Благодарение на големия асортимент и достъпност на свежи зеленчуци по всяко време на годината, можем лесно да въведем смутитата със зеленчуци в хранителния си режим като приятна на вкус, засищаща и много полезна напитка.
Смутито, приготвено от пресни зеленчуци, осигурява на организма необходимите за поддържането на здравето витамини и ценни хранителни вещества.
За зеленчуковите смутита използвайте екологично чисти зеленчуци
В пресните зеленчуци се съдържат витамини, минерални елементи в лесно-усвояваща се форма и биологично активни вещества с растителен произход. За да извлечем от зеленчуците най-голяма полза, те трябва да се употребяват пресни. Използването на природно чисти продукти е не само грижа за собственото здраве и начин да избегнем негативното влияние на широко разпространените токсични средства, използвани в традиционното селско стопанство, но и принос и облагородяване на плодовитостта на почвата.
Хранителната ценност на зеленчуците зависи от правилното им съхраняване
Съхранявайте пресните зеленчуци в хладилник и те ще останат свежи повече от седмица.
Използване на сурови и варени зеленчуци
При термична обработка на зеленчуците се разрушават много от ценните им питателни вещества. Затова Ви препоръчваме да пробвате смути, приготвено от свежи зеленчуци. Ще Ви предложим и рецепти, с които може да се запознаете и да изпробвате – с тиква и с морков. Ако вкусът на смутито е прекалено тръпчив за Вас, може да го омекотите, като предварително сварите зеленчуците. Варенето не само променя вкуса, но и прави по-мека текстурата на зеленчуците. За някои зеленчуци варенето е задължително условие при използването им в смути. Цвеклото е такъв зеленчук например. Това е така, за да може блендерът да успее да смели продукта до полутечно състояние.
Как правилно да сварим зеленчуците?
Морковът и зелето е достатъчно да се варят няколко минути в кипяща вода, след което може да ги поставите в блендера. Цвеклото трябва да се вари по-дълго, за да омекне. Обикновено 5-7 минути стигат за сваряването му. За да придадете на зеленчуците по-наситен и сладък вкус, може да ги запечете. Още един начин да омекотите вкуса и текстурата на смутито е да кипнете и преварите за 7-12 минути вече смесените в блендера компоненти.
Смути с тиква
Смутито с тиква прекрасно пречиства организма. За приготвянето му трябва правилно да се приготви основната съставка. Тиквата се задушава във фурна или микровълнова. По този начин тя става мека и по-лесно се разбива до хомогенна смес. Нека да разгледаме няколко проверени рецепти за отслабване с използването на този ярък ароматен продукт. От готовото смути ще стане прекрасна закуска, тъй като тиквата е богата на фибри, които задълго избавят от чувството на глад. Тази напитка ще възстанови нивото на хемоглобина Ви, ще Ви спаси от апатия и ще повдигне настроението Ви.
С канела
Това тиквено смути задълго ще Ви зареди с енергия и може да се превърне не само в пълноценна закуска, но и да замени хамбургерите по време на обедната Ви почивка. 400 гр. тиква се нарязва на кубчета и се задушава. 1 лимон и ½ грейпфрут се изчистват от кората и ципата. Съставките се поставят в блендера, добавя се ½ ч. л. канела и 2 ч. л. мед. Разбива се.
С овесена каша
Тази рецепта е много лесна за приготвяне, а получената напитка ще е идеално решение за тези, които се борят с излишните килограми, тъй като овесът съдържа сложни въглехидрати и нормализира обмяната на веществата. 300 гр. от меката част на тиквата се рендосва и се поставя в блендер. Добавят се 3 с.л. овесена каша. Добавя се чаша мляко и 1 ч. л. мед. Разбива се до ендородна консистенция.
С подправки
За любителите на пикантни ястия препоръчваме да обърнете внимание на следващото смути. В 1 ч. л. смесете сушен джинджифил, карамфил, канела, индийско орехче и бахар. Смачкайте подправките в хаванче. 400 гр. от задушената тиква нарежете на кубчета, заедно с 1 банан и ги поставете в блендера. Добавете подправките, 1 ч. л. мед и щипка ванилия. Разбийте всичко до хомогенност.
Смути с моркови
Това смути прекрасно премахва умората, следи за здравето на кожата и помага за заздравяването на имунната система в есенно-зимния период. Напитката насища организма с ценния витамин А, който предотвратява риска от възникване на сериозното заболяване катаракта. Освен това морковът нормализира водния баланс, предпазва от възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система и намалява холестерола.
Със спанак
Морковеното смути със спанак ще повиши работоспособността Ви, ще подобри умствените Ви способности и ще защити нервната Ви система. 1 бр. средно-големи моркова се почистват и рендосват на едро ренде. Почиства се половин манго. 2 стръка пресен спанак се измиват и подсушават. Поставяте съставките в блендера, добавяте 120 мл. вода и разбивате.
С магданоз
Тази напитка съдържа огромно количество полезни елементи, сред които витамини, макро и микро елементи и ензими. Тя е ефективна за отслабване и подпомага регулирането на обменните процеси. 1 бр. морков и 1бр. ябълка се белят и се рендосват. Връзка магданоз и няколко листа салата се измиват и подсушават. Всичко се поставя в блендера и се мели до хомогенна смес.
С целина
Целината неутрализира вредата от канцерогените, прави тялото стройно, косата силна, кожата красива, а ноктите – здрави. Изпийте за закуска една витаминна бомба и вижте резултата! 2 бр. моркови се обелват и рендосват с ренде. 2 стръка целина се измиват и подсушават. 1 бр. домат се почиства и обелва от кожицата, след което се реже на кубчета. Поставете зеленчуците в блендера, добавете две капки зехтин, сол и пипер и разбийте.