възрастта и структурата на Вашето дете.

Как мога да помогна на детето, в случай че страда от наднормено тегло?

Най-добрият начин да определите дали вашето дете е с наднормено тегло, е да се консултирате с компетентно лице - лекар или диетолог.Ако се установи, че детето Ви е с наднормено тегло, е много важно да му окажете подкрепа. Детските чувства и себеусещане често се основават на чувствата на родителите. Първата крачка към решаване на проблема е да намерите правилния подход, да разговаряте с детето и да му позволите спокойно да сподели притесненията си с Вас.

Не се препоръчва родителите да подлагат децата на драстична диета заради теглото. Вместо това трябва да се съсредоточат върху постепенното увеличаване на физическата активност на семейството и промяна в семейните хранителни навици. Чрез включването на цялото семейство всички се учат на здравословни навици и детето с наднормено тегло няма да се чувства пренебрегнато и само в трудното начинание.

Как мога да изградя на семейството си здравословни навици?

Има много начини за изграждане на здравословни навици за цялото семейство, но увеличаването на физическата активност е от особено значение. Някои Децата с наднормено тегло могат да се чувстват неудобно да участват в определени дейности. трикове за постигане на тази цел включват:

 • Покажете на децата си, че физическата активност носи забавление – така те ще са по-склонни да бъдат активни и да останат активни до края на живота си.
 • Планирайте семейни дейности като ходене пеша, колоездене или плуване.
 • Бъдете чувствителни към нуждите на детето си. Децата с наднормено тегло могат да се чувстват неудобно да участват в определени дейности. Важно е да помогнете на детето да открие физически дейности, които му харесват и които не са неудобни или твърде трудни за него.
 • Направете усилие да намалите времето, което Вие и Вашето семейство прекарвате в заседнали дейности като гледане на телевизия или видео игри.
 • Нека цялото семейство да следва здравословна диета.
 • Предложете на децата си хранителни ястия и леки закуски с подходящ брой калории. Можете да им помогнете да развият навици за здравословно хранене, като правят любимите си ястия по-здравословни и намалят богатите на калории изкушения.
 • Осигурете изобилие от зеленчуци, плодове и здравословни зърнени продукти като алтернативна закусчица между храненията.
 • Включете нискомаслено или обезмаслено мляко и млечни продукти.
 • Изберете месо без мазнини, птици, риба, леща и боб за протеини.
 • Сервирайте разумни порции.
 • Насърчавайте членовете на семейството си да пият много вода.
 • Ограничете газираните напитки, захарта и наситените мазнини.

Информирайте децата си за ползите от физическата активност

Помогнете на децата си да разберат ползите от това, че са физически активни. Научете ги, че физическата активност има големи ползи за здравето като:

 • Укрепване на костите;
 • Намаляване на кръвното налягане;
 • Намаляване на стреса и безпокойството;
 • Повишаване на самочувствието.

Започнете да добавяте физическа активност към собственото си ежедневие и насърчавайте детето си да се присъедини към вас. Помогнете на децата да останат активни. Децата и тийнейджърите трябва да участват в поне 60 минути физическа активност с умерена интензивност през повечето дни от седмицата, дори всеки ден, ако това е възможно. Можете да им дадете пример! Започнете да добавяте физическа активност към собственото си ежедневие и насърчавайте детето си да се присъедини към Вас. Някои примери за умерена физическа активност включват:

 • Бързо ходене;
 • Скачане на въже;
 • Игра на футбол;
 • Плуване;
 • Танци.

Откажете се от заседналия начин на живот и нездравословните хранителни навици. По този начин не просто ще помогнете на децата си да са здрави, но и ще скрепите семейната връзка – а именно това е желанието на всеки родител, нали?

Превенция на затлъстяването в детска възраст Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (1)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™