На всички ни е ясно, че имунната система до голяма степен зависи от храната, която приемаме. При нисък имунитет трябва да се придържаме към диета, която помага за укрепването му, вследствие на което се намалява рискът от появата на различни болести.

Слабият имунитет е свързан с често боледуване от вируси, гъбички и други болестиХранене за подсилване на имунитета: същност и особености

Към симптомите на отслабен имунитет се отнасят такива проблеми като чести вирусни и респираторни заболявания, дълго продължаващи и тежки ОВИ, гнойни увреждания по кожата, увеличени лимфни възли, гъбички и чести рецидиви на болести на дихателните пътища, пикочно-половата система и носната кухина. Една от основните причини за такова явление е неправилното хранене, но диетата за повишаването на имунитета е способна значително да го укрепи не по-зле от медикаментите и хранителните добавки.

Основният принцип на храненето за подсилването на имунитета е балансираното хранене, тъй като белтъчините, мазнините и въглехидратите имат значение за организма на човека в еднаква степен. Освен това в много процеси участват липидите, които могат да се получат само от храната, тъй като често те се произвеждат от тялото ни в недостатъчно количество.

Правилното хранене за подобряването на имунитета подпомага подобряването на синтеза на имуноглобулин, което от своя страна повишава неговата съпротива към различни инфекции. Също така този тип хранене се препоръчва и за тези, които страдат от често боледуване, предизвикано именно от пониженото функциониране на имунната система.

Как действа диетата за укрепване на имунитета?

  • Подобрява работата на вътрешните органи, пречиства стомашно-чревната система;
  • Потиска размножението на вредните бактерии;
  • Нормализира артериалното налягане и съдържанието на захар в кръвта;
  • Възпрепятства развитието на патологии;
  • Повишава работоспособността и активността на човека.

Морските продукти са едни от най-подходящите продукти за подсилване на имунитета

Какви продукти са основни в диетата за повишаването на имунитета?

  • Морските продукти, немазните сортове риба и месо, яйцата, кисело-млечните изделия, гъбите, бобовите култури;
  • Ръженият и пълнозърнестият хляб, сухите плодове, пшеничените кълнове
  • Плодовете, листните зеленчуци, зеленчуците.

Диетичното хранене за укрепване на имунитета АБСОЛЮТНО изключва вредната за организма храна, а именно:

  • Полуфабрикати и консерви;
  • Туршия, колбаси, пушена храна;
  • Спиртни напитки;
  • Консервирани сокове;
  • Бонбони, шоколад, сладкарски изделия и други лакомства;
  • Кафе.

Правилното хранене за имунитета: особености на диетата, меню

Как с помощта на храната да подсилим имунитета си?

За да получим най-добри резултати, трябва да се придържаме към следните правила:

  • Да консумираме не по-малко от 100 грама белтъци, не повече от 30 грама мазнини и максимум 400 грама въглехидрати на ден;
  • Да имаме питеен режим – трябва да пием минимум 1,5 л негазирана минерална вода на ден, това ще предотврати застоя на течности в организма;
  • Да се храним само със здравословна храна, като премахнем вредните продукти;
  • Да се храним 4-6 пъти на ден, но да ядем малки порции.

Диетата за подсилване на имуните изключва всички вредни за организма храни

Диета за имунитет: меню

За правилното съставяне на хранителна диета при отслабнал имунитет трябва да се възползваме от тези правила:

  • Да закусваме овесена каша с ядки, горски плодове и кисело мляко, да пием билков чай;
  • Преди обяд да ядем плодове;
  • Да обядваме пилешка супа, задушена риба и зеленчукова салата, да пием плодов сок;
  • За следобедна закуска – плодово пюре;
  • Да вечеряме със задушено говеждо месо, пресни зеленчуци и отвара от шипки

Диета, подсилваща имунитета – рецепти:

Рецепта за овесена каша:

  1. Кипваме в тенджера 1 л вода и слагаме 2 чаши овес
  2. Варим на слаб огън, като често разбъркваме
  3. Преди да сервираме, добавяме кисело мляко, горски плодове и посипваме с млени орехи

Рецепта за пилешка супа:

  1. Наливаме в тенджера вода, слагаме в нея пилешко филе без кожата, варим, докато стане готово
  2. Изваждаме месото, слагаме в бульона нарязани картофи, лук и настърган морков
  3. Добавяме сол и подправки, посипваме с измита елда
  4. Варим 20 минути, а 10 минути преди да е готово прибавяме магданоз

Диетата за укрепване на имунитета трябва да включва всички необходими вещества за тялото в правилните пропорции

Рецепта за отвара от шипки:

  1. 2 супени лъжици млени плодове заливаме с 2 чаши гореща вода
  2. Поставяме да се вари на водна баня за 15 минути
  3. Охлаждаме, след което прецеждаме през марля плодовете

Диета за подобряване на имунитета: резултати

Хората, които се придържат към правилния начин на хранене за повишаването на имунитета си, забелязват положителни промени още след 2-3 седмици след началото на диетата:

  • Храносмилателната система се пречиства, подобрява се функционирането на стомашно-чревния тракт, тъй като в режима присъстват продукти с голямо количество влакна;
  • Повишава се устойчивостта към стреса, често нервността възниква на фона на влошеното здраве;
  • Имайки предвид, че в менюто има само нискокалорични продукти, диетата помага за намаляване на телесното тегло;
  • Безсънието изчезва, подобрява се самочувствието